Întotdeauna am fost fermecat de tot ceea ce înseamnă istorie, am fost fascinat de cetăți, castele, domenii aparent fără de sfârșit și de arta de a păstra și menține o tradiție, longevitatea și conservarea tradiției. Astfel, am decis să fac o trecere în revistă a regiunii Covasna și a împrejurimilor.

_MG_9076 copy
Casa Sruetti, Covasna, județul Covasna

Am ales ca bază de plecare o pensiune situată la doar câteva zeci de metri de centrul orașului, pentru a avea libertate de mișcare către toate direcțiile. Așa am ajuns la Casa Sruetti, o pensiune cochetă, exact vis-a-vis de Centrul de Informare și Promovare Turistică a orașului Covasna.

_MG_9077 copy
Casa Sruetti, Covasna, județul Covasna

Deși Casa Sruetti se află în centrul orașului, zona este foarte liniștită și bine reprezentată din punct de vedere comercial. Casa Sruetti s-a modificat mult față de trecut, asta datorită faptului că noul proprietar, Norbert Domokos, a depus eforturi considerabile pentru a îmbunătăți condițiile de cazare și de masă ale vechii pensiuni.

_MG_9086 copy
Restaurantul Casei SruettiCovasna, județul Covasna

Astfel, restaurantul Casei Sruetti a fost reamenajat în stil rustic, în concordanță cu tradiția populară specifică zonei Covasna, interiorul a fost amenajat în așa fel încât meșteșugurile vechi să iasă în evidență, iar oaspeții să se simtă ca într-un local de pe vremuri.

_MG_9072 copy
Terasa Casei SruettiCovasna, județul Covasna

Terasa aferentă restaurantului este foarte bine organizată și încăpătoare, astfel că, aici pot lua masa sau servi o bere sau o cafea mai bine de 50 de persoane. Atât în restaurantul Casei Sruetti cât și pe terasă se ascultă muzică live începând cu ora 18 și terminând cu ora 22. Atmosfera este foarte relaxată, aproape de specificul zonei.

_MG_9079 copy
Restaurantul Casei SruettiCovasna, județul Covasna

Bucătăria tradițională și cea internațională a restaurantului Casei Sruetti oferă preparate culinare care pot satisface toate gusturile. Am avut ocazia să gust o supă Gulyas absolut extraordinară servită în ceaun alături de tradiționala pâine secuiască cu cartofi. Pot spune că a fost un deliciu absolut. S-au simțit foarte clar prospețimea ingredientelor și grija cu care acestea au fost preparate.

supa gulyas
Supă Gulyas la restaurantul Casei SruettiCovasna, județul Covasna

Referitor la cazare la Casa Sruettipot spune că am rămas plăcut surprins de curățenia din cameră și de ospitalitatea cu care am fost primit. Totul foarte bine organizat și la locul lui. De menționat, este faptul că după ora 22, liniștea se păstrează cu sfințenie, astfel că odihna în aerul de munte devine o adevărată desfătare.

_MG_9092 copy
Cameră la Casa Sruetti, Covasna, județul Covasna

Dacă alegi să petreci un sejur sau doar câteva zile la Casa Sruetti, cu siguranță nu te vei plictisi. La doar 150 de metri de pensiune există, ca obiectiv turistic de importanță majoră, Balta Dracului, un fost crater vulcanic care parcă fierbe și în ziua de azi, la aproape un kilometru Biserica de lemn în stil maramureșean de la Hotel Montana, Cascada de sub Șiclău, la ieșirea din Covasna, rămășițele Planului Înclinat, bijuterie a tehnicii unicat în Europa, imediat după cascada de sub Șiclău, Atelierul de turtă dulce Szanto Jozsef de la Târgu Secuiesc, mostră a unui meșteșug păstrat de patru generații, Muzeul Breslelor, tot la Târgu Secuiesc, Mestecănișul de la Reci, monument al naturii sau Muzeul Ceangăilor de la Zăbala. Să nu uităm de efectele benefice ale apelor minerale, Covasna find foarte renumită pentru mofetele de aici și băile termale cu proprietăți terapeutice în tratarea bolilor cardio vasculare.

_MG_9074 copy
Casa Sruetti, Covasna, județul Covasna

Cert este faptul că, la Covasna, indiferent dacă vii la tratament sau pentru relaxare, ospitalitatea locului, mâncarea tradițională sau condițiile de cazare, Casa Sruetti reprezintă una dintre cele mai potrivite alegeri.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru