Într-o zonă unde istoria a fost scrisă cu sânge, mărturie stând Monumentul Masacrului de la Moisei sau Casa Memorială, situată chiar peste drum de monument, tradiția culinară s-a păstrat cu sfințenie și continuă să se păstreze și să fie propagată mai departe. Aici, la Moisei, viața se desfășoară în perfectă concordanță cu tehnologia, dar după o tradiție nescrisă, dar respectată de majoritatea locuitorilor.

Casa La Bella Vista, Moisei, județul Maramureș

Din punct de vedere culinar, specifice Moiseiului sunt chigala, un fel de budincă făcută din tăiței lați de casă ce dă gust mesei Pascale sau gogoșarii în sos de muștar. Având în vedere că este sezonul conservelor de toamnă, am decis să împărtățesc, cu ajutorul doamnei Ileana Mâț, proprietarul Casei La Bella Vista din Moisei, o mică parte din bucătăria tradițională din Moisei prin detalierea procesului de gătire a gogoșarilor în sos de muștar, o delicatesă ce poate fi servită cu orice fel de carne pregătită la cuptor sau pe grătar.

Gogoșarii spălați pregătiți pentru ceaun

Procesul de fabricație este relativ simplu, dar pașii ce trebuie urmați sunt de o foarte mare importanță. Practic, aveți nevoie de gogoșari, muștar de masă clasic, ulei, oțet, foaie de dafin și mult suflet și dorință pentru a ieși un preparat bun. Așa cum se spune că mâncarea iese după sufletul omului, Ileana Mâț s-a calificat cu brio și la acest aspect.

La foc domol, uleiul, oțetul, sarea, piperul și muștarul

Deci, se spală bine gogoșarii și se curăță de cotor și semințe, apoi se taie felii de circa 1 – 1,5 cm lățime. Într-un recipient mare (în funcție de cantitatea pe care vreți să o faceți), puneți ulei, oțet, sare, piper și muștar și puneți la foc, de preferință pe plită încălzită cu lemn pentru a da savoare preparatului.

Amestecul se agită continuu

Se amestecă permanent până când produsul rezultat se îngroață puțin, apoi se pune foaia de dafin. Se mai amestecă aproximativ 5 minute și se pun gogoșarii tăiați felii și se lasă la fiert. Preparatul se fierbe până când se inmoaie puțin gogoșarii și se alege sosul de muștar.

Foile de dafin ce dau o aromă deosebită gogoșarilor în muștar

Din când în când se amestecă pentru a nu se lipi de fund. În funcție de cât de mare doriți consistența gogoșarilor, atât de mult îi lăsați la fiert. La final, se pune puțină aspirină pentru a vă asigura că gogoșarii în sos de muștar se păstrează intacți peste iarnă.

Gogoșarii ajung în amestecul atât de îmbietor

Produsul final se pune în borcane, care se fierb în bain-marie pentru a asigura o conservare perfectă.

Gogoșarii fierți în amestecul bazat pe muștar

În cazul nostru, am servit gogoșarii în sos de muștar cu o ceafă la cuptor cu cartofi la tavă pe care doamna Ileana Mâț a avut amabilitate să-i pregătească, gustul fiind absolut sublim, sosul de muștar asezonându-se perfect cu carnea, iar gogoșarii și cartofii făcând casă perfectă pe post de garnitură.

Ceafă la cuptor cu cartofi la tavă – Casa La Bella Vista, Moisei, județul Maramureș

Bineînțeles, nu a lipsit tradiționala palincă pentru poftă de mâncare și un vin bun ce a îmbrățișat gustul fripturii. Toate produsele servite au fost acompaniate de turte, acestea fiind un alt produs tradițional maramureșean.

Turte și ceafă la cuptor cu cartofi la tavă – Casa La Bella Vista, Moisei, județul Maramureș

Experiența culinară avută a fost senzațională, dar, cu siguranță. Orice fel de cuvinte sunt prea puține pentru a ilustra adevăratele senzații trăite de papilele gustative.

Cel mai bine este să faceți o vizită la Casa Bella Vista din Moisei pentru a vedea și simți tradiționalul din Moisei, iar doamna Ileana Mâț va fi mai mult decât fericită să vă ducă pe plaiuri gastronomice nebănuite.

Casa La Bella Vista, Moisei, județul Maramureș

Mulțumesc pe această cale și îmi arăt considerația pentru toți cei care au participat la pregătirea gogoșarilor, a fripturii și a mesei tradiționale, respectiv Alessia, Dorian, Ileana și Dumitru Mâț, o familie de oameni frumoși unde voi reveni de fiecare dată cu plăcere și bucurie în suflet.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru