Localitatea Moisei este cunoscută și recunoscută nu doar pentru istoria care s-a scris aici, dar și pentru păstrarea tradițiilor locale atât din punct de vedere al portului popular cât și din punct de vedere gastronomic.

Pensiunea La Pătru, Moisei, județul Maramureș

Pensiunea La Pătru a fost aleasă de mine datorită așezării, foarte aproape de centrul localității, și, mai ales, datorită faimei de care se bucură Daniel Budai sau, mai bine zis, Chef Budai. Am ales această pensiune pentru că este o emblemă a Moiseiului și am vrut să degust neapărat din preparatele tradiționale ale lui Chef Budai.

Pensiunea La Pătru, Moisei, județul Maramureș

În cele 3 zile pe care le-am petrecut aici am avut ocazia să simt faptul că tradiția a fost păstrată cu sfințenie și este explicată și povestită tuturor celor care vor să cunoască proveniența datinilor locale. Așa se face că bunica lui Daniel Budai este mai mult decât bucuroasă să împărtășească din secretele portului tradițional și să pună la dispoziția turiștilor straie țărănești pentru ca aceștia să simtă pe pielea lor ce înseamnă să porți aceste straie și, mai ales, să simtă tradiția la ea acasă.

Chef Budai și două moiseence mândre de portul tradițional la Pensiunea La Pătru, Moisei

Pensiunea La Pătru este o locație unde confortul, liniștea, curățenia și ospitalitata sunt definitorii, gazdele dumneavoastră fiind mai mult decât primitoare și orientate către musafiri.

Living la Pensiunea La Pătru, Moisei

Camerele pensiunii îmbină perfect modernul cu tradiționalul, iar confortul este asigurat prin prezența facilităților. Fiecare cameră sau apartament are la dispoziție acces la internet prin conexiune wireless, baie proprie, frigider și un spațiu mai mult decât decent pentru un confort sporit.

Cameră la Pensiunea La Pătru, Moisei

Atât camerele cât și apartamentele Pensiunii La Pătru sunt decorate cu țoluri tradiționale, discrete, care îți amintesc, la fiecare pas, de locul în care te aflii.

Curtea interioară a Pensiunii La Pătru

Curtea interioară a Pensiunii La Pătru este frumos ornamentată cu gazon și pomi fructiferi, flori și foarte multă lumină, noaptea fiind o adevărată feerie. Foișorul prevăzut cu grătar și cuptor pentru pâine tronează lângă sala pentru servit masa, iar florile de aici fac ca acest loc să fie locul perfect pentru o cafea în aerul rece al dimineții sau pentru servirea preparatelor tradiționale ori pentru un grătar făcut de cei care sunt cazați aici. Grătarul are toate utilitățile, inclusiv o chiuvetă unde vă puteți spăla produsele sau vă puteți curăța după ce ați preparat ceva la grătar sau la cuptor.

Sala pentru servit masa, Pensiunea La Pătru, Moisei

Sala pentru servit masa este decorată în cel mai pur stil tradițional cu mese din lemn masiv și scaune pe măsură. Aici puteți admira tradiția locală sub toate aspectele ei, de la farfurii de lut vechi de 100 de ani până la ștergare cu aceeași vârstă și diverse accesorii prezente în orice gospodărie.

Poftiți la masă, la Pensiunea La Pătru, Moisei

La orice masă preparată de Chef Budai și nu numai, palinca, afinata și cafeaua sau apa sunt din partea casei, acest lucru făcând parte integrantă din ospitalitatea Pensiunii La Pătru.

Păstrăvul în făină de mălai, Pensiunea La Pătru, Moisei

În ceea ce privește bucătăria tradițională, Chef Budai este mai mult decât încântat și pregătit să vă poarte pe meleaguri ale gustului pe care doar vi le-ați închipuit. Printre preparatele pe care le puteți savura aici se numără ciolanul în pâine, păstrăvul în făină de mălai, cartofii la cuptor cu usturoi, mămăliga pe cartofi sau deliciosul tort cu afine (cheescake cu afine).

Poftiți la masă, la Pensiunea La Pătru, Moisei

Preparatele sunt produse cu multă dedicație și atenție folosind ingrediente atent alese astfel încât gustul să fie unul pe care îl veți simți doar La Pătru. Toate aceste feluri de mâncare vor fi tratate într-un serial gastronomic tradițional, marca Chef Budai.

Pensiunea La Pătru, Moisei, județul Maramureș

Un lucru este foarte clar, curățenia, ospitalitatea, produsele tradiționale și măiestria cu care Chef Budai prepară mâncarea sunt doar câteva dintre motivele care recomandă Pensiunea La Pătru.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru