Început de toamnă, soarele încă mai mângâie cu puțină căldură frunzele deja ruginii ale copacilor. Poate ultimele zile înainte de căderea primei brume. Coboram de la Râpa Roșie de lângă Sebeș. După o întortochere fără seamăn pe drumurile acoperite de pământ bătătorit și o tură de aproximativ 1 oră de urcat prin văile de torent roșii ca focul, un popas era nu doar bine venit ci chiar indicat. Plin de praf și sătul de lipsa indicatoarelor am hotărât să mă cobor înapoi în Sebeș și apoi să iau drumul către Alba Iulia în speranța găsirii unui loc de popas care să-mi ofere și confort, dar și o distanță cât mai scurtă față de obiectivele turistice din apropiere, Alba Iulia fiind un oraș plin de istorie și tradiție. Zis și făcut, de la Sebeș am apucat către Alba Iulia. Imediat la ieșirea din Sebeș am intrat în Lancrăm. Imediat am realizat! Casa natală Lucian Blaga!!! La halul de praf roșu de pe mine nu se cădea să merg în vizită la acel moment, dar … . La câțiva kilometri de Casa natală Lucian Blaga, înainte de statuia acestuia, cu aproximativ 300 de metri, pe partea dreaptă în sensul de mers către Alba Iulia am văzut o pensiune cu o parcare foarte generoasă. Pensiunea Boema! Culorile toamnei, peisajul de la Râpa Roșie, soarele călduț, numele pensiunii au răsunat într-un ecou: “Aici trebuie să înnoptezi”! Mi-am ascultat instinctul și am parcat. O clădire care se încadrează în arhitectura zonei, cu etajul “bătut” în piatră de râu și o grădină absolut demențială ferită de zgomotul drumului național.

Am intrat la recepție. Deși știam că este pensiune, intrarea, recepția și nu numai, te pot convinge că ești într-un hotel. O recepție mare, acreditările înrămate pe pereți, un restaurant în partea stângă, fotolii și canapele. Spații largi și eleganță.
Mă întâmpină o doamnă cu zâmbetul pe buze, care, dându-și probabil seama de unde vin, așa roșu și prăfuit, m-a poftit să servesc dintr-un coș plin cu plăcinte.

Era doamna Mia, proprietarul pensiunii, care m-a întrebat dacă mă poate servi cu ceva. Fără să stau prea mult pe gânduri am cerut o cameră și o cafea. Cheia a venit aproape instantaneu, iar cafeaua am savurat-o ceva mai târziu, pe terasă, la o vorbă cu doamna Mia, când am aflat că plăcintele acelea se numesc prin partea locului pup cu varză. Mirosul îmbietor de plăcintă proaspăt scoasă din cuptor, zâmbetul, atmosfera din Pensiunea Boema m-au convins că sunt în Ardeal.
„Eu cred că veșnicia s-a născut la sat. Aici orice gând e mai măreț, și inima-ti zvâcnește mai rar, ca și cum nu ți-ar bate în piept ci adânc în pământ undeva.”, după cum spunea Lucian Blaga.
Aici, la Pensiunea Boema din Lancrăm poți înțelege cu adevărat tradiția și specificul județului Alba. Grija pentru detalii, mâncarea tradițională, curățenia și ospitalitatea sunt cuvinte ce descriu perfect atmosfera ardeleană.
10 camere cu aer condiționat, o terasă cu bar, 2 restaurante, camerele impecabile, curățenia și bunul gust sunt doar câteva din aspectele care recomandă cu brio Pensiunea Boema din Lancrăm.
Pentru pasionații de lectură, pe terasa Pensiunii Boema există o minibibliotecă astfel că poți savura în liniște o cafea respectabilă în compania câtorva gânduri scrise ale autorului tău preferat.
Pentru cei pasionați de liniște și aer curat, grădina din spatele terasei are grijă să te facă să te simți confortabil printre flori și să trăiești clipe boeme. Doamna Mia este cunoscută ca fiind pasionată de grădinărit. Astfel, oaza aceasta verde este opera și pasiunea sa, la care lucrează indiferent de anotimp.
La masa de seară am servit clasicul cotlet de porc la grătar cu cartofi prăjiți și o salată de murături asortată iar dimineață o omletă generoasă cu șuncă și cașcaval alături de pâinea de casă. Restaurantul pensiunii servește preparate a-la-carte pentru toate mesele principale ale zilei dar este cunoscut mai cu seamă pentru preparatele tradiționale și pentru grija cu care acestea sunt servite.

Dacă stai la Boema, ai în apropiere Casa natală Lucian Blaga, Râpa Roșie, la doar 16 kilometri Cetatea Alba Carolina, și, bineînțeles, orașul Alba Iulia. Pensiunea Boema constituie locul ideal pentru evenimente prin cele două restaurante sau locul ideal de pornire către două direcții ce oferă atât istorie și cultură cât și grandoare naturală și antropică. Ai deopotrivă Alba Iulia și Sebeșul, două orașe istorice, dar și Drumul Regilor, Transalpina, la doar 30 de km de Pensiunea Boema.
Articol scris de Adrian Satmaru
Fotografie de Adrian Satmaru