Peisajele din această zonă sunt desprinse dintr-un basm și indiferent de anotimpul în care faci o incursiune în spațiul acesta, peisajele îți taie respirația, te introduce într-o stare de reverie. Personajul acestui articol este un sculptor iscusit.
O lume de poveste, decor de basm, o lume de piatră și … apa, care împreună cu frigul, fac sculpturi fantastice în gheață. Așa descriem zona care înconjoară Cascada Șipote, numită și Cascada de travertin Șipote. Cascada de travertin Șipote din Munții Trascăului, se află pe Valea Arieșului, la 2 km aval de comuna Sălciua. Porțiunea finală a șirului de cascade poate fi văzută din drumul național DN 75 la trecerea peste linia ferată a Mocăniței.
Am ajuns la minunea de gheață plecând din centrul comunei Sălciua, am continuat aproximativ 2 km pe șosea spre Huda lui Papară până la Valea Morilor de unde, urmând o potecă marcată cu cruce rosie, am ajuns după o oră de mers, în Poiana La Șipote. Și de la Huda lui Papară se poate ajunge, pe poteca marcată cu triunghi roșu, pe sub abruptul Bedeleului în aproximativ 2 ore de mers.
La câteva sute de metri se află Peștera și Portalul Poarta Zmeilor, iar la 4 km pe o potecă marcată se ajunge la Peștera Huda lui Papară.
Cascada Șipote este un fenomen carstic complex care cuprinde:
- un bazin de colectare a apei, parte a Platoului Bedeleu plin de doline și ponoare periodice situat la 1.100-1.200 m altitudine,
- 3 izbucuri situate 400 m mai jos sub peretele de stâncă, cu debit mediu prin care apare la lumină apa colectată pe platou, după ce străbate pachetul gros de calcare,
- un pârâu de 800 m lungime care coboară de la 700 m la 430 m altitudine pe o albie abruptă ce se varsă în Arieș,
- un mare număr de cascade de până la 15 m înălțime răsfirate pe stânci sau baraje de travertin,
- gururi de travertin, bazine construite ca niște baraje din depunerile de calcar. (1)
Este o cădere de apă pe o lungime de aproximativ 1 km cu mai multe cascade mici și două mai mari. Cascada de jos este mai accesibilă, fiindcă este vizibilă și de la drumul Lunca-Turda. Travertinul este o rocă formată de apa izvoarelor carstice saturată cu dicarbonat, care ieșită la zi, se încălzește și depune calcarul care nu mai poate fi ținut în soluție ca dicarbonat. Această cauză duce la depunerea de tufuri calcarose la gura izvoarelor. Pe malul de vis-a-vis este și o parcare improvizată, cu sursă de apă chiar din cascadă. Caracteristica principală a cascadei în trepte este patul travertin (depuneri de calcit). Cascada de sus este la fel de spectaculoasă, este prima cădere a pârâului Șipot care își adună apele din trei izvoare carstice de sub un perete stâncos de peste 100 m.
Și cascada și peisajul schimbător care ne-a înconjurat de-a lungul călătoriei noastre sunt păstrate în memorie asemenea unor tablouri dragi sufletului nostru. Cascada Șipote, spectaculos croindu-și drum printre pereții de stâncă, pădurea ce stă mândră fiind martora creației sculpturilor de gheață sunt personajele acestui tablou pe care îl oferă această zonă desprinsă din basm.
Și, nu uita, turistule:
Dacă ești în trecere sau dorești să te relaxezi pentru mai multe zile în zonă, contactează-ne pentru cea mai bună recomandare de cazare.
Sursa (1) wikipedia.ro