Probabil cel mai spectaculos lac din România

Lacul Bâlea, din Munții Făgăraș, județul Sibiu este situat la o altitudine de 2.034 metri. Lacul are 360 metri în lungime, o suprafață de 4,65 hectare și o adâncime de 11,35 metri. Este unul dintre cele mai spectaculoase lacuri din România.

DSC_5347 copy
Lacul Bâlea

În 1932, lacul Bâlea și o suprafață de circa 180 hectare în jurul lacului au fost declarate rezervație științifică. Rezervația cuprinde plante rare (floarea de colț) și animale ocrotite (capra neagră, râsul, acvila de munte).

Circul glaciar Bâlea este dominat de creste crenelate din care se ridică, de la est la vest, vârfurile Vânătoarea lui Buteanu (2.507 metri altitudine), Văiuga (2.443 metri altitudine), Iezerul Caprei și Paltinu despărțite de șaua Caprei (2.315 metri altitudine) și curmătura Bâlii (2.208 metri altitudine).

DSC_5322 copy
Lacul Bâlea

Peste 200 de zile, pe lacul Bâlea se instalează un pod de gheață, începând cu sfârșitul lunii octombrie și se menține până la sfârșitul lui mai, atingând și 1,20 metri grosime. Sub podul de gheață, temperatura apei la contactul cu gheața, este de 0 grade Celsius și 2,5-2,8 grade Celsius în adâncime. În timpul verii, temperatura apei la suprafață variază între 10 și 15 grade Celsius, în funcție de temperatura aerului

Lacul Bâlea se află la o distanță de 77 km de orașul Sibiu, 68 km de Făgăraș și la 85 km de Curtea de Argeș, drumul pe care se poate ajunge la el fiind faimosul Transfăgărășan, una dintre cele mai spectaculoase șosele montane din Europa. Vara se poate ajunge până la Bâlea lac cu mașina, însă între 1 noiembrie și 1 iulie, Transfăgărășanul este închis oficial pe sectorul de drum cuprins între kilometrul 104 (Piscu Negru — județul Argeș) și kilometrul 131 (Bâlea Cascadăjudețul Sibiu), pe celelalte porțiuni circulația fiind permisă tot timpul anului. În sezonul rece, Valea Bâlea, între Bâlea Cascadă și Bâlea Lac (3.700 metri), se poate traversa doar cu telecabina situată în imediata apropiere a cabanei Bâlea Cascadă (1.234 metri altitudine).

IMG_20140801_185813 copy

Șoseaua Transfăgărășan (DN7C) traversează cel mai înalt lanț muntos din România, Munții Făgăraș, pe o distanță de aproximativ 92 km prin județele Argeș și Sibiu. Transfăgărășanul ajunge la altitudinea de 2.042 metri și este situat pe locul al doilea ca altitudine în România după șoseaua Transalpina (DN67C), cu 2.145 m, din Munții Parâng. Șoseaua pornește de la kilometrul 0, din Bascov (județul Argeș), continuă pe malul stâng al lacului Vidraru și de-a lungul văii pârâului Capra, ajungând până la tunelul de la Bâlea Lac, la limita cu județul Sibiu și se încheie în zona comunei Cârțișoara, județul Sibiu, unde se unește cu DN1 (E68). Șoseaua a fost construită între 1970-1974 și leagă Transilvania de Muntenia.

Lacul Bâlea și Transfăgărășanul nu sunt singurele puncte de atracție pentru turiști. În zonă există numeroase obiective turistice:

  • Mănăstirea Curtea de Argeș
  • Lacul și Barajul Vidraru
  • Cetatea Poenari (construită la sfârșitul secolului XIII și începutul secolului XIV de domnitorul Negru Vodă, și refăcută de Vlad Țepeș în secolul XV)
  • Cascada Bâlea (numită și Urlătoarea Bâlei, situată între vârfurile Moldoveanu2.554 metri și Negoiu2.535 metri, la o altitudine de 1.234 metri; cea mai mare cascadă în trepte din țara noastră, cu o cădere de 60 de metri,
  • Casa memorială a lui Badea Cârțan din Cârțișoara, masivele și traseele montane din jurul Transfăgărașanului.
DSC_5346 copy
Lacul Bâlea

O atracție sezonieră este Hotelul de Gheață, unic în Europa de Est, care, din iarna anului 2006, este construit în fiecare an pe malul lacului.

Și, nu uita, turistule:

Dacă ești în trecere sau dorești să te relaxezi pentru mai multe zile în zonă, contactează-ne pentru cea mai bună recomandare de cazare.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii de Adrian Satmaru