1150, anul înființării unuia dintre cele mai importante orașe din Transilvania medievală, anul înființării uneia dintre cele “șapte cetăți” care au dat numele provinciei „Siebenbürgen„, anul înființării orașului Sebeș, conform lucrării lui Johannes Tröster „Das alt und neue Teutsche Dacia” apărută în 1666 la Nürnberg. Oraș al turnurilor și fortificațiilor, Sebeșul se remarcă nu doar din punct de vedere istoric ci și din punct de vedere geologic, la doar 4 kilometri de acesta găsindu-se una dintre cele mai interesante formațiuni geologice din România, Rezervația Naturală Râpa Roșie.

Este întinsă pe 10 hectare, cu înălțimi cuprinse între 50 și 125 de metri. Coloanele roșii străpung cerul asemenea unor tuburi gigantice de orgă. Relieful este format prin acțiunea de șiroire a torentelor de pe versantul muntelui, prin dezagregarea argilelor roșii și a nisipurilor cenușii. Șiroirea apelor a săpat cute adânci care au dat naștere acestor coloane ce se mai numesc și “piramide coafate”. La baza versantului, torenții au creat niște conuri de dejecții care își schimbă forma la ploile mai abundente.

Aspectul impresionant este dat de multitudinea de forme create prin șiroire apelor. Astfel, aici se regăsesc tumuri, coloane, obeliscuri, contraforturi și piramide care, împreună cu dezagregarea argilelor roșii conferă versantului un aspect marțian. Râpa Roșie este vizibilă de la depărtare foarte mare, astfel că, mergând pe autostrada Sibiu – Orăștie, ea poate fi admirată cale de 7 – 10 kilometri. Pe cuprinsul acestor forme ciudate se regăsesc din punct de vedere floristic specii foarte rare precum stejarul pufos, feriga mediteraneană și garoafa endemică Dianthus serotinus.

Deși este vizibilă de la mare depărtare, datorită lipsei indicatoarelor către acest monument natural de excepție, vizitarea râpei este destul de anevoioasă. În centrul orașului Sebeș există un indicator ce te îndrumă către Râpa Roșie, apoi la intrarea în zona industrială. După acest ultim indicator, cei care vor să viziteze rezervația trebuie să fie foarte atenți pentru că următorul și ultimul indicator se află pe unul din stâlpii autostrăzii Sibiu – Orăștie.

Indicatorul este sub forma unei inscripții cu vopsea roșie care te îndrumă către un drumeag forestier ce merge de-a lungul autostrăzii cale de 3 kilometri. Nu se recomandă intrarea pe acest drum cu mașină cu garda mică la sol, gropile fiind destul de adânci și greu de trecut.

De la intrarea pe acest drum forestier, după aproximativ 2 kilometri, drumul se ramifică. Calea corectă este spre dreapta, în acest fel având în față rezervația naturală. De aici mai există o ramificație în “Y”. Calea corectă este tot spre dreapta. Drumul conduce în fața păduricii de la poalele rezervației unde există loc pentru parcare.

În rezervație se intră printr-un tunel de arbuști, apoi poteca urcă pieptiș pe coloanele de argilă roșie și nisipuri cenușii. Atenție mare la încălțămintea pe care o purtați deoarece terenul fuge de sub picioare foarte repede, expunerea la accidente fiind foarte ridicată.
Lăsând pentru câteva momente dificultățile legate de marcajul defectuos sau cele legate de urcușul pe praful acela roșiatic, reușim să admirăm peisajul. Oricine ar trebui să vadă acest colț ireal de țară. Imaginația este săracă și adjectivele puține.
Articol scris de Adrian Satmaru
Fotografii de Adrian Satmaru
Recomandările noastre pentru cazare și masă, în zonă:
Pensiunea Boema din Lancrăm,
Pensiunea Aureliano din Sebeșel,
Conacul Dante din Pianu de Jos,
Casa Damian din Petrești,
Hotel Leul de Aur din Sebeș,
Hotel EKA din Sebeș
Hotel Palm Rezidential din Sebeș
Galerie fotografii Rezervația Naturală Râpa Roșie