Sighetu Marmației este locul unde istoria s-a scris începând cu anul 1352, când a primit privilegii orășenești. Originea denumirii orașului este destul de controversată existând voci care afirma că numele orașului vine de la traco-dacicul zeged (cetate), dar, mai probabil, de la cuvântul maghiar sziget (insulă). Probabil, Sziget este originalul dat fiind faptul că orașul își are așezarea între râurile Iza, Tisa și Ronișoara, dar, mai bine lăsăm istoricii să își spună cuvântul în această privință. Important este că Sighetu Marmației este capitala culturală a Maramureșului Istoric și cel de-al doilea municipiu reședință de județ după Baia Mare.

Casa Iurca de Călinești aflată lângă Casa Memorială Elie Wiesel, Sighetu Marmației

La ora actuală, Sighetu Marmației, insula Maramureșului, este cunoscut pentru celebra închisoare, dar și pentru Cimitirul Săracilor, Casa Memorială Elie Wiesel sau Palatul Cultural Astra, la ora actuală aflat în renovare.

Intrare Casa Iurca de Călinești, Sighetu Marmației

În Sighetu Marmației se poate regăsi una dintre cele mai vechi familii nobiliare cu atestare recunoscută și parafată de regele Matia Corvinul în anul 1470, Casa Iurca, tradiție păstrată de la Todor de Călinești, cunoscut ca și Iurca.

Blazonul familiei Iurca de Călinești

În această familie nu numai că s-au păstrat tradițiile, dar renumele se duce mai departe cu mândrie de Dan Iurca, actualul proprietar la Pensiunii și Restaurantului Casa Iurca de Călinești, așezat foarte aproape de centrul orașului, chiar lângă Casa Memorială Elie Wiesel. Bineînțeles că nu am rezistat tentației și am continuat descoperirea și cunoașterea tradiției și istoriei nobiliare a Casei Iurca.

Intrarea în Casa Iurca de Călinești

La Casa Iurca de Călinești, indiferent că vorbim despre cazare sau masă, serviciile se ridică la rang nobiliar, astfel că aici vei fi tratat ca un rege și te vei ospăta împărătește.

Bine ați venit la Casa Iurca de Călinești

Grija pentru detalii, organizarea camerelor, arhitectura pensiunii, culorile alese și profesionalismul gazdelor te trimit în vremuri de demult unde oaspetele era tratat regește conform rangului cuvenit.

Cameră la Casa Iurca de Călinești

Decorul camerelor, dispunerea mobilierului și selecția accesoriilor se aliază cu bunul gust și creează starea de eleganță a camerelor.

Cameră la Casa Iurca de Călinești

Tonurile pământului cu tușe de verde pal sau oranj conjugate cu maroul moblierului din lemn masiv îți dau senzația de relaxare și lux.

Cameră la Casa Iurca de Călinești

În ceea ce privește restaurantul, la Casa Iurca de Călinești vei avea parte de produse 100% tradiționale preparate doar din ingrediente atent selectate, cu o măiestrie specifică familiei Iurca pentru că cel care gătește nu este altul decât Dan Iurca, cel care duce mai departe tradiția Iurca.

Gulaș la Casa Iurca de Călinești

Pe perioada șederii mele aici, am cunoscut tainele istoriei familiei Iurca și am putut să savurez un gulaș absolut delicios, iar mai târziu. am mai avut puțin loc și pentru o “roată”, la propriu, de plăcinta cosașului, un preparat tradițional care se servea de cosași când plecau la primenitul fânului.

Plăcinta cosașului la Casa Iurca de Călinești

La o masă tradițională, poveștile și istoriile se țin lanț, acompaniate, bineînțeles, de tradiționale băuturi spirtoase, celebre pe aceste meleaguri, palinca, afinata, zmeurata și alte specialități spirtoase produse tot în fermă proprie.

Interior restaurant Casa Iurca de Călinești

Casa Iurca de Călinești se poate mândri cu o pensiune care satisface și cele mai exigente gusturi și un restaurant care pune la dispoziția oaspeților terase acoperite sau descoperite.

Interior restaurant Casa Iurca de Călinești

O sală tradițională, una în stil baroc și o sală pentru evenimente sunt pregătite oricând pentru musafiri.

Terasa Casei Iurca de Călinești

Aici, la Casa Iurca de Călinești, indiferent că vii pentru a servi masa sau pentru a petrece mai multe zile, te vei putea răsfăța în luxul nobiliar și vei putea savura parfumul istoriei, personalul profesionist și atenția domnului Dan Iurca fiind îndreptate permanent către musafiri.

În curtea Casei Iurca de Călinești

Sunt foarte multe de spus despre această locație și, pe măsură ce voi aprofunda istoria familiei Iurca, voi reveni cu amănunte și informații de actualitate.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru