Pe un picior de plai/Pe o gură de Rai”, aș putea începe a scrie, dar la fel de bine aș putea spune că am fost și sunt în Maramureș. Indiferent pe unde intri aici, în Maramureș, ești întâmpinat de aceeași poartă maramureșeană care îți ilustrează foarte clar, prin sculptura în lemn, simbolurile principale ale vieții, ale culturii, civilizației și tradiției. Aparent fără sens, dar foarte strâns legate între ele, funiile sculptate într-un simbol al infinitului închegate în cruce, ca un semn al purificării și lipsei de păcat, ciclicitatea vieții întruchipată în roțile mari din lemn, simbolistica strămoșilor sculptați în lemnul dăinuitor peste veacuri, te introduc în atmosfera sacră a familiei și cultura strămoșească moroșeană, unde, trecerea prin poartă înseamnă curățirea înainte de intrarea în sânul familiei, o familie numeroasă, strâns unită, familia Maramureș, un cult, o datină, un obicei al celor mulți. Așa aș putea descrie în foarte puține cuvinte Țara Maramureșului, un loc unde zâmbetul este sincer, datina păstrată cu sfințenie și cuvântul este lege.

Casa La Bella Vista, Moisei, Maramureș

Exact așa am fost întâmpinat la Casa La Bella Vista din Moisei, cu zâmbetul sincer și ospitalitatea locului. Am avut prilejul să gust dintr-unul din preparatele tradiționale, mămăligă cu brânză în pături cu cârnaț puțin afumat de la garniță.

Mămăligă cu brânză în pături cu cârnaț puțin afumat de la garniță – Casa La Bella Vista, Moisei, Maramureș

Un deliciu absolut extraordinar la care au participat cu multă dăruire și implicare atât doamna Ileana, proprietara Casei La Bella Vista cât și fiica acesteia Alessia, care s-a întrecut pe sine în a amesteca în ceaun mălaiul (făina de mălai) și a aranja în straturi brânza în castronul de lut. Gustul absolut sublim este condimentat cu mult suflet și dăruire, motiv pentru care toate preparatele făcute aici îți rămân în suflet și în gând și te fac să revii de fiecare data cu plăcere.

Portul maramureșean cu mândrie expus la Casa La Bella Vista,, Moisei, Maramureș

Am avut prilejul să pot imortaliza și un autentic port maramureșean, Alessia fiind mai mult decât încântată să poată poza în portul mult cunoscut al moroșenilor, dovedind o vădită bucurie, plăcere și cunoaștere în a-l purta.

Curtea Casei La Bella Vista,, Moisei, Maramureș

Casa La Bella Vista este locul unde, pe lângă ospitalitatea tradițională te poți bucura de confort, relaxare și liniște.

Cameră la Casa La Bella Vista,, Moisei, Maramureș

Camerele sunt aerisite și foarte bine optimizate în așa fel încât să ai parte de confort maxim. Cuverturile cu motive tradiționale îți reamintesc de faptul că te afli într-o zonă unde tradiția este păstrată cu sfințenie.

Cameră la Casa La Bella Vista,, Moisei, Maramureș

Nu lipsește nici aspectul modern, care se îmbină foarte frumos și lin cu cel traditional. Este un loc în care ai asigurată liniștea, relaxarea și confortul.

Sala de mese a Casei La Bella Vista,, Moisei, Maramureș

Curtea Casei La Bella Vista bine întreținută pune la dispoziția turiștilor un loc de joacă pentru copii, foișor acoperit cu grătar și leagăne din lemn masiv unde te poți odihni sau relaxa după masă sau la cafeaua de dimineață. Bineînțeles, palinca este nelipsită din meniul meselor, iar preparatele care se fac aici sunt exclusiv din fermă proprie.

Bucătăria Casei La Bella Vista,, Moisei, Maramureș

De menționat este faptul că, aici, la Casa La Bella Vista accesul la internet se face prin conexiune wireless și este disponibil pe toată suprafața locației. Pentru liniștea musafirilor, parcarea se face tot pe terenul pensiunii, dar în spatele salonului de servire a mesei.

Din curtea Casei La Bella Vista,, Moisei, Maramureș

Indiferent că vii pentru a vizita zona sau pentru că vrei să ai parte de un tratament tipic maramureșean, este bine să nu omiți a vizita Mausoleul de la Moisei, Mănăstirea Moisei, Mocănița de la Vișeu sau Cascada Cailor.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru