Cernat (în limba maghiară Csernáton) este un sat în partea de central-estică a județului Covasna, așezat în Depresiunea Târgu Secuiesc, la poalele estice ale munților Bodoc, prin care trece DN11, drumul național care leagă orașele Brașov, Târgu Secuiesc și Onești. Este alcătuit din două așezări distincte din punct de vedere geografic: Cernatul de Sus și Cernatul de Jos.

Peisaj din zona Cernat, județul Covasna

Prima atestare documentară a localității datează din anul 1332. Pe teritoriul Cernatului au fost făcute descoperiri arheologice care demonstrează prezența și activitatea umană cu mult înainte de acest an.

Peisaj din zona Cernat, județul Covasna

Astfel, în locul unde se află biserica reformată, a fost descoperit un strat cu ceramică pictată Ariușd-Cucuteni, ceramică decorată cu sfoară aparținând culturii Coțofeni și un strat de cultură dacică din a doua epocă a fierului. Pe dealul „Vârful cu mesteceni” au fost descoperite topoare de piatră din epoca neolitică, o secure de bronz și fragmente ceramice din epoca bronzului. Pe teritoriul satului s-au găsit un fragment dintr-un vas lustruit și o cană ce ar putea aparține epocii medievale.

Peisaj din zona Cernat, județul Covasna

În locul numit „Dealul de aur„, cu ocazia săpăturilor făcute din 1961, s-a indentificat o așezare Starcevo-Criș. În locul numit „Pământul lui Róbert„, s-a găsit o așezate antică unde au fost descoperite fragmente ceramice lucrate manual sau la roată, vase de import (Mirmeki) fragmentare, din epoca dacică (sec. III-II î.e.n.) și fragmente de ceramică romană din secolul al II-lea. Pe malul drept al văii Cernatului a fost descoperit un semibordei cu pietrar aparținând unei așezări din sec. XI – XII, iar în locul numit „Grădina Sfântă” au fost găsite urmele unei biserici romanice din secolul al XIII-lea. Pe înălțimea „Cetatea Ika” se găsesc resturile unei cetăți cu zidurile din piatră legate cu pământ, de formă ovală și turnuri, datând din sec. XIII – XIV.

Cetatea Ika sau Turnul Ciunt

Cernatul oferă privitorului curios multe alte surprize. Astfel, într-un mic parc din centrul Cernatului de Jos descoperim Monumentul Mileniului și Piatra Amintirii. Biserica romano-catolică construită în anul 1844 de János Zámbler, Biserica Ortodoxă Sfântul Gheorghe construită în anul 1872, Biserica reformată din Felsőcsernáton aflată pe terasa înaltă a pârâului Nagy sunt bisericile care înalță către Dumnezeu rugile tuturor și spun poveștile nemuritoare ale istoriei.

Alte locuri interesante sunt podul din piatră cu două arcuri de pe strada Múzeum, construit în 1907, cele două porți secuiești monumentale, una situată în fața căminului cultural, creată de Pál Haszmann, în 1942 și cealaltă, Poarta Bardocz András, care se află în fața casei de la numărul 920.

Conacul Damokos Gyula, Cernat, județul Covasna

Și pentru că Cernat se află în Ținutul Conacelor este firesc lucru prezența a numeroase conace, cum ar fi conacul Damokos Dénes, conacul Farkas, construit între 1840-1850, conacul Damokos-Cehia, casa Lupului sau conacul Bernáld.

Muzeul Haszmann Pál, Cernat, județul Covasna

Orice curiozitate a turistului ce vizitează această localitate va fi pe deplin satisfacută vizitând Muzeul Haszmann Pál, ce funcționează ca unitate externă a Muzeului Național Secuiesc, din Sfântu Gheorghe.

Muzeul Haszmann Pál, Cernat, județul Covasna

Muzeul Haszmann Pál este un muzeu etnografic în aer liber, care prezintă elemente din patrimoniul de arhitectură populară din județul Covasna, inclusiv stâlpi funerari de piatră și de lemn, precum și meșteșuguri populare tradiționale și expoziții de artă populară și de istorie locală. Muzeul prezintă numeroase colecții de mașini agricole, de sobe din fontă și multe altele, de aceea vă invit să citiți articolul despre bogăția exponatelor acestui muzeu fantastic.

Muzeul Haszmann Pál, Cernat, județul Covasna

Invitația noastră include, bineînțeles, și Cetatea Ika sau Turnul Ciunt, cum i se mai spune. Arheologii de la Muzeul Național Secuiesc au considerat că cetatea a fost construită în secolele XIII – XIV, din inițiativă particulară sau comunitară, aici neexistând niciun fel de domeniu regal și a fost părăsită cândva la începutul secolului al XV-lea.

Cetatea Ika

Vă invit să citiți articolul despre istoria locului și legendele croite de-a lungul vremii în jurul acestui misterios turn. Găsiți articolul aici.

Cetatea Ika sau Turnul Ciunt

Acest articol are scopul de a scoate în evidență localitatea Cernat din județul Covasna, un spațiu ce abundă de locuri fantastice și misterioase dar și de istorie și tradiție. Măcar odată în viață vizitează Cernatul.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii de Adrian Satmaru

Sursa informației: https://www.tinutulapelor.ro, http://www.visitcernat.ro, wikipedia.org