Iată că, am ajuns cu serialul nostru gastronomic și la preparatele din carne de vânat, o carne foarte sănătoasă, dar care trebuie gătită cu grijă și foarte multă răbdare.

Așa cum v-am obișnuit deja cu rețetele la înălțime, de această dată, Andras Zsigmond, chef bucătar la Oxygen Restro din Pasul Pângărați, propune un preparat unic, ce se pretează la zile de mare sărbătoare și se gătește foarte rar în timpul anului, dar este un fel de mâncare cu un foarte mare impact.

Rețeta tocăniței de cerb în dovleac plăcintar este inspirată după o rețetă a celui mai mare gastronom român, Radu Anton Roman, o enciclopedie gastronomică, un om pentru care mâncarea și măiestria de a găti au însemnat viața însăși.

La recomandarea lui chef Andras, acest fel de mâncare este creat special pentru a fi servit la o seară specială în familie sau la o cină romantică în doi, acompaniamentul ideal fiind un vin roșu sec.
Ca ingrediente se folosesc ceapă, morcovi, ardei capia, slănină afumată sau untură de porc, vin roșu sec și afine sau dulceață de afine, de preferat pregătită în casă.

Modul de preparare este foarte simplu, asemeni unei tocănițe clasice, cu mențiunea că timpul de fierbere va fi foarte îndelungat pentru a se frăgezi cum trebuie carnea de cerb. Chef Andras a călit întâi ceapa, morcovul și ardeiul capia și, după ce s-au rumenit puțin, a adăugat carnea de cerb, apoi a lăsat să fiarbă la foc mic undeva la vreo 3 ore și jumătate.

Timpul de fierbere poate diferi în funcție de vârsta cerbului. După ce carnea este fiartă, se pune vinul roșu sec și afinele și se mai lasă la fiert preț de vreo jumătate de oră.

După ce tocănița este gata, se curăță dovleacul și se face un capac.

Dovleacul scobit se umple cu tocănița gata preparată, se așează capacul deasupra și se dă la cuptor, la 180 de grade, între 25 și 35 de minute, în funcție de grosimea dovleacului. Și dovleacul poate fi servit, asezonat cu un vin roșu sec.

Tocănița de cerb în dovleac plăcintar se poate servi, gătită chiar de chef Andras, la Restaurantul Oxygen Restro din Pasul Pângărați, la 1256 de metri altitudine, la limita dintre munții Hășmaș și munții Giurgeu, loc de unde puteți admira un peisaj de vis,
Mulțumim lui Andras și Oxygen Restro, locul cunoscut și recunoscut pentru preparatele de fine dining pregătite de Chef Andras Zsigmond, un specialist de excepție al bucătăriei tradiționale dar și internaționale.
Articol scris de Adrian Satmaru
Fotografii de Adrian Satmaru și Chef Zsiga (Andras Zsigmond)
Rețetele originale și interpretate – Chef Zsiga (Andras Zsigmond)