Atestată documentar de la 21 aprilie 1411, localitatea Leordina se înscrie perfect în peisajul clasic maramureșean unde predomină ospitalitatea, curățenia și bunul simț. Pot spune că am făcut o pasiune pentru aceste meleaguri; nu știu dacă datorită peisajelor, parcă rupte din basme, ospitalității oamenilor sau gastronomiei locale, dar un lucru pot afirma cu siguranță, combinația celor trei este un vis devenit realitate. Practic, în localitatea Leordina am avut ocazia să stau mai bine de 30 de zile, să fiu aproape de oameni și să conviețuiesc împreună cu ei.

Leordina, județul Maramureș

Așa am constatat că ospitalitatea este înnăscută, nu este nimic artificial sau din “obligație”, mâncarea preparată aici este la fel de fiecare dată, iar oamenii sunt foarte deschiși și sinceri, orientarea lor către musafiri fiind împământenită de secole, aici. Din punct de vedere gastronomic, tradițională este coleșa cu brânză, jmere și cârnați (mămăligă cu brânză în pături, jumări și cârnați de casă), un deliciu absolut extraordinar, dar ca orice mâncare tradițională este destul de grea, așa încât este recomandabilă consumarea acesteia cu moderație.

Leordina văzută de la Pensiunea Claudiu Marian

Pe parcursul nenumăratelor zile petrecute la Leordina am avut ocazia să cutreier zona, astfel că, dacă esti pasionat de drumeții o recomandare demnă de luat în calcul este valea Ruscovei cu cele trei localități surori, Ruscova, Repedea și Poienile de sub Munte, sate ucrainene populate în majoritate de huțuli maramureșeni, lacul Vinderelu sau, ceva mai departe, cascada Cailor din munții Rodnei, cascada Măgura din Moisei, Monumentul Masacrului de la Moisei, Mănăstirea Moisei sau Mănăstirea Petrova.

Pensiunea Claudiu Marian, Leordina. județul Maramureș

Parte din aceste zile le-am petrecut într-un loc cochet cu oameni frumoși, unde am avut parte de toate condițiile necesare pentru un sejur extraordinar, Pensiunea Claudiu Marian.

Pensiunea Claudiu Marian, Leordina. județul Maramureș

Situată aproape de ieșirea din Leordina spre Vișeu, pe DN18, vis-avis de “Biserica de după râu”, cum o numesc localnicii, Pensiunea Claudiu Marian te întâmpină, mândră, cu loc de parcare în curte, un foișor acoperit prevăzut cu grătar și cuptor și un peisaj de vis la poalele munților.

Biserica de după râu” văzută din curtea Pensiunii Claudiu Marian, Leordina. județul Maramureș

Pensiunea Claudiu Marian din Leordina își așteaptă musafirii cu 6 camere spațioase optimizate în așa fel încât să maximizeze confortul, dotate cu baie proprie, încălzire centralizată, televizor și frigider.

Cameră de la Pensiunea Claudiu Marian, Leordina. județul Maramureș

Așternuturile albe și mirosul de proaspăt sunt accentuate de culoarea caldă a interioarelor, iar priveliștea de la balcon completează perfect peisajul idilic și reconfortant al zonei.

Cameră de la Pensiunea Claudiu Marian, Leordina. județul Maramureș

Starea de bine și de relaxare se instalează imediat cum te cazezi în una din camerele acestea. Liniștea este acasă la ea.

Cameră de la Pensiunea Claudiu Marian, Leordina. județul Maramureș

Sala pentru servit masa sau livingul se află la parterul Pensiunii Claudiu Marian, lângă bucătărie, iar șemineul este piesa de rezistență pe perioada sezonului rece.

Șemineul din livingul Pensiunii Claudiu Marian, Leordina. județul Maramureș

Disponibile pentru musafiri sunt două terase, una cu acces din living și cea de-a doua cu acces din holul de ieșire din pensiune.

Bucătăria Pensiunii Claudiu Marian, Leordina. județul Maramureș

Fie că vrei să îți prepari singur mâncarea sau să servești bucate tradiționale maramureșene, la Pensiunea Claudiu Marian vei găsi permanent un pahar de palincă sau o afinată din partea casei. De menționat este faptul că accesul la internet se face prin conexiune wireless, este gratuit și disponibil pe toată suprafața locației.

Terasa și foișorul Pensiunii Claudiu Marian, Leordina. județul Maramureș

În curtea pensiunii există o casă tradițională maramureșeană pentru care proprietarul pensiunii, domnul Marian, are planuri de restaurare în viitorul apropiat, ocazie cu care veți putea savura liniștea și traiul autentic maramureșean. Pentru acest proiect vom reveni cu detalii într-un articol ulterior, după ce aceste planuri se vor fi concretizat.

Foișorul Pensiunii Claudiu Marian, Leordina. județul Maramureș

În orice anotimp, Pensiunea Claudiu Marian te așteaptă caldă și primitoare, la fel ca și familia care o administrează, oameni ospitalieri, serioși și frumoși la suflet.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru