Drumurile m-au dus din nou către Nehoiu, munții Siriu și cascada Pruncea, dar, de această dată însoțit de copila cea mică. Am ținut neapărat să-i arăt o mică parte din frumusețile existente la foarte mică distanță de București, frumuseți de locuri, de oameni și de țară.

Râul Bâsca

Am apucat deci drumul Buzăului, urmând să urcăm, ușor către Nehoiu și apoi către barajul și lacul Siriu și cascada Pruncea. Bineînțeles, locul de popas pentru cele două nopți a fost la Bâsca Rozilei, pe râul Bâsca, la Casa Fetic, loc unde am avut parte de peisaje minunate și oameni frumoși.

Casa Fetic, Bâsca Rozilei, Nehoiu, județul Buzău

Așa cum am fost obișnuit de la prima vizită, la Casa Fetic am fost întâmpinat cu un zâmbet cald și voie bună, curățenie și multă ospitalitate. Ca de obicei, domnul Fetic m-a întâmpinat, numai zâmbet, cu urarea “Vă salutăm cu respect, bine ați revenit pe la noi!”.

Casa Fetic, Bâsca Rozilei, Nehoiu, județul Buzău

Bineînțeles că m-a încercat un sentiment de bucurie când am constatat că am parte de aceeași primire călduroasă ca prima oară. Ospitalieri din fire, am fost așezați la masă, la un grătar și un pahar de țuică, din partea casei.

Interior Casa Fetic, Bâsca Rozilei, Nehoiu, județul Buzău

Există o anumită categorie de oameni care sunt făcuți pentru a face turism, oameni calzi, primitori, veșnic bucuroși că cineva le calcă pragul casei, dornici să ofere căldură, doritori de musafiri, care fac totul ca oaspeții lor să se simtă mai bine ca acasă.

Cameră la Casa Fetic, Bâsca Rozilei, Nehoiu, județul Buzău

Camerele primitoare, curate, luminoase și bine compartimentate. Am constatat că, de la ultima vizită au apărut și unele modificări. Foișorul a fost restructurat, confortul fiind maximizat, parcarea de vis avis de casă a fost amenajată, bucătăria a fost modificată și este destinată exclusiv uzului musafirilor, iar livingul amenajat în așa fel încât confortul musafirilor să fie maxim.

Intrare foișor la Casa Fetic, Bâsca Rozilei, Nehoiu, județul Buzău

Atracția principală a rămas iazul cu pești și broaște țesoase, iar leagănul dintre flori este principalul loc de relaxare din bătaia primelor raze ale soarelui.

Iazul cu pești și broaște țesoase de la Casa Fetic, Bâsca Rozilei

Trebuie să recunosc, nimic nu se compară cu savurarea unei cafele făcute de doamna Fetic, pe leagănul dintre crini și trandafiri în bătaia primelor raze ale soarelui.

Familia Fetic îngrijind albinele

Prima zi am petrecut-o vizitând barajul și Lacul Siriu, apoi am făcut o plimbare pe puntea suspendată de peste Bâsca, la lăsatul serii, pentru a admira culmile domoale ale Siriului și a savura liniștea serii și susurul apei ce se scurgea alene printre pietre. Un sunet absolut liniștitor și creativ.

Peisaj din zonă, Bâsca Rozilei

A doua zi de dimineață nu a lipsit mierea naturală, soții Fetic fiind pasionați de apicultură, apoi a urmat o vizită la Cascada Pruncea, un spectacol de nedescris al râului Cașoca la doar 16 kilometri de Casa Fetic.

Pentru pasionații de rafting, Rafting Club Nehoiu constituie cel mai apropiat punct unde se poate practica acest sport, membrii acestui club fiind autorizați internațional pentru desfășurarea acestui sport.

Cascada Pruncea

Ca o concluzie, Casa Fetic este o locație unde vă puteți petrece un sejur minuna în compania unor oameni de excepție și este un loc de unde puteți explora frumusețile oferite de munții Siriu și împrejurimile acestora.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru