Întotdeauna am avut o afinitate pentru Maramureș, probabil și datorită faptului că rădăcinile mele se trag din această zonă, dar, cred că mai important este că oamenii sunt fascinanți. Sinceri, deschiși, ospitalieri, dar, mai cu seamă, corecți.

Așa se face că, puțin înainte de sărbătoarea Sfintei Maria, am ajuns la Moisei, un loc încărcat de istorie, un loc la răspântia dintre cele două văi, Vișeu și Iza, un loc foarte drag mie.

Casa Belvedere Pietrosu, Moisei, județul Maramureș

Impunător, Pietrosul Rodnei străjuiește Moiseiul și Borșa, controlând parcă, activitatea și bunul mers al lucrurilor din zonă. Am avut ocazia să trag aproape de poalele Pietrosului, la Casa Belvedere Pietrosu, pe o stradă ce urcă direct către intrarea în Rezervația Naturală Pietrosul Rodnei, strada Izvorul Dragoș. Tot aici, la începutul străzii, există și o vâltoare funcțională, unde cei din zonă își pot spăla covoarele tradiționale și nu numai.

Casa Belvedere Pietrosu, Moisei, județul Maramureș

Construită în așa fel încât să se înscrie în peisajul zonal, Casa Belvedere Pietrosu constituie locul perfect pentru o vacanță de neuitat, într-o zonă tradițională maramureșeană, în compania unor oameni absolut extraordinari, înconjurat de frumusețile naturii și de bunătățile pe care gazda le pune la dispoziție din toată inima.

Vedere către Pietrosu Rodnei, Moisei, județul Maramureș

Când am intrat pentru prima oară în parcarea pensiunii m-a uimit curățenia, peisajul de un pitoresc neasemuit și deschiderea oamenilor. M-a întâmpinat doamna Ileana, proprietara Casei Belvedere Pietrosu, apoi Amalia, fiica acesteia. Ambele, cu un zâmbet deschis și sincer pe figură, semn al unei ospitalități deja proverbiale în zonă.

Vedere către Pietrosu Rodnei de la Casa Belvedere Pietrosu, Moisei, județul Maramureș

Pensiunea Casa Belvedere Pietrosu a fost deschisă în anul 2019 și are pregătite pentru turiști 11 camere cu pat matrimonial, un foișor retras față de restul pensiunii, loc de joacă pentru cei mici, parcare în curtea pensiunii și, bineînțeles, acces la internet prin conexiune wireless disponibilă pe toată suprafața pensiunii.

Foișorul Casei Belvedere Pietrosu, Moisei, județul Maramureș

Totul este foarte bine îngrijit și întreținut de la iarba tunsă periuță și până la curățenia și parfumul de “curat” din camere și din spațiile comune. Terasa din fața pensiunii Casa Belvedere Pietrosu poate adăposti cu ușurință numărul de persoane cazate aici, iar restaurantul este foarte bine compartimentat și organizat.

Sala de mese a Casei Belvedere Pietrosu, Moisei, județul Maramureș

Disponibilă este și terasa, de la etaj, de unde se poate admira priveliștea incredibilă oferită de Pietrosul Rodnei. Combinația de stâncă brută cu florile de la terase și cu verdele  impecabil al verii creează o senzație de liniște și confort. Dacă mai punem alături și ospitalitatea gazdelor, cu siguranță ajungem la un sejur perfect în armonie cu natura și cu tradiția din zonă.

Terasa Casei Belvedere Pietrosu, Moisei, județul Maramureș

La cerere, se poate servi masa în regim de demipensiune, meniul fiind stabilit de comun acord cu musafirii. Toate produsele preparat aici sunt din fermă proprie, după rețete tradiționale păstrate și transmise de generații.

Cameră de la Casa Belvedere Pietrosu, Moisei, județul Maramureș

Eu am asistat la prepararea pancovelor (gogoșilor) și pot spune că am degustat cu evlavie un preparat tradițional făcut cu mult suflet și dăruire. Pentru cei care servesc masa aici, la Casa Belvedere Pietrosu, pot spune un singur lucru: doamna Ileana vă va răsfăța cu preparate tradiționale maramureșene, iar Amalia vă va răpi gustul și inima cu deserturi delicioase și arătoase.

Poftiți la pancove la Casa Belvedere Pietrosu, Moisei, județul Maramureș

Casa Belvedere Pietrosu este locul perfect pentru un sejur petrecut în mijlocul naturii alături de niște oameni minunați.

De reținut este faptul că, începând cu luna decembrie, iarna maramureșeană, aici, la Casa Belvedere Pietrosu, va fi mult mai ușor de suportat într-un ciubăr cu apă încălzită cu o capacitate de 12 persoane.

Aștept cu nerăbdare să testez acest ciubăr și să mă bucur de frumusețea acestor meleaguri și de ospitalitatea acestor oameni minunați.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru