Moiseiul, pe lângă tradiția culturală, păstrează cu sfințenie și tradiția culinară. Din bucătăria moiseiană, unicat este chigala, un fel de budincă făcută la cuptor, preparat unicat în România, care se face doar la sărbătoarea Paștelui, dar acum vă voi vorbi despre un alt preparat celebru care constituie mândrie locală și este degustat de majoritatea celor care calcă pragul pensiunilor din Moisei, mămăliga cu brânză în pături cu cârnați afumați.

Pensiunea Casa La Bella Vista, Moisei, județul Maramureș

Acest preparat de excepție l-am savurat la Pensiunea Casa La Bella Vista din Moisei, în compania unor oameni deosebiți care au avut amabilitatea să mă lase să fiu prezent la bucătărie și să imortalizez procesul de preparare. Trebuie să recunosc faptul că atunci când doamna Ileana a scos cârnații de la garniță, din untură, așa mi-a făcut o poftă să mă înfrupt din tradiționala “pită cu unsoare”, dar am stat liniștit la locul meu și am așteptat, cu nerăbdare, mămăliga cu brânză în pături.

Cârnați la garniță – Pensiunea Casa La Bella Vista, Moisei

Precum spuneam, cârnații au fost scoși de la garniță și puși frumos cu puțină untură în tigaie la încălzit, apoi făina de mălai a fost pusă treptat în vasul de cupru în care deja apa se încălzise aproape de punctul de fierbere.

Se presara praful de mălai

Într-un vas alăturat, doamna Ileana a pregătit brânza care se așează în straturi într-un castron de ceramică pentru a păstra căldura ingredientelor și pentru a asigura topirea brânzei. O mână de ajutor a fost dată și de gazda cea mică, Alessia, care amesteca vârtos în ceaunul în care mămăliga deja fierbea cu spor.

Se amestecă mămăliga

Imediat după ce mămăliga a fost gata, în bolul de ceramică, a fost pus un strat de mămăligă, apoi un strat de brânză, iar un strat de mămăligă și apoi brânză până cand bolul a fost umplut cam două treimi.

Se așează straturile: mămăligă, brânză, cârnăciori …

După acest proces, a venit rândul cârnaților care au fost tăiați rondele și rânduiți frumos peste ultimul strat de mămăligă. Puțină untură topită și câteva bucățele de brânză au constituit topingul preparatului.

Se așează straturile: mămăligă, brânză, cârnăciori …

Mirosul care a umplut încăperea a devenit irezistibil, dar a trebuit să aștept o perioadă bună de timp pentru ca brânza din interior să se topească și preparatul final să poată fi degustat pe îndelete, după ce toate ingredientele și-au lăsat fiecare gusturile și aromele.

Trebuie să recunosc, un preparat destul de consistent, dar care merită să fie degustat, mai ales atunci când este făcut cu atâta pasiune și dedicație ca la Casa La Bella Vista din Moisei.

Preparat final: mămăliga cu brânză în pături – deliciu de Maramureș pregătit la Casa La Bella Vista

Tot aici, am mai avut prilejul să asist și să degust un alt preparat specific Moiseiului, gogoșari în sos de muștar, preparat care se asezonează perfect cu o friptură de porc la tavă așacum numai la Casa La Bella Vista poți mânca.

Mulțumesc pe această cale doamnei Ileana Mâț și Alessiei pentru preparatele delicioase care mi-au fost pregătite și servite într-un mediu absolut extraordinar unde am găsit liniștea și ospitalitatea tipică maramureșeană.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru