România te așteaptă cu 3 trasee rutiere absolut uimitoare, pe care te invităm să le cunoști în acest articol, văzute prin ochii noștri.
Drumurile ce ne-au încântat, Transfăgărășanul, Transalpina și Transrarăul oferă peisaje de vis, traversând munții României, legând provinciile și oamenii.
Transfăgărășanul – cel mai frumos drum al României

Dacă nu ai mers vara aceasta pe Transfăgărășan, îți oferim câteva imagini și impresii. Noi, cei de la Turist prin Romania, îl considerăm cel mai frumos drum rutier din țară. Transfăgărășanul leagă stațiunea Bucova, din județul Argeș, de Cărțișoara, faimosul sat din județul Sibiu.
Timp de opt luni pe an, o porțiune de 27 de kilometri din Transfăgărășan este închisă. Este porțiunea cuprinsă între kilometrul 104, din Piscu Negru din județul Argeș și kilometrul 130,8, de la Bâlea Cascadă din județul Sibiu. Drumul este deschis complet, de obicei, la mijlocul lunii iunie și se închide la sfârșitul lui octombrie. De la Bâlea Cascadă iarna se ajunge la Bâlea Lac, cu telecabina.

Transfăgărășanul a fost construit între 1970-1974 și leagă Transilvania de Muntenia. Se întinde pe o distanță de 151 de kilometri, iar peisajul este absolut spectaculos. Curbele strânse, hăurile și panoramele oferite de munții Făgăraș și obiectivele turistice care se înșiră, parcă, de-a lungul său, fac din Transfăgărășan o destinație de vacanță în sine.
Iată câteva obiective turistice pe care să le vezi când traversezi munții pe Transfăgărășan:

- Mănăstirea Curtea de Argeș
- Cetatea Poenari
- Valea lui Stan
- Barajul Vidraru
- Cascada Capra
- Bâlea Lac
- Bâlea Cascadă
Transalpina sau „Drumul Regelui” – cel mai înalt drum rutier din România
DN67C sau Transalpina face legătura între orașele Novaci din județul Gorj și Sebeș din județul Alba. Este situată în munții Parâng și este cea mai înaltă șosea din România, fiind un traseu de poveste. Drumul printre nori este plin de poienițe, baraje, lacuri și păduri de brad, iar dincolo de cota 2000 liniștea domină peisajul de basm.

În Pasul Urdele atinge altitudinea de 2.145 de metri. Transalpina mai este cunoscută și sub numele de „Drumul Regelui„, fiind inaugurată de regele Carol în anul 1938.
Istoria acestui drum se pare că a început din vremea legiunilor romane în timpul războaielor cu dacii. O legendă locală spune că, pe la sfârșitul secolului XVIII și la începutul secolului XIX, fiecare familie din zonă a participat la construirea unei porțiuni din acest drum. Alte surse spun că, șoseaua a fost refăcută și pietruită de germani în timpul Primului Război Mondial, fiind foarte puțin folosită.

Este sigur, însă, că acest traseu, cunoscut cu numele de „Poteca Dracului„, a fost inițial o potecă de munte, folosită de către păstorii din Mărginimea Sibiului pentru a traversa munții cu turmele de oi în Țara Românească.
Transalpina leagă Rânca, Obârșia Lotrului și Novaci, în aceste zone fiind multe variante de cazare și de distracție. Iarna, sporturile specifice se practică în Rânca, iar vara, preferatele sunt plimbările cu ATV-ul sau cu bicicleta, parapantiștii bucurându-se de peisajul superb al zonei.

Iată câteva obiective turistice pe care să le vezi când traversezi munții pe Transalpina:
- Lacul Oaşa
- Mânăstirea Oaşa
- Lacul Obreja de Căpâlna (Lacul Martinia)
- Lacul Gâlcescu
- Lacul și barabjul Tău
- Cetatea ţărănească Câlnic
- Cetatea Căpâlna
- Cheile Oltețului
- Peștera Polovragi
- Mănăstirea Polovragi

Transrarău – „Drumul Comorilor”
Transrarăul oferă o experiență turistică unică, dezvăluind fascinanta lume împietrită a Munților Rarău și peisajele sale de basm. Aproximativ 28 de kilometri de șosea leagă Pojorâta, localitate aflată pe Valea Moldovei, de Chiril, localitate aflată pe Valea Bistriței, și atinge o altitudine maximă de 1.400 de metri. În drum spre Chiril treceți pe lângă Mănăstirea Rarău. Între Cabana Rarău și Chiril, drumul este foarte îngust iar limita de viteza este doar de 30 de km/oră. Panta este lină, drumul este spectaculos și plin de serpentine. Se recomandă să folosiți semnale acustice la intrarea în curbele fără vizibilitate. Pe această porțiune de drum au prioritate mașinile care urcă dinspre Chiril spre Rarău.

Transrarăul a fost botezat „Drumul Comorilor”. Poate supranumele a apărut deoarece pe acest traseu descoperim o parte din comorile munților Rarău și Giumalău. Iată câteva obiective turistice pe care să le vezi când traversezi munții pe Transrarău:
- Rezervația Naturală Pietrele Doamnei
- Mănăstirea Schitul Rarău
- Pârâul Izvorul Giumalău
- Peștera Liliecilor
- Stâncile Adam și Eva
- Rezervația Naturală Codrul Secular Slătioara

Profită de zilele frumoase de vară, chiar dacă sunt toride și vezi cele mai frumoase șosele montane ale României!
Articol scris de Adriana Roman
Fotografii de Adrian Satmaru și wikipedia