Borșa, al treilea centru demografic al județului Maramureș după Baia Mare și Sighetu Marmației se bucură și de faima de a fi ultimul punct de oprire pe DN18 înainte de trecerea peste Pasul Prislop spre județul Suceava. Important centru cultural, tradițional și o atracție turistică datorită reliefului și împrejurimilor, orașul Borșa este străjuit de silueta impunătoare a Pietrosului Rodnei, cel mai înalt vârf al Carpaților Orientali din lanțul Munților Rodnei, cel mai dificil și greu de straăbătut lanț al Orientalilor. Pentru pasionații de drumeții, de la Borșa se poate ajunge foarte ușor la Lacul Iezer sau Cascada Cailor. Pentru sezonul de iarnă, pârtiile de schi din stațiunea Borșa sunt permanent dornice de musafiri, iar clima este foarte propice pentru practicarea sporturilor de iarnă pe o perioadă mai îndelungată decât în restul țării.

Munții Rodnei văzuți de la Pensiunea Vălcineț, Borșa, județul Maramureș

Pentru partea de Borșa, am ales ca loc de popas o pensiune ceva mai retrasă de la drumul principal, o pensiune unde să mă pot bucura în liniște de peisajul munților Rodnei și de ospitalitatea oamenilor.

Munții Rodnei văzuți de la Pensiunea Vălcineț, Borșa, județul Maramureș

Așa am ajuns la Pensiunea Vălcineț și la doamna Loredana Timiș, un om deosebit, orientat total către turiști. Se vede clar că ceea ce face, face din plăcere, iar cea mai mare satisfacție sunt review-urile lăsate de turiști și revenirea acestora.

Pensiunea Vălcineț, Borșa, județul Maramureș

Pensiunea Vălcineț este o perla a orașului Borșa, un loc unde nu lipsește nimic, un loc unde doamna Timiș a investit mult suflet și l-a făcut pentru tihna sufletului și pentru liniștea oaspeților.

Pensiunea Vălcineț, Borșa, județul Maramureș

Pensiunea Vălcineț este structurată pe două etaje și cuprinde 9 camere cu o capacitate de cazare de 29 de locuri. Toate camerele sunt caracterizate prin spațiu generos, curățenie și o organizare care să maximizeze confortul celor care se decid să stea aici.

Cameră de la Pensiunea Vălcineț, Borșa, județul Maramureș

Camerele Pensiunii Vălcineț sunt o oază de liniște, lemnul mobilierului și decorațiunile simple fiind în deplină armonie cu peisajul din jurul pensiunii.

Cameră de la Pensiunea Vălcineț, Borșa, județul Maramureș

La Pensiunea Vălcineț se poate servi masa atât în regim a la carte cât și cu meniu prestabilit. Respectând tradiția, specificul bucătăriei este tradițional maramureșean, iar gustul preparatelor și aspectul acestora rivalizează cu platingul oricăror restaurante de prestigiu.

Restaurantul Pensiunii Vălcineț, Borșa, județul Maramureș

La vremea la care am ajuns eu acolo, bucătăria era inundată de mirosul aromat al zacuștii, preparat ce se poate degusta pe perioada toamnei și al iernii până în primăvara timpurie.

Restaurantul Pensiunii Vălcineț, Borșa, județul Maramureș

La Pensiunea Vălcineț parcarea se face în parcarea proprie situată la un etaj superior față de cel la care se află situată pensiunea. Ceva mai sus de parcare, un ciubăr acoperit, în apropierea căruia se află un vestiar propriu și două terase își așteaptă musafirii să se relaxeze în compania vârfului Pietrosul Rodnei pe care ai senzația că îl poți atinge cu mâna.

Ciubărul de la Pensiunea Vălcineț, Borșa, județul Maramureș

Decorațiunile sunt strict tradiționale, astfel că, la fiecare pas, un țol sau o haină populară îți duce aminte unde te afli. Materialul predominant de construcție este lemnul motiv pentru care atmosfera creată este cea de căldură plăcută și intimitate familială.

Una dintre terasele Pensiunii Vălcineț, Borșa, județul Maramureș

Totul este gândit în așa fel încât musafirii să se simtă mai bine ca acasă, să se simtă ținuți în puf și să savureze fiecare clipă petrecută aici.

Costume populare de la Pensiunea Vălcineț, Borșa, județul Maramureș

Nici cei mici nu au fost uitați. Așa se explică faptul că, în curtea interioară a Pensiunii Vălcineț se regăsește un loc de joacă înconjurat de o terasă spațioasă și două foișoare prevăzute cu grătar, de unde părinții își pot supraveghea copii desfășurând în același timp și alte activități de relaxare.

Curtea Pensiunii Vălcineț, Borșa, județul Maramureș

Experiența mea la Pensiunea Vălcineț mi-a reconfirmat ospitalitatea tradițională maramureșeană, iar doamna Ileana Timiș nu a făcut alceva decât să-mi confirme faptul că oamenii, aici, la  Borșa, sunt făcuți să primească musafiri, acesta fiind un mod de viață.

Loc de joacă de la Pensiunea Vălcineț, Borșa, județul Maramureș

Recomand această pensiune tuturor celor care își doresc o vacanță, în orice anotimp, o amintire caldă, plăcută, de neuitat.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru