Puteam ocoli subiectul Lacul Vidraru, aflat în lista noastră de obiective de văzut în excursia noastră de o zi? Categoric, nu. Era o zi cenușie, soarele fiind zgărcit cu aparițiile sale. Doar aunci când am urcat cele 1480 de trepte până la Cetatea Poenari, soarele a zâmbit puțin, printre nori, dar fără mult chef. Când am ajuns la baraj, un vânt aprig ne amintea că suntem încă în plină iarnă, chiar dacă nu era zăpadă. Aerul era curat și se vedea până departe. Culorile triste ale iernii fără zăpadă contrastau cu luciul apei Lacului Vidraru care oglindeau albastrul intens al cerului.

Ca o coastă dezgolită arcul barajului se unduia ținând piept apei. Asta se întâmplă de mai bine de 50 de ani. Barajul Vidraru este obiectiv de importanţă strategică pentru sistemul energetic naţional, construcţia acestuia fiind începută în 1960 iar hidrocentrala fiind pusă în funcţiune în 1966.

La data finalizării, barajul se situa pe locul 8 în Europa și pe locul al 20-lea în lume, măsurătoare fiind făcută la înălțime. S-a escavat un milion de metri cubi de rocă, s-au turnat aproape un milion de metri cubi de beton.

Suprafața lacului este de 893 ha, lungimea de 10,3 km, lățimea maximă este de 2,2 km în zona Valea Lupului – Călugărița și are o circumferință de 28 km, iar adâncimea apei este de 155 m lângă barajul curbat înalt de 166 m, cu o lungime la coronament de 307 metri.

Lacul Vidraru este un lac de acumulare creat în anul 1965 de Barajul Vidraru în județul Argeș, pe râul Argeș. Situat între Munții Frunții și Masivul Ghițu, lacul adună apele râurilor Capra, Buda, Cernatul și Vâlsanul, râul Valea lui Stan, râul Doamnei, Topologul și Limpedea, cu un debit total de circa 5,5 m3/s.

Într-un an hidrologic mediu, uzina de energie hidroelectrică Vidraru amplasată subteran poate produce energie electrică de aproximativ 400 GWh, având o capacitate instalată de 220 MW.

Să nu uităm de Monumentul Electricității sau Statuia lui Prometeu. În zona Barajului Vidraru, pe muntele Pleasa, se află Statuia lui Prometeu realizată de sculptorul Constantin Popovici în 1965.
Prometeu era considerat unul dintre binefăcătorii oamenilor, în mitologia greacă, deoarece a dăruit oamenilor focul. Ca o analogie, sculptorul a ales această reprezentare a dăruirii și a sacrificiului. Prometeu a dăruit oamenilor focul iar acest baraj impozant a dăruit și încă dăruiește omenirii energie.

Statuia și Barajul Vidraru sunt obiective importante ale Munteniei, obiective care trebuie văzute.
Și, nu uita, turistule: