Așa cum v-am obișnuit de atâția ani, nu există vară fără ospitalitatea harghițeană. De această dată venim cu un casual fine dining la înălțime, mai precis, un concept revoluționar al fine diningului a la carte sau cu autoservire, toate acestea în Pasul Pângărați, la 1256 de metri altitudine, la limita dintre munții Hășmaș și munții Giurgeu.

_MG_6105 copy
Pasul Pângărați

Cunoscut ca și Pasul Bicaz, Pasul Pângărați se află situat undeva, la jumătatea distanței dintre Gheorgheni și Lacul Roșu, iar peisajul de aici oferă o priveliște unică asupra lanțului muntos vulcanic Călimani Gurghiu Harghita.

_MG_6075 copy
Pasul Pângărați

La momentul la care am ajuns aici, în pasul Pângărați, la Oxygen Restro, cerul era de un albastru curat dantelat cu ceva nori în culori de la alb la negru, prevestind ceva intemperii pentru mai târziu.

_MG_6108 copy
Peisaj de la terasa Oxygen Restro, Pasul Pângărați

Acest lucru nu a făcut altceva decât să accentueze valoarea peisajului montan. Pentru perioadele mai friguroase, Oxygen Restro are pregătite pături pentru clienții care servesc masa pe terasă sau sunt prinși de capriciile vremii în timp ce servesc masa.

_MG_6110 copy
Terasă la Oxygen Restro, Pasul Pângărați

O clădire joasă, specifică zonelor montane, cu geamurile orientate către sud-vest, priveliștea fiind astfel de excepție cu deschidere către Valea Strâmbă, primește cu ospitalitatea harghițeană definitorie pentru zonă toți oaspeții, indiferent de preferințele culinare ale acestora, bucătăria restaurantului având specific internațional.

_MG_6085 copy
Terasă la Oxygen Restro, Pasul Pângărați

Fie că ești un pasionat al bucătăriei tradiției, al bucătăriei mediteraneene sau vegetariene, la Oxygen Restro, Chef Andras Zsigmond are pregătite toate preparatele specifice în așa fel încât să satisfacă și cele mai exigente gusturi.

_MG_6122 copy
Chef Andras Zsigmond, Oxygen Restro, Pasul Pângărați

Oxygen Restro este genul de restaurant unde transparența este, și la propriu și la figurat, la mare înâlțime. De unde se servește masa se poate vedea în bucătărie, condițiile de preparare a dish-urilor fiind astfel la îndemâna tuturor, iar din bucătărie se poate vedea, ca în palmă, sala de mese și terasa.

84324023_157962328987570_2696018540124700672_n copy
Oxygen Restro, Pasul Pângărați

Un concept nou este servirea a la carte în cursul săptămânii și în sistem de autoservire în weekend. Datorită unei inovații aparținând aceluiași Chef Andras Zsigmond, indiferent că discutăm despre servire a la carte sau autoservire, fine dineing-ul este prezent în ambele situații. Dish-urile sunt pregătite pe niște spatule de inox ce se așează pe farfurie, astfel, preparatele pe care le aveți în farfurie rivalizează ca aspect cu preparatele celor mai fancy restaurante din Europa.

116335783_633034960927268_742140398725079816_n copy
Poftiți la masă – Oxygen Restro, Pasul Pângărați 

Ingeniozitatea și măiestria cu care sunt pregătite aceste spatule fac din Chef Andras un unicat în zonă și nu numai. Personal, am avut ocazia să mănânc o specialitate de ciolan afumat cu sos whiskey transformat într-o crustă crocantă, care mi-a redefinit conceptul de ciolan afumat.

_MG_6124 copy
Chef Andras Zsigmond prezentând dish-ul cu ciolan afumat cu sos whiskey – Oxygen Restro, Pasul Pângărați

Pe post de garnitură am savurat un piure de sfeclă absolut delicios. Îmbinarea aromelor, aspectul impresionant, ospitalitatea și peisajul absolut extraordinar au făcut din cele câteva ore petrecute la Oxygen Restro, o delectare a tuturor simțurilor.

_MG_6127 copy
Ciolan afumat cu sos whiskey – Oxygen Restro, Pasul Pângărați

Pentru pasionații de preparate din pește, aici, la Oxygen Restro, puteți degusta șalău de Nil în crustă de fulgi de porumb, semințe susan și mălai sau trunchi de merluciu in aluat cu bere ori file de șalău de Nil prăjit la cuptor. Lista poate continua, dar vă lăsăm pe voi să descoperiți și să savurați preparatele de aici.

87160215_230608835003927_8661077353708912640_n copy
Autoservire în weekend, abundență de preparate de top Oxygen Restro, Pasul Pângărați

Interiorul restaurantului Oxygen Restro este multifuncțional, acesta putând fi transformat în sală pentru conferințe sau seminarii, autoservire pentru weekend sau loc de joacă pentru copii.

83484288_1038223743200296_4736903543674372096_n copy
Interiorul restaurantului Oxygen Restro, Pasul Pângărați

Terasele restaurantului Oxygen Restro sunt orientate una către drumul național care face legătura dintre Gheorgheni și Lacul Roșu și cealaltă către Valea Strâmbă, puțin mai retrasă de la drum, liniștea fiind aici principalul companion de masă.

_MG_6130 copy
Vedere de la terasa restaurantului Oxygen Restro, Pasul Pângărați

Oxygen Restro, practic, face parte dintr-un resort ce va cuprinde un hotel de 4 stele cu SPA, o tiroliană lungă de aproximativ 600 de metri cu o diferență de nivel de 82 de metri, o pârtie de ski pentru începători care este deja finalizată și așteaptă să fie dată în folosință în această iarnă, un drum special conceput pentru plimbări cu căruța și multe alte atracții specifice unui parc de aventură, dar despre toate acestea vom reveni cu detalii pe măsură ce se vor finaliza și se vor da în folosință.

_MG_6095 copy
Pârtie de ski pentru începători finalizată de la Oxygen Restro, Pasul Pângărați

Vino aici, la Oxygen Restro, locul de excepție datorat amplasării minunate dar, mai ales, preparatelor de fine dining pregătite de Chef Andras Zsigmond, un specialist de excepție al bucătăriei tradiționale dar și internaționale.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru