La poalele estice ale munților Bodoc, în Depresiunea Târgu Secuiesc, se află satul Cernat. Satul acesta, aflat la doar 10 kilometri de Târgu Secuiesc, are o istorie ce ne trimite undeva în secolele al V-lea și al VI-lea.

_MG_0108 copy
Conacul Damokos, Cernat, județul Covasna

Turiștii au diverse locuri interesante de văzut și multe lucruri surprinzătoare de aflat. Astfel, în zona Cernat sunt conace care te poartă cu mintea în epoci de mult apuse: conacul Damokos Dénes, conacul Damokos-Cehia, casa Lupului sau conacul Bernáld.

_MG_0149 copy
Muzeul Haszmann Pál, Cernat, județul Covasna

Dar, locul în care istoria, tradiția, artă populară, etnografia, meşteşugurile tradiţionale se regăsesc prin exponatele prețioase, locul care, pe o suprafață de mai bine de două hectare, expune cinci colecții de excepție, este spațiul de mândrie locală și națională, Muzeul Haszmann Pál.

_MG_0153 copy
Panouri informative – Muzeul Haszmann Pál, Cernat, județul Covasna

Despre omul care, din pasiune pentru istoria și tradiția locului, a creat acest spațiu unic, învățătorul Haszmann Pál, vom vorbi într-un articol separat. În prezent, Muzeul Haszmann Pál funcționează ca unitate externă a Muzeului Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe.

_MG_0068 copy
Muzeul Haszmann Pál, Cernat, județul Covasna

Muzeul Haszmann Pál numără peste 8000 de piese, iar conform site-ului oficial al Muzeului Național Secuiesc, https://www.sznm.ro/, principalele grupuri de colecţii sunt: colecţia de istorie materială şi spirituală locală; colecţia de meşteşuguri tradiţionale; colecţia de mobilier popular şi mobilier pictat secuiesc; colecţia de sculptură populară (grinzi şi alte elemente de construcţie, sculptate şi inscripţionate);

_MG_0020 copy
Muzeul Haszmann Pál, Cernat, județul Covasna

colecţia de ustensile (tradiţionale şi de alt tip); colecţia de ceramică (de uz comun, de lux, porţelan) şi de sticlărie; colecţia de istoria culturii; colecţia de ţesături, broderii şi port popular; colecţia documentară (documente, cărţi vechi, necrologuri, fotografii) şi de discuri; colecţia de numismatică; colecţia de geologie şi mineralogie; colecţia de arheologie; colecţia de artă plastică; colecţia de monumente funerare (pietre şi stâlpi funerari, cruci); colecţia instrumentelor de redare şi transmisie a sunetului (telefoane, radiouri, pickup-uri, magnetofoane, televizoare etc.); colecţia de industria fontei; colecţia de utilaje şi maşini agricole.

_MG_0135 copy
Interior Muzeul Haszmann Pál, Cernat, județul Covasna

Cele cinci colecții de excepție sunt:

1. Expoziţia de bază

În clădirea principală a Muzeul Haszmann Pál, conacul Damokos, se găseşte expoziţia de bază. Printre exponate sunt numeroase lăzi de zestre şi piese de mobilier secuiesc cu decor pictat, din secolele XVII – XIX, obiecte ornamentale sculptate, piese vestimentare tradiţionale, ţesături şi broderii din Cernat şi Depresiunea Târgu Secuiesc, dar și ustensile pentru tors şi ţesut. Aici este expusă şi o valoroasă colecţie de cahle din centrele de olărit din regiune: Albiş, Breţcu, Târgu Secuiesc, Zăbala şi Pava.

_MG_0146 copy
Interior Muzeul Haszmann Pál, Cernat, județul Covasna

2. Muzeul în aer liber

În curtea Muzeul Haszmann Pál, sunt casa cu acoperiş cu draniţă din 1690 de la Vârghiş şi casa de la Belani, construită de Sámuel Orbán în 1726, cumpărate și instalate aici, în curtea muzeului de la Cernat, de Muzeului Național Secuiesc. Acestor clădiri li s-au adăugat şi alte clădiri specific secuiesc: casa de la Albiş, din bârne, cu mai multe încăperi, cu tinda într-un colţ, construită între 1785 şi 1790, un grânar din secolul al XVIII-lea, de la Alungeni.

_MG_0018 copy
Clădiri în curtea Muzeului Haszmann Pál, Cernat, județul Covasna

Tot în curtea Muzeului Haszmann Pál este și cel mai vechi exemplar al porţilor secuieşti, cel al familiei Miskolczy de la Pava, din anul 1761, un exponat specific pentru porţile cu porumbar din regiune. Alte exemplare sunt „Poarta domnului Fehér” din anul 1800, de la Turia de Jos, respectiv două porţi de proveniență locală, una din Cernatul de Sus, a lui István Rákosi, din 1818, cealaltă a lui Gyula Beke, din 1854.

_MG_0125 copy
Interior (ladă de zestre) Muzeul Haszmann Pál, Cernat, județul Covasna

Tot aici, în curtea Muzeului Haszmann Pál, este o bogată colecţie de grinzi sculptate care provin în mare parte din salvarea elementelor de construcţie ale unor clădiri din secolele XVII-XIX, din Cernat şi împrejurimi, clădiri care au fost dispărut.

_MG_0019 copy
Clădiri în curtea Muzeului Haszmann Pál, Cernat, județul Covasna

Moara de apă, cu două pietre, aparținând cândva lui Simon Orosz din Cernatul de Sus, construită în anul 1836 şi utilizată pentru măcinat şi pentru descojirea meiului este o reprezentantă de excepție a tehnicii populare locale. Apicultura locală este reprezentată  prin expoziţia de coşniţe şi stupi, dar și de ustensile specifice acestei ocupaţii.

_MG_0027 copy
Expoziția de motoare mobile (tractoare) – Muzeul Haszmann Pál, Cernat

3. Expoziţia de unelte şi maşini agricole

Un spaţiu expoziţional propriu este alocat colecţiei de unelte şi maşini agricole care este extrem de bogată. Sunt expuse numeroase motoare stative cu un singur cilindru, vertical sau orizontal, care funcţionează cu motorină, benzină sau petrol lampant iar colecția de motoare mobile (tractoare) este foarte numeroasă şi variată, printre ele regăsim exemplare rare, cum ar fi tractoarele americane Fordson sau International, sau tractorul HSCS, fabricat în Ungaria.

_MG_0029 copy
Expoziția de utilaje agricole – Muzeul Haszmann Pál, Cernat

Impresionant este și numărul foarte mare de utilaje agricole, fabricate în Ungaria şi în alte ţări europene. Colecţia este compusă: pluguri (printre ele, şi modelul inventat şi fabricat de Antal Végh, care a ajuns să fie utilizat şi în afara Arcului Carpatic), grape, role, semănătoare, utilaje de prăşit şi cultivatoare, utilaje de recoltat cartofi.

_MG_0062 copy
Alte utilaje agricole – Muzeul Haszmann Pál, Cernat

În număr mare sunt și garniturile maşinilor de treierat: maşini, locomobile, batoze şi componente ale acestora, de la treierătoarele pentru cereale, la cele pentru trifoi şi lucernă, dar şi cele pentru păstăioase (linte, fasole).

_MG_0067 copy
Alte utilaje agricole – Muzeul Haszmann Pál, Cernat

4. Colecţia de industria fontei

Pasiunea fondatorului Muzeului Haszmann Pál pentru colecţionarea obiectelor realizate din fontă a făcut din colecţia de piese din fontă una dintre cele mai bogate din Ţinutul Secuiesc şi Transilvania, fiind recunoscută şi la nivel internaţional.

_MG_0096 copy
Colecţia obiectelor realizate din fontă – Muzeul Haszmann Pál, Cernat

Amplasate în general în regiuni cu zăcăminte bogate în minereu, furnalele şi turnătoriile realizau sute de variante ale diverselor tipuri de sobe de fontă, care se diferenţiau doar prin decorul de pe ele, prin stilurile decorative putându-se urmări evoluţia modei în diferite perioade.

_MG_0093 copy
Colecţia obiectelor realizate din fontă – Muzeul Haszmann Pál, Cernat

În colecţie, se găsesc sobe din fontă, obiecte legate de viaţa spirituală (cruci, crucifixe), obiecte de uz casnic (vase, mojare, fiare de călcat) şi obiecte de podoabă (statui, ornamente, tăvi ornamentale, lumânări, lămpi).

_MG_0104 copy
Colecţia obiectelor de uz casnic – Muzeul Haszmann Pál, Cernat

5. Colecţia instrumentelor de redare şi transmisie a sunetului

În anul 2004, a fost vernisată expoziţia Istoria radiofoniei din Treiscaune, care s-a bazat pe exponatele colecției instrumentelor de redare și transmisie a sunetului de la Muzeul Haszmann Pál.

_MG_0078 copy
Colecția instrumentelor de redare și transmisie a sunetului – Muzeul Haszmann Pál, Cernat

Colectarea şi restaurarea pieselor din această colecție continuă şi în prezent, astfel aparatele expuse reprezintă doar o mică parte din ea. Cele mai vechi piese sunt radiourile cu detectoare de cristal şi căşti audio.

_MG_0072 copy
Colecția instrumentelor de redare și transmisie a sunetului – Muzeul Haszmann Pál, Cernat

Colecţia acoperă întreaga gamă a aparatelor de radio, exemplarele fiind produsele unor firme electrotehnice de marcă, cum ar fi Standard, Orion, Philips, Telefunken, Grundig sau Tesla. Aproape 80% din radiouri sunt în stare de funcţiune, astfel încât vizitatorii, care doresc, se pot delecta cu programele de radiodifuziune.

Alături de aparatele radio, colecţia dispune şi de un număr mare de gramofoane şi patefoane, respectiv aparate de telecomunicaţie (staţii morse, telefoane, şi o mică centrală telefonică).

_MG_0144 copy
Din colecția de mașini de cusut – – Muzeul Haszmann Pál, Cernat

Închei acest articol despre Muzeul Haszmann Pál cu umilință față de pasiunea de o viață a învățătorului Haszmann Pál, pasiune pentru colectarea obiectelor care fac parte din zestrea culturală, spirituală a unui popor frumos, pasiune transmisă fiilor și nepoților săi.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii de Adrian Satmaru

Sursa informațiilor site-ul oficial al Muzeului Național Secuiesc