Într-o perioadă dominată de tehnologie am găsit la Moisei un loc unde tehnologia se îmbină atât de bine cu tradiia încât te poți bucura de ambele într-un decor de poveste în compania unor gazde primitoare pentru care turismul este al doilea nume. Pensiunea ECO-TIM din Moisei mi-a fost recomandată de-a lungul timpuluji și am așteptat cu nerăbdare să pot ajunge aici și să mă conving de autenticitatea recomandărilor. Nu pot spune că am stat prea mult la Pensiunea ECO-TIM, dar perioada petrecută aici a fost un drum pavat cu tradiție, ospitalitate, omenie, bun gust și o experiență culinară pe care nu o pot descrie pentru că nu am suficiente cuvinte de laudă.

De întâmpinat m-a întâmpinat gazda mare, cum se spune, doamna Ileana Timiș, un om dintr-o bucată pentru care ospitalitatea este al doilea nume, care face totul ca musafirii care îi calcă pragul să se simtă ca niște regi sau regine.

Curățenia desăvârșită, spațiile interioare și exterioare amenajate în așa fel încât tradiția cu modernul să se îmbine perfect, camerele mari și luminoase cu vedere către munții Rodnei, o terasă interioară imensă frumos decorată și amenajată, spațiu de joacă și de relaxare în exterior, plus, un foișor/terasă exterioară acoperită unde se pot prepara celebrele bucate tradișionale maramureșene, sunt doar câteva dintre atuurile Pensiunii ECO-TIM.

Pensiunea ECO-TIM pune la dispoziția musafirilor toate facilitățile necesare pentru a vă bucura de un sejur extraordinar într-o zonă bogată, deoppotrivă, în tradiție și istorie. Căldura cu care ești întâmpinat, aerul primitor și familiar al lemnului acompaniate de preparatele tradiționale te vor face să revii de fiecare dată cu mare bucurie și plăcere.

Pensiunea ECO-TIM servește masa în regim de demipensiune, preparatele de aici fiind produse în totalitate din fermă proprie, fără adaosuri sau conservanți. Tot ceea ce se prepară aici este natural 100%, iar gustul este sublim, doamna Ileana Timiș fiind un expert în ale bucătăriei tradiționale.

Aici, la Pensiunea ECO-TIM, se poate degusta, doar în perioada Sărbătorilor Pascale, celebra chigala, un soi de budincp din tăiței lați făcuți în casă, după o rețetă veche păstrată de la evreii care au locuit aici.

Tot la Pensiunea ECO-TIM vă puteți bucura de un mic dejun Caffee Gourmand, de pâinea de casă din brutăria proprie sau de produsele de patiserie tradiționale făcute tot în patiseria proprie din ingrediente naturale.

Dintre mâncărurile care pot fi degustate aici pot să amintesc celebra ciorbă de fasole în păine cu afumătură și ceapa roșie, friptura de pui cu garnitură de sfeclă și salată verde sau platourile reci tradiționale.

Restul preparatelor vă las pe voi să le descoperiți și să le apreciați, varietatea preparatelor fiind mult prea mare pentru a le putea enumera aici. Bineînțeles, tot aici vă puteți bucura de savoarea palincii de prune, mere sau pere sau de bine cunoscutele băuturi mai slabe și dulci, pentru doamne, afinată sau zmeurată.

Pentru grupurile organizate, la cerere, se organizează mese festive cu ceterași și ansambluri folclorice locale.

O ședere la Pensiunea ECO-TIM cu siguranță vă va face să reveniți, iar ospitalitatea domanei Ileana Timiș este ceva ce nu poate fi uitat vreodată.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru