Zonă activă din punct de vedere vulcanic în trecut, Covasna, cu denumirea provenită din slavonul ”kvasny”, care înseamnă dospit, fermentat, de la apele gazoase prezente aici, orașul acesta a fost următoarea noastră oprire. Oraș cu o atestare documentară din anul 1567, dar cu descoperiri arheologice care dovedesc prezența omului încă din neolitic, orașul Covasna este cea mai cunoscută și recunoscută stațiune balneoclimaterică din țară pentru tratarea afecțiunilor cardiovasculare.

IMG_20190718_102215 copy
Covasna văzută de la Hotelul Montana

Pe lângă importanța medicală a acestui oraș, Covasna mai este renumită și pentru prezența celui mai mare așezământ fortificat din afara munților Orăștiei. Este vorba despre Cetatea Dacică din Valea Zânelor, zona Voinești, la ieșirea din Covasna spre Comandău, o cetate dacică impresionantă, construită pe patru terase fortificate cu ziduri groase, înalte de doi metri care prezintă o foarte bună stare de conservare. Tot aici există și un monument tehnic unicat în Europa, Planul Înclinat sau mai bine zis, calea ferată pe plan înclinat. Covasna mai este renumită și pentru apele minerale, care, aici au cea mai mare compoziție de minerale, în număr de peste 1.500 de elemente. Valoarea lor terapeutică era cunoscută din vechime, astfel că prima exploatare a apelor termale datează din anul 1880, iar prima societate comercială de exploatare a acestor ape a fost înființată în anul 1889, iar apa minerală din Voinești, parte integrantă a orașului Covasna, a fost îmbuteliată pentru prima oară în anul 1891. Datorită acestor ape minerale, Covasna dispune de foarte multe băi minerale și mofete cu emanații predominante de dioxid de carbon, urme ale fostei activități vulcanice a zonei. Tot la Covasna, în Parcul Central, s-au păstrat urmele ultimei erupții vulcanice care datează din secolul XVIII, Balta Dracului.

IMG_20190718_102238 mic copy
Covasna văzută de la Hotelul Montana

Iată deci, nenumărate motive pentru care orașul Covasna este o locație potrivită pentru vizitare nu doar pentru tratarea afecțiunilor cardiovasculare, dar și pentru arhitectura, geologia și peisajele oferite de acest loc unic din Transilvania.

_MG_8563 copy
Hotel Montana, Covasna

Alegerea mea de cazare pentru primul desant la Covasna a fost unul dintre cele mai renumite hoteluri de aici, Hotel Montana. Iată-mă, deci, în parcarea hotelului. Prima reacție a fost una de mirare și admirație. La intrarea în parcare, pe partea stângă se înalță mândră o biserică de lemn în stil maramureșean, o minune arhitecturală cu hramul “Izvorul Tămăduirii”, un loc unde poți fi mai aproape de Domnul, undeva deasupra orașului Covasna, într-un cadru natural de excepție.

IMG_20190718_062937 copy
Biserica de lemn hramul “Izvorul Tămăduirii” aflată lângă Hotel Montana, Covasna

Și pe stânga și pe dreapta mașini parcate și forfotă specifică unei stațiuni turistice. Am reușit să găsesc un loc de parcare pentru “Vagabond”, undeva înainte de parcul din curtea hotelului, și m-am îndreptat agale către recepție. M-a întâmpinat, pe trepte, un covor verde foarte curat și bine întreținut și o pereche de uși de sticlă atât de curate că puteai să-ți strivești nasul cu lejeritate dacă nu erai atent.

IMG_20190719_103026 copy
Lobby-ul Hotelului Montana, Covasna

Am pășit în interior unde m-a așteptat atmosfera liniștită și relaxantă a hotelului cu o muzică în surdină și multe locuri de petrecere a timpului. În partea dreaptă, recepția cu cel puțin 3 recepționeri, în față baza de tratament, iar la stânga, barul de zi și intrarea în restaurant. Trebuie să recunosc, nu mă așteptam la așa ceva. Am început să mă gândesc că voi petrece trei zile foarte frumoase aici, la Hotel Montana din Covasna.

IMG_20190719_102952 copy
Lobby-ul Hotelului Montana, Covasna

M-am prezentat frumos la recepție și m-am recomandat. Urarea de bun venit a fost făcută chiar de administratorul hotelului. Un zâmbet larg, sincer, venit din suflet mi-a descrețit fruntea și mi-a înseninat ziua. Mi-a fost prezentată camera, restaurantul și am fost informat despre orele de servire a mesei și programul barului de zi. Am urcat în cameră, pe scări, pentru puțină mișcare, m-am instalat comod și am început, cu ochi critic, să evaluez locația. Încă de la început m-a frapat curățenia din jur, atât din curtea și parcarea hotelului, cât și din recepție, hotelul propriu zis și cameră.

IMG_8583 copy
Cameră în Hotelul Montana, Covasna

Totul pus la linie, fără urme de praf sau curățenie “la repezeală”, așternuturile albe, foarte curate, prosoapele cu o aromă de proaspăt și, bineînțeles, albe. Baia sclipea la propriu și se vedea foarte clar că a fost curățată temeinic. Foarte încântat de cele găsite, am coborât la mașină să-mi iau bagajele și am profitat de ocazie să iau o cafea de la bar. Am avut parte de același tratament și ospitalitate ca la recepție. Cafeaua servită prompt și foarte bună.

IMG_20190717_192655 copy
Cina de la restaurantul Hotelului Montana, Covasna

Mi-am adus bagajele, am făcut un duș și am coborât la cină. La restaurant am fost imediat remarcat pentru că nu eram o figură cunoscută, deci, eram nou venit. Mi s-a explicat că beneficiez de full board, adică pensiune completă și că toate mesele se servesc în regim de bufet suedez. Pentru prima zi, la cină, disponibile pentru servit au fost cel puțin opt feluri de mâncare gătită pe lângă alte mâncăruri ușoare specifice orei de masă. Așadar, a trebuit să aleg între cârnați tradiționali secuiești, grătar de porc, ciolan afumat, ruladă afumată de porc, ciocănele de pui, grătar de pui, iar pe post de garnitură a trebuit să aleg între cartofi țărănești la cuptor, mazăre, orez cu legume, fasole uscată sau piure. Toate aveau un miros foarte apetisant și mi-a fost foarte greu să aleg, dar m-am hotărât să testez aproape toată mâncarea așa că pot spune cu mâna pe inimă că grătarul de porc, ciolanul afumat, cârnații secuiești și cartofii țărănești au fost absolut extraordinari. S-a simțit în gustul preparatelor prospețimea și iscusința bucătarului. Nimic nu era prea mult sau prea puțin. Dat fiind profilul stațiunii era de așteptat ca mâncarea să nu fie foarte sărată, dar olivierele cu cele necesare nu lipsesc de pe mesele restaurantului, astfel că puțină sare și piper au făcut deliciul unei cine desăvârșite. Spre finalul cinei a venit și persoana responsabilă pentru restaurant pentru a afla dacă mâncarea a fost bună, dacă totul a decurs în condiții normale. Iată deci că se poate; se poate să fii o gazdă bună indiferent de mărimea unității de primire turiști, se poate să fii un bun manager indiferent de mărimea structurii pe care o administrezi, se poate să fii ospitalier și zâmbitor chiar dacă ai de a face cu 248 de camere, un restaurant cu cel puțin 500 de locuri, cum este cazul Hotelului Montana din Covasna.

IMG_8574 copy
Cameră în Hotelul Montana, Covasna

Am mulțumit frumos pentru masă și am mai rămas puțin la bar pentru a savura în liniște o bere bună. Apoi, am urcat în cameră hotărât să pun trag un pui de somn de pomină. Oricum, oboseala acumulată în timpul zilei începea să-și spună cuvântul. Noaptea a fost foarte odihnitoare și liniștită datorită condițiilor de cazare excelente oferite de Hotelul Montana.

Următoarea zi, odihnit și relaxat, am coborât să servesc micul dejun. Chiar eram curios ce înseamnă mic dejun la Hotel Montana. Am avut aceeași surpriză plăcută ca la cina de ieri. O varietate impresionantă de mâncăruri, de la cremwurst și tradiționala omletă până la lapte cu o gamă foarte variată de cereale, foarte multe sortimente de mezeluri, trei tipuri de brânză pentru toate gusturile, ceai, cafea și nelipsitele gemuri. Să nu uit, pâinea secuiască, cu cartofi, a fost prezentă pe masă, pe toată durata sejurului meu la Hotel Montana din Covasna.

IMG_20190717_211140 copy
Seară deasupra orașului Covasna, de la Hotelul Montana, Covasna

Ghiftuit bine, am mulțumit pentru masă și … pe aici ți-e drumul. Am avut parte de o zi excelentă așa că am putut vizita Balta Dracului din centrul orașului, Parcul Central, Cascada de sub Șiclău, situată chiar la ieșirea din Covasna, Planul Înclinat și orașul în general. Am avut parte de o zi plină, iar la prânz m-am întors la hotel pentru a servi masa. M-am așteptat să găsesc aceeași varietate de feluri de mâncare, dar, de această dată, completarea a venit de la trei tipuri de ciorbe, una mai bună și mai apetisantă decât cealaltă.

Pentru mine lucrurile au fost foarte clare. La Hotel Montana din Covasna am avut parte de tot ceea ce-și poate dori un turist. Parcare păzită 24/24, o primire de excepție, curățenie și bun gust, trei mese pe zi absolut delicioase și îndestulătoare.

_MG_8593 copy
Covasna văzută de la Hotelul Montana

Datorită ospitalității cu care am fost primit am decis ca baza de tratament de la Hotel Montana să fie subiect pentru un viitor articol.

Doresc să mulțumesc tuturor celor implicați în managementul și dezvoltarea Hotelului Montana din Covasna. Pe toată perioada mi-au stat alături, m-au îndrumat și susținut pentru promovarea zonei: doamna Ina Moldovan, șef recepție, doamna Maria Bocirnea, administrator, doamna Eva Lengyel, responsabil restaurant și tuturor celor implicați în bunul mers al lucrurilor.

Dată fiind experiența trăită aici, recomand din tot sufletul serviciile Hotelului Montana din Covasna, fie că sunteți doar în trecere, că vreți să petreceți un sejur de neuitat sau că veniți la tratament.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru