Lacul Martinia

Am petrecut mai multe zile într-o zonă feerică, atunci când salcâmii își făceau de cap și albeau cu floarea lor dealurile. Zilele pline de mirosul dulceag al salcâmului le-am petrecut la Vinerea, o mică localitate situată lângă Cugir și, într-un articol viitor voi scrie și despre ceea ce am trăit și descoperit în Cugir și împrejurimile lui.

Frumusețea despre care vă scriu acum, în acest articol, se află la ceva distanță de Vinerea. Și, povestea începe așa … Am plecat din Vinerea, mergând pe lângă orașul Sebeș, am trecut prin Petrești unde am luat prânzul. Continuăm drumul prin Șugag, de unde începe Valea Sebeșului. Trecem de localitatea Sebeșel și, cu un gând reverențios, îmi aduc aminte că aceasta este localitatea unde s-a născut pictorul Sava Henția, ucenicul pictorului Theodor Aman și al maestrului Gheorghe Tattarescu. În pictura murală, Sava Henția s-a remarcat prin picturile pe care le-a făcut la Casa VernescuCasa Berceanu, picturile murale de pe catapesteama și altarul Bisericii de la Brebu, județul Prahova, cele de la Mănăstirea Cernica. 

Din legănatul mașinii și al gândurilor ajungem în Săsciori. Din această localitate, pe DJ670C se poate ajunge la Cetatea Țărănească de la Câlnic. Drumul, însă, continuă prin localitatea Laz și ajunge la Căpâlna. Din Căpâlna se poate ajunge la Cetatea Dacică de la Căpâlna.

IMG_20180506_141259 copy
Lacul Obrejii de Căpâlna

Acest drum care șerpuiește în paralel cu curbele lacului Obreja de Căpâlna, ajunge in localitatea Mărtinie și, apoi, în Șugag. Aici se poate vizita Muzeul Etnografic. Am rezervat un articol pentru acest muzeu deoarece, vizitându-l, consider că este special.

WP_20180506_003 copy

Barajul Obrejii de Căpâlna este o construcție din beton armat în formă de arc. Grosimea la bază este de 10,5 metri, iar la coronament este de 4 metri. Barajul are înălțimea de 42 de metri și lungimea de 143 de metri. Lacul format în spatele acestui baraj, Nedeiu sau Obrejii de Căpâlna, cum mai este numit, este lung de aproximativ 3,2 kilometri. Este situat la 409 metri altitudine. Lacul Obreja de Căpâlna acumulează un volum de apă de 3,5 milioane de metri cubi, apa provenind de la Hidrocentrala Șugag și de la afluenții Dobra, Nedeiu, Grosești și Mărtinie. Apa lacului pune în mișcare cele două turbine ale Hidrocentralei Săsciori, de câte 21 MW fiecare, care funcționează la întreaga capacitate din anul 1987. Este administrat de Hidroelectrica.

Lacul Obreja de Căpâlna este un lac de origine nivală fiind situat între Munții Șureanu (Sebeș) și Cândrel (Cindrel). Lacul aparține bazinului hidrografic al Sebeșului, fiind alimentat de râul Mărtinia (6 km amonte de confluența cu Sebeșul). Priveliștea deosebită și natura sălbatică din jurul Lacului Obreja de Căpâlna, albastrul lacului sunt motive unice pentru a veni și reveni aici.

IMG_20180503_120736 copy

Ne-am continuat drumul, îmbătați de albastrul Lacului Obreja de Căpâlna și la ieșirea din Șugag se intră pe Transalpina. La intersecția cu DJ704 oprim pentru a admira lacul Oașa și lacul Tău. Am vizitat și Mănăstirea Oașa, pornind de la intersecție pe drumul județean 704.

Lacul Obreja de Căpâlna (Lacul Martinia) este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Apuseni. Alte obiective în zonă: Muzeul Etnografic Casa Morariu, Schitul Tet, Ruinele Cetății Dacice Căpâlna, Lacul Tărtărău, Casa Memorială Cloșca, Lacul Ciban, Pintenii din Coasta Jinei.

Bucură-te de frumusețea ce ni se oferă gratuit și fii curios, descoperă România!

Fii Turist prin România!