La doar 4 kilometri de Sebeș se află una dintre cele mai interesante formațiuni geologice din România, Rezervația Naturală Râpa Roșie.

Rezervația se întinde pe 10 hectare, având înălțimi cuprinse între 50 și 125 de metri. Coloanele roșii străpung cerul asemenea unor tuburi gigantice de orgă. Relieful este format prin acțiunea de șiroire a torentelor de pe versantul muntelui, prin dezagregarea argilelor roșii și a nisipurilor cenușii. Șiroirea apelor a săpat cute adânci care au dat naștere acestor coloane ce se mai numesc și “piramide coafate”. La baza versantului, torenții au creat niște conuri de dejecții care își schimbă forma la ploile mai abundente.

La Râpa Roșie există o grotă celebră, ce poartă numele de „Gaura Hoților”. Localnicii spun că această peşteră-tunel era adăpostul folosit pe vremuri de bandiţi. Accesul către peșteră este rapid dar și spectaculos, „gaura” fiind o grotă săpată în roca râpei, aproape de potecă. Acolo sunt scijelite nume încă din secolul al XIX-lea, care trimit la tot felul de povești cu haiduci şi aventurieri.

Cea mai credibilă legendă din câte s-au spus despre Gaura Hoţilor de la Râpa Roşie, este cea despre Lică „a lu Brânză”. Se spune că acesta avea un mare talent și, respectiv, acela de a se strecura, ca o pisică, în spaţii înguste. Aici se află una dintre cele mai mari peşteri din lume dezvoltate în pământ, care are 25 metri dezvoltare şi 4,5 metri diferență de nivel.

Lică „a lu Brânză” era păstor și mâna oile în zona Râpei Roşii, pe care, astfel, a ajuns să o cunoască foarte bine. Viața liniștită a lui Lică se schimbă după ce, într-o dimineaţă, o bancă din Sebeş a fost spartă. Polițiștii au considerat că hoţul a trecut printr-o ferestruică prin care doar un copil putea să treacă. Astfel, Lică a devenit suspect, autorităţile l-au întemniţat, dar niciun ban nu a fost găsit în timpul anchetelor.

Iubita lui Lică era văzută urcând mereu la Râpa Roşie. Gura lumii zicea că la Gaura Hoţilor Lică şi-ar fi ascuns banii. După eliberare, Lică a plecat cu iubita lui în America, de unde, la scurt timp, a început să trimită familiei sume mari de bani. Cum a reuşit Lică-Pisică să câştige atât de mult într-un timp atât de scurt, nu se ştie. Dar umblă vorba că aceştia ar fi fost banii furaţi de Lică şi ascunşi în Gaura Hoţilor sau, cine ştie, în ce crăpături de la Râpa Roşie.

Râpa Roșie este vizibilă de la depărtare foarte mare, astfel că, mergând pe autostrada Sibiu – Orăștie, ea poate fi admirată cale de 7 – 10 kilometri. Pe cuprinsul acestor forme ciudate se regăsesc din punct de vedere floristic specii foarte rare precum stejarul pufos, feriga mediteraneană și garoafa endemică Dianthus serotinus.

Lângă Râpa Roşie, în terenul mlăştinos al albiei Secaşului, a fost descoperit scheletul fosilozat al unui dinozaur carnivor numit „Velociraptor” sau „Balaurul bondoc”, după forma sa ca a unui curcan. Tot lângă Sebeş, au fost găsite urmele unui alt dinozaur, lung de 10 metri, Maghiarosaurus.

Imaginea de ansamblu a Rezervației Râpa Roșie devine mai bogată și, iată că, putem scrie și vorbi despre ea în continuare. Ceea ce nu putem este să găsim cuvintele potrivite pentru frumusețea peisajului ireal și straniu.

Citește mai multe despre Rezervația Râpa Roșie și aici.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii de Adrian Satmaru

Informții: hailabord.ro, viziteazaalbaiulia.ro