Situat la confluența râurilor Iza și Tisa, Sighetul Marmației este considerat centrul cultural și economic al Maramureșului istoric. A fost reședința comitatului Maramureș, pânǎ în anul 1919, iar în perioada interbelică a fost reședința județului Maramureș (interbelic) și reședința plășii Sighet.

Oglindă a istoriei localității este centrul vechi al Sighetului. Clădirile construite la începutul secolului al XX-lea sunt o invitație pentru a te plimba prin centrul vechi, pentru a admira arhitectura nobiliară ce creează senzația unei foste reședințe imperiale.

Palatul Cultural Astra, Sighetul Marmației

Plimbările noastre prin Sighet au descoperit pe strada Iuliu Maniu, la numarul 31, locul unde membrii Asociațiunii pentru Cultura Poporului Român din Maramureș se întâlneau cândva. Este impozanta clădire ce poartă numele de Palatul Cultural Astra. Pe vremuri, la etajul I era un restaurant unde se discutau teme importante cum ar fi răspândirea culturii în rândul oamenilor, poporul român și unirea tuturor provinciilor române. Cel de al doilea etaj a servit ca Muzeu al Maramureșului.

Palatul Cultural Astra, Sighetul Marmației (sursa fotografiei salutsighet.ro)

Crâmpeie din istoria clădirii Palatului Cultural Astra

În anul 1912, Asociația Culturală din Maramureș a început construcția palatului, amplasarea sa fiind pe locul unui cimitir reformat. Inițial, clădirea a adăpostit Biblioteca Asociației Culturale, un cazino, un muzeu, săli de expoziții, un restaurant, camere de oaspeți, precum și Muzeul orașului.

Palatul Cultural Astra, Sighetul Marmației (sursa imaginii imagoromaniae.ro)

În anul 1919, palatul a devenit sediul Asociațiunii pentru Cultura Poporului Român din Maramureș, iar din anul 1927, a fost inchiriat departamentului Astra. În anul 1938, Consiliul de Miniștri, condus de primul ministru Armand Călinescu și ministrul Culturii Octavian Goga, a decis sa doneze „pe veci” imobilul Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului. Palatul a fost folosit doar doi ani de Episcopie, până în anul 1940.

Palatul Cultural Astra, Sighetul Marmației

După Revoluție, Episcopia Ortodoxă a Maramureșului a încercat să obțină Palatul, dar cererea către Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) nu a fost soluționată încă.

Interior Palatul Cultural Astra (sursa imaginii emaramures.ro)

Pe la 1905, spune Ioan Ardelean Pruncu, directorul Școlii de Artă Sighetu Marmației, în oraș funcționau asociații culturale românești, ungurești, evreiești și nemțești. Acestea, unindu-și eforturile, au creat această bijuterie arhitecturală, cu scopul ca toate aceste asociații culturale să aibă un loc în care să se desfășoare. Și, așa a fost, chiar și în timpul regimului habsburgic și a ocupației trecătoare din perioada 1940 – 1944, care i-au lăsat această destinație și, în bună parte, administrația românească.

Palatul Cultural Astra, Sighetul Marmației

Având o pozitie strategică foarte bună și pentru că avea toate facilitățile (curent propriu, instalatii sanitare, etc.) palatul a fost întotdeauna prima clădire din oraș rechiziționată. Comandamentele trupelor străine care au trecut prin oraș și au stat mai mult, spune Ioan Ardelean Pruncu, directorul Școlii de Artă Sighetu Marmației, au rechizitionat palatul și, întotdeauna după plecarea lor, au rămas distrugeri.

Palatul Cultural Astra, Sighetul Marmației

În prezent, în palat funcționează trei instituții de cultură, palatul fiind în administrarea Primăriei Sighetu Marmației. Istoria zbuciumată a clădirii a lăsat urme dar scopul pentru care a fost ridicată este respectat și în prezent, Palatul Cultural Astra fiind un centru de cultură.

Palatul Cultural Astra, Sighetul Marmației

Sperăm ca lucrările de amenajare a Palatului Cultural Astra, emblemă arhitectonică a Sighetului, să se apropie de finalși că va deveni un important obiectiv turistic al orașului.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii de Adrian Satmaru și http://www.sighet-online.ro/, emaramures.ro, imagoromaniae.ro, salutsighet.ro

Informații wikipedia.org și http://www.sighet-online.ro/