România deține un număr impresionant de structuri: peste 3,.000 de lacuri de acumulare și 250 de baraje. Câteva se află în topul celor mai înalte sau topul celor mai vizitate din Europa. Majoritatea au fost construite în timpul regimului comunist. La sfârșitul secolul trecut, planul de sistematizare și dezvoltare al țării includea ridicarea mai multor baraje pe teritoriul României cu scopul de a produce energie electrică și de a salva anumite localități de riscurile create de inundații.

Lacul Tău

Unele baraje sunt renumite pentru peisajele din jurul lor, altele pentru construcția impresionantă în sine, iar altele sunt cunoscute pentru poveștile țesute, de-a lungul timpului, în jurul lor. Crezi sau nu dar barajele românești sunt cu adevărat deosebite și merită vizitate măcar o dată în viață.

Îți recomandăm 3 baraje pe care, cu siguranță, le vei găsi spectaculoase, în orice anotimp.

Barajul Vidraru

Barajul Vidraru

Barajul Vidraru se află în capul listei deoarece este cel mai cunoscut baraj din România și este cel mai vizitat, bucurându-se de notorietate atât în rândul turiștilor români, dar și în cel al turiștilor de peste hotare. Majoritatea străinilor care ne vizitează țara includ în itinerari Transfăgărășanul și lacul Vidraru.

Lacul Vidrau

Barajul Vidraru se află pe râul Argeș, la doar 40 de kilometri de Curtea de Argeș. Drumul către baraj este spectaculos și peisajele sunt impresionante.

Constructia impunătoare a barajului fost ridicată între anii 1960 și 1966. Barajul Vidraru este al doilea ca înălțime din România, înălțimea sa fiind de aproximativ 166 de metri. În momentul finalizării construcției se situa pe locul 8 în Europa și locul 20 în lume.

Barajul Vidraru

În zona barajului, iubitorii de adrenalină se delectează cu sesiuni de bungee jumping, iubitorii de peisaje de basm au la dispoziție un întreg areal pentru plimbări și sesiuni de fotografiere.

Recomandările noastre pentru cazare sunt: Complexul Turistic Valea cu Peşti și Hotelul Piscul Negru.

Lacul Bicaz

Barajul Bicaz

Barajul Bicaz sau Lacul Izvorul Muntelui, cum mai este cunoscut, reprezintă o destinație de top a județului Neamț.  venind la pachet cu o experienta inedita prin Cheile Bicazului. Ridicat in perioada comunista, intre anii 1950 si 1960, Barajul Bicaz margineste lacul cu acelasi nume cunoscut si ca Lacul Izvorul Muntelui.

Lacul Bicaz

Ceea ce face acest loc atat special este peisajul superb ce inconjoara lacul. Sute de mii de copaci completeaza tabloul natural descris de lacul spectaculos ce atrage anual mii de turisti. Zona pitoreasca, posibilitatile numeroase de relaxare si peisajele de vis fac din zona Barajului Bicaz o destinatie cautata in randul turistilor care viziteaza Moldova.

Lacul Tău

Barajul Tău

Barajul  se află la confluența râurilor Sebeș și Bistra, în apropiere de Transalpina și are un nume impresionant, TăuBarajul Tău nu poate rivaliza cu baraje mai cunoscute, precum Vidraru (166 de metri) sau Izvorul Muntelui (Bicaz, 127 de metri), despre care am scris, sau cu Gura Apelor (168 de metri), având 78 de metri înălțime.

Lacul Tău

Bazinul râului Sebeş, unde e situat barajul Tău, este unul dintre cele mai frumoase locuri din România. În zona barajului se află aşezări de crescători de vite şi oieri, fiind printre regiunile cele mai vechi din România care au ca ocupaţie principală creşterea animalelor.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii de Adrian Satmaru