Multe locuri din România uimesc prin frumusetea si bogăția istoriei lor. Orașul Alba Iulia, faimos datorită Cetății Alba Carolina este unul dintre aceste locuri uimitoare. Cetatea a avut rol de apărare împotriva Imperiului Otoman, însă de-a lungul celor aproape 300 de ani a fost mai mult de atât și a devenit parte a unor întâmplări istorice majore.

Cetatea Alba Carolina

Cetatea Alba Carolina este construită pe locul vechiului oraș Alba Iulia. Orașul medieval a fost demolat, iar locuitorii săi obligați să se mute într-o zonă mlăștinoasă care astăzi poartă numele ”Orașul de jos”.

Paradă la Cetatea Alba Carolina

O vizită la Cetatea Alba Carolina dezvăluie multe lucruri cu adevărat interesante pe care trebuie să le afli. Iată mai jos doar o parte dintre ele:

Cetatea Alba Carolina

Cetatea Alba Carolina este cea mai mare și cea mai valoroasă fortificație bastionară din sud-estul Europei, fiind mult mai mare decât cetatea din Brașov, cetatea Devei sau cetatea din Arad. A fost construită după planurile inginerului militar Giovani Morando și are o suprafață de 70 de hectare iar la ridicarea ei au contribuit mii de iobagi din împrejurimile orașului. Are un sistem propriu de canalizare și o serie de alte utilități, cum ar fi fântânile adânci, atelierele de reparații sau amenajări care puteau deservi până la 10 000 de soldați pe timp de război.

Cetatea Alba Carolina

Cetatea Alba Carolina are șapte porți de intrare. Cea de a treia este cea mai impresionantă fiind numită ”Poarta Carolina Superioară”. Această poartă este concepută în forma de dublu arc de triumf. Apropo de cifra șapte, este bine de știut că imaginea aeriană a Cetății Alba Carolina oferă o surpriză deosebită. Cetatea are forma unui heptagon neregulat. Cele șapte bastioane alcătuiesc imaginea unei stele.

nmvmv

Interiorul cetății are mai multe monumente istorice, cum ar fi statuia ecvestră, lucrată din bronz, ce îl înfățișează pe Mihai Viteazul, Obeliscul lui Horia, Cloșca și Crișan sau busturile lui Vasile Goldiș, Ioan Suciu, I.C. Brătianu, Iuliu Maniu sau Ioan Rațiu. În interiorul cetății există două mari catedrale.

Statuia lui Mihai Viteazul din Cetatea Alba Carolina

Prima este Catedrala Încoronării, cunoscută și drept Catedrala Reîntregirii. Aceasta a fost construită în perioada imediat următoare Marii Uniri și considerată ca fiind urmașa Mitropoliei ridicate de Mihai Viteazul. Cea de-a doua catedrală este Catedrala Romano Catolică Sfântul Mihail, care este unul dintre cele mai vechi monumente din Transilvania. Aceasta are peste 1000 de ani și, adesea, este comparată cu Catedrala Notre Dame din Paris.

fghfhh

Vizita la Cetatea Alba Carolina trebuie însoțită de vizite la Muzeul Unirii, Muzeul Principia, care vor completa informațiile despre cetate și despre istoria ei.

Citește și articolul: 3 lucruri puțin știute despre Alba-Iulia

Alte obiective turistice pe care poți să le explorezi din Alba Iulia și din imprejurimi sunt Râpa Roșie, Peștera Scărișoara sau Obeliscul lui Horia, Cloșca și Crișan.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii de Adrian Satmaru