Sebeșul, râul care izvorește din Munții Cindrel, aproape de Lacul Oașa, trece succesiv prin județele Sibiu și Alba, alimentează mai multe centrale hidroelectrice, apoi se unduiește liniștit către Mureș. Poartă cu el frumusețile Munților Șureanu, istorii neștiute și imagini ale cetăților transilvane.

IMG_20180831_140022 copy
Casa Aureliano, Săsciori

Dacă mergi de la Sebeș spre Obârșia Lotrului, după localitatea Petrești, la coada Lacului Petrești se face un drum la stânga, DJ704A, drum județean ce leagă DN67C de comuna Pianu. După nici 2 kilometri, după ce ai părăsit drumul național, pe partea stângă apare un luminiș straniu, în lunca unui pârâu. Inițial stai și te întrebi ce ar putea fi acea îngrăditură cu plasă de sârmă, dar realizezi imediat că este un teren de fotbal. Bineînțeles că se naște întrebarea, ce să caute un teren de fotbal în mijlocul munților? Răspunsul vine la câteva zeci de metri, unde, o poartă mare și un indicator îți urează “Bine ai venit la Pensiunea Casa Aureliano!”. De la drum se vede o construcție la care se muncește cu spor. În spatele ei, niște clădiri mici din lemn, iar, în continuarea lor, un loc pentru grătar și un foișor. Am intrat într-o doară și l-am găsit chiar pe proprietarul pensiunii Casa Aureliano, domnul Aurel Stănilă.

IMG_20180831_140444 copy
Teren de fotbal, Casa Aureliano, Săsciori

Curios din fire am început să pun întrebări și am beneficiat de niște răspunsuri care, cu siguranță mă vor face să revin peste o perioadă de timp pentru a vedea cum merg lucrările la noua clădire a pensiunii care se află în construcție și care sunt serviciile pe care le oferă în plus față de cele actuale.

Momentan disponibile pentru musafiri sunt 4 camere dintre care 3 sunt cu două paturi și una singură cu un singur pat, toate având baia și dușul comune. Pe proprietatea pensiunii mai există o casă de vacanță pentru o singură familie care dispune de un pat matrimonial și un pat single, dotată cu baie proprie, un mic salon pentru servit masa și o bucătărie ce deservește nevoile musafirilor.

La dispoziția turiștilor există o bucătărie utilată împreună cu un salon de servire a mesei, un grătar amenajat lângă un foișor, chiar pe marginea pârâului din vecinătate. Pentru doritorii de sport, terenul de fotbal este atracția ideală.

Viitoarea construcție va fi compusă din două etaje ce vor cuprinde 6 camere duble cu băi proprii, un salon pentru servirea mesei, o bucătărie complet utilată și o bibliotecă.

IMG_20180831_135802 copy
Pe terasa la Casa Aureliano, Săsciori

Pentru cei care doresc să stea cu cortul, terenul Pensiunii Casa Aureliano permite camparea.

Zona este foarte bogată în obiective turistice, Valea Sebeșului fiind cunoscută pentru multitudinea de frumuseți naturale. Din punct de vedere istoric, ruinele Cetății de la Săsciori sunt cele mai apropiate, dar marea atracție o constituie orașul Sebeș.

Articol scris de Adrian Satmaru – jurnalist

Fotografie de Adrian Satmaru

Galerie fotografii Pensiunea Casa Aureliano