De-a lungul timpului și al preumblărilor mele am avut ocazia să cunosc fel și fel de oameni, dar la Moisei mi s-a pus „capac”. Am ajuns la Moisei pentru oameni, tradiție, cultură, țesut la război, cusut manual, gastronomie, istorie și cam tot ce înseamnă Moisei din toate punctele de vedere și am dat peste … Roamers of Woods. Studiind gastronomia locală cu Daniel Budai (chef Budai), am avut plăcerea să-l cunosc pe Pepe, fratele lui Dani. Din vorbă în vorbă, am ajuns să vorbim despre munți, natură, locuri frumoase, tehnici de supraviețuire și oameni pe măsură. Așa a luat naștere o incursiune la Izbucul Albastru al Izei, acolo unde aveam să-i cunosc pe cei ce-și spun Roamers of Woods.

Pentru început este bine să clarificăm termenii pentru a nu fi induși în eroare. “Roamer”, in dicționarul englez urban este sinonimul vagabondului, al persoanei care umblă de colo colo fără nici un țel, dar, având în vedere că avem de a face cu oameni titrați, studenți sau absolenți de studii superioare, este bine să considerăm traducerea dată de Cambridge English Dictionary, adică cea de aventurier. Da, aventurier este adevăratul sens al acestor oameni deosebiți, parte din ei membri activi Salvamont și Bushcraft Romania.

Practic, am avut ocazia să cunosc oameni adevărați, iubitori de munte, natură, frumos, aventură și … liniște. Am avut parte să cunosc oameni care se pot descurca fără probleme în păduri sau pe munți cu ustensile de uz general, am avut ocazia să cunosc niște oameni care iubesc natura și ce oferă aceasta, am avut ocazia să învăț că pădurile nu înseamnă doar lemn de foc, ci și adăpost, am avut ocazia să gust și să savurez natura în adevăratul sens al cuvântului.

Aventura noastră a început de la Pensiunea “La Pătru” din Moisei, în compania lui Pepe Budai, Dani Budai, Alex Ștefancu, Adelin Ivașcu și Gotan. O aventură deopotrivă naturală și culinară, culinară prin simpla prezență a lui chef Dani care ne-a înnobilat papilele gustative cu un soi de cârnați pe piatră cu brânză și roșii cherry, un adevărat deliciu în adâncul pădurii.

Călătoria a început într-o mașină de teren unde cu greu am încăput cu toții, dar efortul a fost încununat de o experiență absolut genială. Parte din drum a fost pe asfalt, dar adevărata aventură a început atunci când s-a terminat asfaltul și am început să dăm de petice de zăpadă și țurțuri imenși de gheață scurși pe versanții munților.

După aprozimativ 30 de minute am ajuns într-un loc unde am lăsat mașina și am început a merge pe jos. La doar câteva minute de unde am parcat am ajuns la Peștera și Izbucul Albastru al Izei, un loc unde ai putea sta ore întregi fără să te plictisești și să asculți susurul molcom, moroșenesc, al Izei care iese din stâncă și duce cu sine tradiția și istoria acestor meleaguri minunate.

Am continuat prin pădure și am ajuns la coliba (shack-ul) făcut de Roamers of Woods.. Aici, am poposit la un adăpost construit din lemn legat cu liane sau coardă de escaladă (cordelină), totul făcut cu ce oferă natura, fără cuie sau alte materiale.

Tot aici, am găsit o vatră făcută din pietre unde am avut ocazia să degust un genial ceai din mentă canadiană (mentă lămâiță), un revigorant perfect înainte de masă.

Deși plouase cu o zi înainte, focul a fost făcut cu talaș de brad aprins de la amnar, semn că Roamers of Woods știu să supraviețuiască în orice fel de condiții. Aici, acompaniat de trosnetul focului, mi-am bucurat sufletul cu sunetul melodios al cavalului lui Alex Ștefancu, între tulpinile copacilor și am admirat natura pură, frumoasă, dătătoare de viață și de libertate. Sunetul cavalului făcea legătura între noi, trăitorii pământului și neamurile care au trăit pe meleagurile acestea. Magia sunetului cavalului era, din când în când, întreruptă de trosnetul lemnului ars.

Pentru câteva clipe m-am simți un haiduc, un vagabond al pădurilor, m-am simțit un Roamers of Woods, un sentiment pe care nu l-am mai simțit de mai bine de 20 de ani. Aici, am întinerit și m-am bucurat că încă mai pot simți acea senzație sublimă, de libertate, că toată lumea îmi aparține, că totul e posibil.

Acești oameni minunați mi-au demonstrat că vârsta nu are importanță, mi-au demonstrat că poți face ce îți dorești atât timp cât îți dorești cu adevărat. Pentru ei, muntele și natura înseamnă un tot unitar, înseamnă însăși viața. Ei străbat pădurea, o cunosc, o onorează, o curăță și o iubesc. Pentru ei, libertatea oferită cu generozitate de pădure înseamnă în primul rând responsabilitate.

Vreau să mulțumesc tuturor celor care mi-au oferit aceste clipe minunate, Pepe Budai, Daniel Budai, Alex Ștefancu, Adelin Ivașcu, Gotan, Eduard Florin și Andreea Vlașin, adică Roamers of Woods, oameni pentru care am cel mai adânc respect și în compania cărora mi-aș dori să pot explora împrejurimile Moiseiului și nu numai.

Dacă vă doriți cu adevărat o experiență unică în natură, Roamers of Woods sunt cea mai potrivită alegere, așa că, atunci când ajungeți la Moisei, nu vă sfiiți să treceți pe la Pensiunea “La Pătru” și să vă bucurați de delicatesele culinare ale lui chef Budai și apoi să faceți un pic de mișcare în compania celor de la Roamers of Woods. Alături de Roamers of Woods veți avea imaginea completă despre ce înseamnă natura, întreținerea și conservarea acesteia.
Articol scris de Adrian Satmaru
Fotografii de Adrian Satmaru și pagina de facebook Adelin Ivașcu
Mai multe despre cei de la Roamers of Woods, pe canalul lor de youtube