Bogățiile toamnei puse în valoare într-un periplu gastronomic de înaltă clasă

Toamna este recunoscută ca fiind anotimpul recoltelor și al bogăției pământului roditor, dar atunci când vezi cu ochii tăi toate aceste bogății adunate într-un singur loc și transformate în fața ta în preparate, pofta îți este greu încercată. Asemenea senzații am încercat în prima zi în care am ajuns la Casa Iurca de Călinești din Sighetu Marmației.

Culorile toamnei în Sighetu Marmației, la Casa Iurca de Călinești

Pe lângă tradiția nobiliară a Casei Iurca păstrată cu sfințenie de 550 de ani și dusă mai departe cu mândrie de Dan Iurca, proprietarul Casei Iurca de Călinești, a fost păstrată și tradiția gastronomică a acestei familii, tradiție ce prinde contur la fiecare festival al Zilelor Toamnei.

Casa Iurca de Călinești pregătită pentru Zilele Toamnei

În acest an, acest eveniment a ajuns la cea de-a noua ediție și aduce publicului participant o varietate de preparate culinare specifice toamnei într-un decor pur tradițional. Dintre aceste preparate, patru dintre ele sunt specifice evenimentului și se regăsesc în meniu doar în această perioadă. În acest an, Zilele Toamnei la Casa Iurca de Călinești se desfășoară în perioada 5 – 18 octombrie.

Se încinge focul la Casa Iurca de Călinești – Poftiți la masă!!

Preparatele vedetă ale Zilelor Toamnei sunt ficatul proaspăt de porc la tigaie cu mămăligă, tocana de berbecuț, saramura de crap și biban și cârnați de porc cu cașcaval și cartofi pârgăluiți. Aceste patru preparate se fac în aer liber, pe terasa Casei Iurca de Călinești, în ceaune și plite la foc de lemne.

Prepararea ficatului de porc la tigaie, la Zilele Toamnei de la Casa Iurca de Călinești

Aici puteți admira măiestria și dedicația cu care Dan Iurca gătește pentru dumneavoastră. Ingredientele atent alese se odihnesc frumos în vase de lut și așteaptă să fie integrate în rețetele delicioase ale Casei Iurca.

Cârnați de porc cu cașcaval și cartofi pârgăluiți la Casa Iurca de Călinești

Aromele se amestecă amețitor în aer, iar gustul desăvârșit al preparatelor este cel care definește blazonul nobiliar al Casei Iurca de Călinești. Pe lângă aceste patru preparate specifice Zilelor Toamnei se pot comanda și preparatele clasice ale restaurantului. La Casa Iurca de Călinești preparatele servite fac parte doar din bucătăria tradițională maramureșeană, dar aveți prilejul să degustați și rețete proprii pe care le veți găsi doar aici.

Ciorbă de fasole cu ciolan de la Casa Iurca de Călinești

Bineînțeles că nu lipsește tradiționala ciorbă de fasole cu ciolan afumat care se poate servi la cratiță sau în pâine, plăcinta cosașului, gulașul sau supa gulaș sau, una dintre rețetele proprii ce va fi detaliată într-un reportaj ulterior, “râtul popii”, o minune gastronomică ce aduce gustul copilăriei pe masa dumneavoastră.

Copită de porc la ceaun de la Casa Iurca de Călinești

Zilele Toamnei la Casa Iurca de Călinești este un eveniment unde roadele pământului pot fi admirate și degustate, aranjamentele specifice evenimentului cuprinzând coșuri de răchită unde se odihnesc fructele și legumele de sezon, unde pănușii de porumb ornamentează frumos terasa sau mirosul lemnului de foc amestecat cu miresmele ingredientelor folosite de Dan Iurca te duc cu gândul la copilăria petrecută în casa bunicilor.

Dan Iurca, înconjurat de bogățile toamnei, creează tablouri culinare unice

Zilele Toamnei la Casa Iurca de Călinești este un periplu gastronomic de înaltă clasă, este tabloul culinar al toamnei ce își dăruiește bogățiile iar maestrul penelului, Dan Iurca, creează unice secvențe culinare.

Dan Iurca sau pasiunea pentru crearea unui preparat desăvârșit

De la Zilele Toamnei nu lipsesc băuturile specifice zonei, vișinata fiind mândria Casei Iurca, sau ceterașii care asigură programul artistic începând cu ora 19.

Vișinata, altă vedetă poftită la mesele de la Casa Iurca de Călinești

Alături de bunătățile pe care le puteți servi aici și atmosfera specifică maramureșeană, profesionalismul personalului condimentează perfect șederea dumneavoastră, astfel că, la Casa Iurca de Călinești timpul petrecut este de neuitat și vă va face cu siguranță să reveniți.

În curtea Casei Iurca de Călinești

Dacă nu ați trăit până acum asemenea experiențe gastronomice, Zilele Toamnei de la Casa Iurca de Călinești din Sighetu Marmației vă așteaptă până la data de 18 octombrie 2020.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru