Povestea unei statui și „legenda” legată de ea
Am străbătut drumul acesta, E85, de la București la Focșani, de câteva ori pe an, timp de 30 de ani. Drumul duce la părinții mei, primul meu acasă. Am avut rude în Dragosloveni, pe care, în copilărie, le vizitam. De mică am auzit povești legate de generalul Suvorov și statuia care se înalță semeț pe o coastă de deal.

Este o statuie ecvestră de dimensiuni impresionante și figurează în catalogul Direcţiei de Cultură Vrancea ca monument istoric.

Generalul rus Alexandr Vasilievici Suvorov a fost comandant de oşti în timpul împărătesei Ecaterina a II-a și nu a pierdut nicio bătălie dintre cele peste 60 pe care le-a condus pe câmpul de luptă. În cinstea lui au fost ridicate monumentele în Rusia, Ucraina, Republica Moldova, România şi Elveţia. Una dintre victorii a fost obţinută pe teritoriul Vrancei de azi, la Vadul Râmnic, pe 22 septembrie 1789, obţinută şi cu sprijinul voluntarilor români, în urma căreia a fost distins cu titlul de “conte de Râmnic”.

Formalitățile ridicării primei statui în memoria generalissimului rus Suvorov a aparținut Societății Istorice Militare Ruse. În iunie 1911, a fost ales locul pentru amplasarea statuii, respectiv, pe terasa superioară dreaptă a râului Râmna, în comuna Dumbrăveni (pe atunci Plăinești).

Inaugurarea statuii a avut loc în anul 1913, la acest eveniment participând și scriitorul Alexandru Vlahuță. Monumentul avea dimensiuni impresionante, fiind încadrat de un grilaj de fier forjat, executat cu un rafinament artistic având în jur bordură de beton cu răzoare de flori. Statuia îl reprezenta pe Suvorov călare pe un cal de stepă cu bicornul în mână rostind „Să ne ajute Dumnezeu vitejilor. Ura!”.

Statuia era montată pe un soclu de granit roșu de Finlanda și era înconjurat de trei basoreliefuri din bronz. Pe basorelieful central era reprezentată bătălia cavaleriei ruse la Câmpul Mieilor, basorelieful din stânga reprezenta pe cazacii și grenadierii ruși intrând în cetatea turcă și producând o panică groaznică, iar basorelieful din dreapta îi reprezenta pe husarii din Regimentul IV al prințului de Coburg, în partea stângă fiind reprezentat prințul călare, având în spate cavaleria de rezervă. În anul 1916 rușii au demontat statuia și basoreliefurile și le-au trimis în Rusia. Ele au fost remontate la Odessa, iar mai târziu la Ismail, unde se află și în prezent.

În anii ’50, comuna Dumbrăveni a fost denumită Suvorov. Cu prilejul împlinirii a 170 de ani de la victoria lui Suvorov, în 1959, a fost ridicată actuala statuie, opera sculptorului Marius Butunoiu.
Se spune că statuia ecvestră a lui Carol I din București, operă a sculptorului croat Ivan Meštrović, care a fost ridicată în 1939 și doborâtă de comuniști în noaptea 30 spre 31 decembrie 1947, nu a fost în totalitate topită ci doar reprezentarea Regelui Carol I, calul fiind folosit la statuia sculptorului Marius Butunoiu. Localnicii în vârstă spun „legenda” aceasta, dar această informație nu a fost dovedită prin documente.
Sursa: adevarul.ro; wikipedia
Articols cris de Adriana Roman
Fotografii de Adrian Satmaru