Conacul Domokos Gyula, monument de arhitectură, se află în Cernatul de Jos, din județul Covasna și îl găsim pe strada Muzeului nr. 332. Se află în centrul proprietății, iar la începutul secolului 20, curtea a fost transformată într-un parc frumos care, după naționalizare, a fost distrus aproape în totalitate. După anii 1970, a început restaurarea parcului și a conacului.

Conacul Domokos Gyula

Astfel, în procesul de amenajare a parcului, s-au păstrat cât mai multe elemente din decorul inițial. În colțul din dreapta al casei a fost salvat un tei celebru. Despre acesta se spune că a fost plantat în 1882, în prezența și în onoarea marelui scriitor maghiar, Jókai Mór.

Imagine din curtea proprietății pe care se află Conacul Domokos Gyula

După naționalizare, conacul a fost folosit de comunitate în mai multe funcții: ca grânar, maternitate, locuință pentru muncitori sezonieri sau ca fermă de porci. Clădirea a început să se deterioreze. În anii 1950-1970, conacul naționalizat își trăia ultimele clipe, fiind neglijat, aflat într-o stare de avansată degradare. Liderii locali și autoritățile de stat au decis să transforme proprietatea într-o instituție culturală, într-un muzeu. Astfel, ia ființă Muzeul Satului din Cernat.

Imagine din interiorul Muzeului Etnografic Haszmann Pál

Clădirea conacului și proprietatea sunt salvate de profesorul Haszmann Pál care a susținut ideea restaurării proprietății și crearea unui muzeu etnografic. De atunci, aici, funcționează muzeul și mișcarea de școală populară care au adus faimă internațională Cernatului. Astfel, Muzeul Satului din Cernat devine Muzeul Etnografic Haszmann Pál.

Una dintre clădirile Muzeului Etnografic Haszmann Pál

Conacul Domokos Gyula a fost construit, în anul 1831, pe bazele unei clădiri mai vechi, în stil renascentist și este considerat monument de arhitectură în stilul neo-clasicist și unul dintre cele mai bine conservate conace ale Ținutului Conacelor. Terenul pe care se află conacul, mai mult decât generos, de mai mult de două hectare și structura conacului care are multe încăperi au creat posibilitatea unică pentru înființarea unui muzeu etnografic în aer liber.

Imagine din interiorul Muzeului Etnografic Haszmann Pál

Muzeul Etnografic Haszmann Pál și-a deschis porțile publicului pe data de 25 februarie 1973. În ultimii treizeci de ani, mii de persoane au vizitat și vizitează și azi cu mare interes și apreciere acest muzeu ce între timp a devenit cunoscut și peste hotare ca o însemnată instituție culturală.

Una dintre clădirile Muzeului Etnografic Haszmann Pál

Pedagogul Pál Haszmann (1902-1977) și soția lui Haszmann, Pálné Ida Cseh (1909-2003) au oferit colecția lor privată comunității secui-maghiare cu scopul înființării muzeului. Visul lor de mai multe decenii de a înființa un muzeu s-a împlinit mulțumită susținătorilor și a multor oameni entuziasmați. Munca lor este continuată de fiii lor și familiile acestora.

Imagine din curtea Muzeului Etnografic Haszmann Pál unde se află Conacul Domokos Gyula

Muzeul Etnografic Haszmann Pál adăpostește colecții rare. Astfel, în colțul de nord-est a curții există o altă colecție rară: cea mai mare colecție de mașini agricole din Transilvania. În pivniță există o colecție rară de sobe de metal. Dar, mai multe despre muzeu puteți citi în articolul:

5 colecții de excepție, un singur spațiu generos – Muzeul Haszmann Pál din Cernat, județul Covasna

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii de Adrian Satmaru

Informații site-ul oficial al Muzeului Național Secuiesc, https://ro.wikipedia.org