Formațiunea geomorfologică, care este o porțiune de vale strâmtă, cu versanți înalți, abrupți, săpați în roci dure se numește, în general, chei. Cheile se formează prin săparea sau acțiunea de eroziune a unui curs de apă de suprafață sau prin acțiunea apei subterane, condiția esențială fiind existența unor pereți stâncoși alcătuiți dintr-o rocă dură.

Această formă geologică de relief, este frecvent o actracție turistică sau poate fi ideală pentru construirea barajelor artificiale pentru o hidrocentrală.

Peisaj în cheile Turzii

Natura s-a jucat și, aici, în România, a sculptat o mulțime de frumuseți monumentale: munți înalți, delte, peșteri și chei. Sălbăticia naturii, în forma ei cea mai pură, o putem descoperi făcând un tur prin cheile săpate în munți de râuri, de-a lungul vremurilor.

Peisaj în Cheile Turzii

Munții Carpați ascund o mulțime de chei impresionante, iar acum selecția mea cuprinde 3 dintre cele mai frumoase chei pe care ar trebui să le vezi, să le străbați cel puțin o dată în viață.

Cheile Bicazului

Cheile Bicazului

8 kilometri de frumusețe sălbatică, serpentine strânse, care după fiecare curbă, îți aduc un nou peisaj monumental, pereți calcaroși sculptați de-a lungul a zeci de milioane de ani de apă, toate acestea denumite Cheile Bicazului.

Cheile Bicazului

Cheile Bicazului sunt considerate a fi cele mai spectaculoase chei din România și se află între județele Neamț și Harghita. Cheile Bicazului flanchează drumul printre stânci impunătoare și sunt o reală atracție pentru cei care iubesc escalada.

Cheile Bicazului

Cheile Bicazului fac legătura între orașele Gheorgheni și Bicaz sunt legătura dintre Transilvania și Moldova. În amonte este Lacul Roșu și în aval localitatea Bicaz-Chei. Sunt incluse în Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș, având o întindere de 6.575 hectare, fiind situat pe teritoriul județelor Harghita și Neamț.

Cheile Bicazului

Citește mai multe despre Cheile Bicazului, aici.

Peisaj în cheile Turzii

Cheile Turzii

Au o lungime de 1.300 m și o înălțime a pereților de până la 200 m.  Cheile ocupă o suprafață de 324 hectare și s-au format prin erodarea rocii de calcar jurasic de către râul Hășdate.

Șopârlă observatî în Cheile Turzii

Cheile Turzii oferă un peisaj carstic de o rară sălbăticie: stânci înalte și abrupte, creste ascuțite, turnuri de piatră, vâlcele pietroase, grohotișuri, arcade etc. Conține peste 1.000 de specii de plante, animale, fluturi unele reprezentând elemente rare ca usturoiul sălbatic, acvila de stâncă, șogârțul de baltă, tisa, scorușul, garofița albă, fluturașul de stâncă.

Peisaj în cheile Turzii

Se cunosc în Cheile Turzii aproximativ 50-60 de peșteri, arcade (resturile peșterilor prăbușite) sau firide, în general au dimensiuni mici (8 depășesc 20 m lungime, cea mai mare atingând 123 m).

Citește mai multe despre Cheile Turzii, aici.

Bivoli în Cheile Vălișoarei

Cheile Vălișoarei

La 14 kilometri de la ieșirea din Aiud, drumul ne duce în localitatea Livezile și apoi în Poiana Aiudului. Din punct de vedere administrativ, Cheile Vălișoarei sau Cheile Aiudului, cum mai sunt denumite, aparțin de localitatea Livezile.

Vârful Râmeți din Cheile Vălișoarei 

Odată ajunși aici senzația este aceea de “altă lume”. Ni se deschid privirilor peisaje ce cu greu pot fi descrise. Totul pare desprins dintr-un tablou al lui Grigorescu. Piscurile înalte și masive, calcarul alb ce contrastează izbitor cu cerul albastru și, din când în când, câte un localnic ce merge agale cu un car tras de doi bivoli uriași.

Castelul Templul Cavalerilor

Drumul este foarte puțin circulat, iar atmosfera de medieval este completată de Castelul Templul Cavalerilor ce străjuiește Cheile Vălișoarei.

Citește mai multe despre Cheile Vălișoarei, aici.

Am străbătut țara în lung și în lat și putem spune fără să greșim că lista aceasta a cheilor fantastice din România este categoric mult mai mult. Acesta este motivul pentru care vom reveni cu alte peisaje superbe din alte chei din România.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii de Adrian Satmaru