Bunicile noastre sunt maestrele bucătăriei copilăriei noastre. Din toate bunătățile amintirilor noastre cele mai delicioase, mai parfumate și plămădite cu bucurie și cu dragoste sinceră sunt gogoșile.
În această vară, Maramureșul și-a dezvăluit secretele gastronomice, etalându-și cu mândrie atât portul impecabil cât și bucatele tradiționale. Aici, am făcut cunoștință cu tradiționalele pancove. Pancovele doamnei Ileana de la Casa Belvedere Pietrosu din Moisei sunt subiectul acestui articol. Doamna Ileana, la sosirea noastră la pensiune, ne-a întâmpinat cu cele mai delicioase pancove, proaspete și numai bune de mâncat pe nerăsuflate. Așa își întâmpină toți oaspeții, cu ceva bun, făcut în casă, ceva proaspăt și delicios, ceva la care să îți rămână mintea.

Un lucru să fie clar de la bun început: pancove sunt numite gogoșile prin Maramureș, așa cum, tot pufoasele astea, în alte zone ale țării sunt numite și scorușe. Oricare i-ar fi numele, desertul acesta îl iubim cu toții, poate și pentru că ne aduce aminte atât de mult de copilărie, de bunici, iar pentru cunoscători este un desert nesofisticat, care se face repede și nu conține ingrediente extravagante.

Pancovele doamnei Ileana de la Casa Belvedere Pietrosu ne-au spus povestea lor și iată aici mai jos câteva dintre „secretele” lor:

Ceva făină pusă într-un vas mare, să tot fie de un kilogram, căreia doamna Ileana i-a adăugat coajă de lămâie dată prin răzătoare și câțiva picuri de zeamă de lămâie, două ouă, vreo 200 de grame de zahăr și vreo trei pliculețe de zahăr vanilinat, au devenit subiectul unei frâmântări fervente. În mijlocul acestui amestec, doamna Ileana a făcut o gaură în care a turnat drojdia amestecată cu puțină apă călduță. A amestecat doar mijlocul și l-a lăsat la dospit vreo 15 minute, timp în care am sporovăit despre locul acesta minunat numit Casa Belvedere Pietrosu. Dodoloață, gălbuie și gata să fie pusă la odihnă, până când a devenit cocă.

După ce s-a odihnit puțin, coca a fost frământată, i s-a adăugat vreo jumătate de litru de apă călduță, încet și câte puțin, și după ce iară a fost frământată bine bine, i s-a adăugat încet, margarină topită. Când, aproape legată coca, i s-a adăugat o lingură de ulei și a fost unsă bine. Încă o tură de frământat vârtos, până când uleiul a fost inclus în corpul dodoloț al cocăi.
Doamna Ileana a acoperit vasul cu coca frământată cu un ștergar curat și a lăsat-o la dospit vreo o oră și jumătate.

În timpul acesta, noi am făcut o tură prin curtea pensiunii și ne-am relaxat la umbra foișorului cu o cafea, admirând munții ce parcă ne chemau. De aici, de la Casa Belvedere Pietrosu, drumețiile în umbra pădurii Munților Rodnei sunt la mare căutare deoarece sunt trasee superbe și lejere.
Revenind la coca noastră, doamna Ileana a tăiat-o în două și a întins-o cu sucitorul. A tăiat cu o formă rotundă câteva porții ce vor deveni pufoasele și gustoasele pancove. Le-a așezat la căldură pe un prosop pentru a mai crește puțin. Câte una, câte una au ajuns în ceaunul cu ulei încins și s-au copt la foc mediu.

Abia scoase din ceaun și încinse, pancovele au fost pudrate cu zahăr praf și … de aici, bănuiți care este finalul poveștii. Le-am mâncat pe nerăsuflate, calde, grăsune și pufoase, cu o cană cu lapte proaspăt.
Dacă ajungi în Maramureș, vino și vizitează Moiseiul și bucură-te de ospitalitatea, sinceritatea și lucrurile naturale ce îți sunt servite la Casa Belvedere Pietrosu.
Articol scris de Adriana Roman
Fotografii de Adrian Satmaru
Sursa informației și a pancovelor pufoase – doamna Ileana de la Pensiunea Casa Belvedere Pietrosu din Moisei