O frumusețe de basm este lacul de acumulare aflat pe cursul mijlociu al râului Bistrița, în Carpații Orientali, la 4 km amonte de orașul Bicaz. Am petrecut trei zile de relaxare, plimbându-ne prin zonă, cunoscând oamenii locului și poveștile lor. Este Lacul Izvorul Muntelui (sau Lacul Bicaz) format după construirea între anii 1950 și 1960 a unui baraj care alimentează hidrocentrala de 210 MW construită în timpul regimului comunist.
Lacul are o formă alungită și o suprafață de 32,6 km². Pentru construcția barajului și amenajarea lacului 22 de sate din zonă au fost strămutate și peisajul natural a fost drastic schimbat, el fiind declarat rezervație naturală acvatică în anul 2000.

Pe malul nord-estic al lacului trece șoseaua națională DN15, care leagă Piatra Neamț de Toplița. Direcția sa generală este de la N-V spre S-E, cu frecvente zone de extindere laterală, cea mai importantă fiind cea de pe râul Bistricioara, de aproximativ 3 km. Volumul maxim de apă este de 1.250 milioane m³, fiind al doilea lac artificial, ca mărime și al treilea ca înălțime, din România. Geologic amenajarea este situată în zona flișului Carpaților Orientali.

Apa acumulată la Tașca este folosită atât pentru producerea de energie electrică în centrala hidroelectrică „Bicaz-Stejaru” cât și pentru alimentarea fabricii de ciment din localitate sau pentru alte cerințe din aval. Concepția acumulării permite, la nevoie, mărirea volumului acesteia la circa 31 milioane m3 prin înlocuirea digului longitudinal de la malul drept cu un dig transversal în frontul de retenție.
Lacul aparține categoriei lacurilor eutrofe – oligotrofe, având ca particularități specifice volumul și întinderea foarte mari, așezarea într-un areal montan cu altitudine medie, variații anuale de nivel de până la 25 – 30 m, existența unei stratificări termice datorate stagnării îndelungate a apei în cuveta lacului în prezența unor adâncimi mari și, denudarea periodică a unei mari suprafețe din areal (aproximativ) 1.500 ha, pe o durată de până la o jumătate de an.
Zona are o climă montană, moderat de caldă (7÷7,5°C), cu ierni blânde (–4÷-5°C) și veri moderat de calde (16,5÷17°C), efecte ale particularităților legate de existența suprafeței mari de apă.

Pe malul de S-E al lacului de acumulare Izvorul Muntelui se găsește Stațiunea Biologică ”Petre Jitariu” Potoci- Neamț ce aparține de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Stațiunea a luat ființă, în anul 1957, ca răspuns la problemele de mediu generate de amenajarea complexului hidroenergetic, construirea barajului și a uzinei hidroelectrice de la Stejaru. Stațiunea are în derulare programe de cercetare subacvatică ”Lacusris”cu batiscaful LS-1 (L.S.-1 Underwater Habitat/Romania) în lacul Bicaz pentru descifrarea unor aspecte ale comportamentului teritorial, nutritiv, reproductiv al unor hidrobionti, pentru studierea migrațiilor zooplanctonului, pentru filmarea unor aspecte de viață subacvatică inedite în lumea științifică. În 1993 oceanograful Jacques-Yves Cousteau a fost oaspetele stațiunii. Tot în cadrul acesteia se găsește și un Laborator de evaluare a calității apei lacului de acumulare. În perioada verii, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași desfășoară activități în care elevii și studenții să deprindă tehnicile folosirii unor ehipamente esentiale în plonjarea subacvatică, stagii de practică documentară, cu aplicații de teren facilitate de poziția geografică a instituției.

În apropierea barajului, pe malul stâng este amenajat un port turistic. Plimbările cu vaporașele, șalupele sau hidrobicicletele sunt deliciul turiștilor. Speciile de pești care populează Lacul Izvorul Muntelui sunt babușcă, clean, lostriță, moioagă, mreană, oblete, păstrăv (indigen, de lac și curcubeu), porcușor, plătică, scobar.
- Masivul Ceahlău
- Cheile Bicazului
- Piatra Teiului, Pădurea Secu
- Stațiunea Durău, Mănăstirea Durău, Palatul Cnejilor
- Platoul Comarnicului
- Mănăstirea Bihalnița
- Schitul Pahomie cel Mare din Hangu
- Mănăstirea Petru Vodă
- Biserica de lemn din Galu
- Biserica de lemn Trei Ierarhi din Poiana Largului
Și, nu uita, turistule:
Foarte frumoasa zonă! Am fost în copilărie împreună cu părinții mei și sper să ajung aici cât mai curând.
Într-adevăr, este o zonă de vis care are farmecul ei indiferent de anotimp.