Mâncarea tradițională românească este, indiferent de zonă, recunoscută ca fiind delicioasă și sățioasă, dar există anumite preparate pe care este absolut necesar să le deguști, mai ales dacă sunt unicat și le poți savura într-un singur loc din țară.

La Casa Iurca de Călineşti, la Festivalul Zilele Toamnei

Un astfel de preparat culinar tradițional este „râtul popii„, un deliciu cu o poveste reală în spate și cu o denumire cel puțin ciudată care va fi explicată în cele ce urmează.
Generic, denumirea de „rât ” este general asociată cu nasul porcului, dar ce știe foarte puțină lume este faptul că, în vechime, socotit ca arhaism, „rât” se mai folosește și pentru a desemna un deal sau o colină de la marginea satului. Astfel, tradus, „râtul popii” devine „colina popii” sau „dealul popii”.

Râtul popii” la Casa Iurca de Călineşti

Râtul popii” este preparatul după rețeta proprie a cunoscutului Dan Iurca, proprietarul restaurantului și pensiunii Casa Iurca de Călineşti din Sighetu Marmației. Acest fel de mâncare a avut ca scop principal realizarea unui preparat care să aducă aminte de gustul mâncărurilor din copilărie pe care le savurai atunci când te duceai în vacanță la bunici.  Așa se face că în acest preparat culinar vei găsi aluatul plăcintei de casă, cârnații prăjiți în untură, costița prăjită, cașcavalul topit, castravetele murat și, ingredientul principal, mult suflet și dăruire.

Râtul popii” la Casa Iurca de Călineşti

Forma preparatului este rotundă și se servește în cratiță tradițională. Având în vedere că la Casa Iurca de Călineşti poți savura doar preparate tradiționale, deci aici nu există pizza, dar, pentru a contracara acest lucru, “râtul popii” a fost special conceput, ca formă, în așa fel încât să semene cu o pizza, cel puțin la formă.

Prepararea aluatului

Istoria produsului este cât se poate de simplă. Creația produsului aparține în totalitate domnului Dan Iurca, iar ca denumire s-a făcut un brain storming cu tot staff-ul. Într-un final, denumirea a apărut tot de la Dan Iurca într-o manieră cel puțin unică, la fel ca și preparatul. Dan Iurca, fiind la vânătoare, undeva prin preajma localității Vânători din județul Cluj, într-o dimineață, a fost inexplicabil “lovit” de o “foame de lup” chiar lângă dealul de la marginea satului, deal care nu avea alt proprietar decât preotul din sat.

Decor de toamnă la Casa Iurca de Călineşti

Acel deal era cunoscut de localnici ca fiind dealul popii sau, arhaic, râtul popii. Preparatul culinar “râtul popii” fiind un produs sățios, care ține de foame, a căpătat denumirea acelui loc pentru că atunci ar fi fost rețeta ideală pentru astâmpărarea foamei. Așa se face că, acest preparat, unic în țară, a căpătat această denumire mai puțin obișnuită.

La Casa Iurca de Călineşti, la Festivalul Zilele Toamnei

Cert este că, așa cum m-am obișnuit, intenția domnului Dan Iurca a fost pusă în practică reieșind un preparat absolut delicios care îmbină gusturile mâncărurilor bunicilor cu sațietatea și tradiționalul maramureșean.

Restaurantul Casa Iurca de Călineşti

“Râtul popii”, din puctul meu de vedere, constituie un unicat delicios pe care trebuie neapărat să-l savurezi într-un decor tradițional autentic, cu o muzică tradițională autentică așa cum numai la Casa Iurca de Călineşti din Sighetu Marmației poți găsi.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru