Mergând de la Alba Iulia spre Cluj, la aproximativ 30 de km de Alba Iulia se intră în orașul Aiud. Din centrul localității, DN1 continuă la dreapta spre Cluj, iar la stânga se face un drum îngust (DN107M) care duce către Buru. Acest drum leagă Valea Mureșului de Valea Arieșului trecând prin partea estică a Munților Trascău.

La 14 kilometri de la ieșirea din Aiud, drumul ne duce în localitatea Livezile și apoi în Poiana Aiudului. Din punct de vedere administrativ, Cheile Valișoarei sau Cheile Aiudului, cum mai sunt denumite, aparțin de localitatea Livezile. Odată ajunși aici senzația este aceea de “altă lume”. Ni se deschid privirilor peisaje ce cu greu pot fi descrise. Totul pare desprins dintr-un tablou al lui Grigorescu. Piscurile înalte și masive, calcarul alb ce contrastează izbitor cu cerul albastru și, din când în când, câte un localnic ce merge agale cu un car tras de doi bivoli uriași.

Drumul este foarte puțin circulat, iar atmosfera de medieval este completată de Castelul Templul Cavalerilor ce străjuiește Cheile Vălișoarei.

Rezervația naturală se întinde pe o arie de 20 de ha și are o foarte mare importanță botanică și geologică.  Rezervația constituie și un important obiectiv turistic, de aici putând fi vizitate ruinele cetății medievale a Trascăului, biserica mânăstirii din Magina, satul Rîmetea și muzeul etnografic, rezervația Cheile Plaiului, Cheile Silosului, Vânătarele Ponorului, Huda lui Papară, Peștera Poarta Zmeilor și Piatra Secuiului a cărei parte nordică mai este numită și Colții Trascăului.

Înălțimile Colților Trascăului sunt propice pentru zborul cu parapanta. Ca zonă de decolare este recomandat platoul din extremitatea nordică a masivului aflat la o altitudine de 1.050 m. Platoul orientat sud-vest este neted iar lungimea zonei de decolare este de aproximativ 100 de m, suficient pentru a permite decolarea. Această zonă este ideală pentru zbor datorită diferențelor de nivel, zone de aterizare largi, zborul fiind favorabil în zilele însorite. Se mai poate decola și de la baza stâncii dacă sunt favorabile condițiile de zbor.

Mergând mai departe, după localitatea Coltești, se poate vizita Mănăstirea Sfinții Arhangheli Mihail, Gavril și Rafail.

Din punct de vedere al infrastructurii, drumul a fost modernizat acum câțiva ani, dar condițiile meteorologice și calitatea îndoielnică a asfaltului au făcut ca pe anumite porțiuni de drum circulația să se desfășoare cu dificultate. Oricum, peisajele oferite de Munții Trascău fac în așa fel încât drumul, pe alocuri cu gropi, să pară nesemnificativ.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografie de Adrian Satmaru