La mai puțin de 80 de kilometri de București și 30 de kilometri de Târgoviște se află un spațiu, aflat în administrarea Ocolului silvic Bucșani, din județul Dâmbovița, în care zimbrii, animale masive și placide, trăiesc într-un areal de 162 de hectare de pădure.

Rezervația Neagra Bucșani, județul Dâmbovița

Zimbrii – dispariția lor și crearea zimbrăriilor

Se pare că, în 1762, în Moldova a fost ucis ultimul zimbru, iar în Transilvania, ultimul zimbru a dispărut în jurul anului 1970. Astfel, timp de 169 de ani, pe teritoriul României nu au mai existat zimbri.

Rezervația Neagra Bucșani, județul Dâmbovița

Părea că acest animal, monument al naturii, fusese sortit pieirii. În 1951, în Europa, zimbrul a fost reintrodus în sălbăticie: Polonia, Belarus, Lituania, Ucraina, Rusia și Kârgâstan.

Rezervația Neagra Bucșani, județul Dâmbovița

România are patru rezervații de zimbri

Datorită vânării lui în exces și a scăderii drastice a fondului forestier, zimbrul a dispărut de pe teritoriul actual al României, în secolul al XIX-lea. În 1958, România a importat câteva exemplare din Polonia și au fost duse la rezervația de la Hațeg.

În afară de Hațeg și Bucșani, în România mai sunt două rezervații de zimbri: Dragoș Vodă (Neamț) și Vama Buzăului (Brașov).

Rezervația Neagra Bucșani, județul Dâmbovița

Zimbrăria Neagra

Zimbrăria Neagra a fost înființată în anul 1983. Scopul creșterii zimbrilor este de a adapta specia în zona de câmpie. Au fost aduși la Bucșani 18 zimbii din țară și câteva exemplare din străinatate. După 1995, scopul Zimbrăriei Neagra a fost de înmulțire și transfer al zimbrilor către alte rezervații.

Rezervația Neagra Bucșani, județul Dâmbovița

Rezervația Neagra Bucșani număra, în 2010, 35 de zimbri, 16 masculi și 19 femele. Zimbrii au fost botezați cu nume care incep cu „RO”: Rociu, cel mai vârstnic zimbru, născut în iunie 1986, Rococo, Rotunda, Rogojan, Romario, Roberta și Robokap.

Rezervația Neagra Bucșani, județul Dâmbovița

În prezent, la Neagra sunt 47 de zimbri, 23 masculi și 24 femele. Chiar dacă trăiește în captivitate, zimbrul este un animal mândru și sfios, căruia nu îi place să se apropie prea mult de oameni.

Este un animal solid, cântărind aproape o tonă, o tonă și o sută de kilograme, femela cântărind în jur de patru, cinci, până la 600 de kilograme.

Rezervația Neagra Bucșani, județul Dâmbovița

În incinta Rezervației Neagra Bucșani sunt amenajate construcții și instalații. În incintă sunt: două țarcuri de carantină, de câte 2 hectare fiecare, adăpători din beton, hrănitori pentru furaje fibroase, jgheaburi pentru nutrețuri combinate, observatoare acoperite, depozite de hrană, un canton silvic. Zona este împrejmuită cu plasă de sârmă pe stâlpi de beton.

Cabana de la Zimbrăria Neagra

În apropierea Zimbrăriei Neagra, se află o cabană, înconjurată de pădure, aflată tot în administrarea Ocolului silvic Bucșani. Are o capacitate de 4 camere cu câte două paturi, o baie comună și o bucătărie utilată. Cabana are un living mare și, în curte, sunt amenajate un chioșc și un grătar.

Foișorul cabanei

Vizita la Zimbrăria Neagra reprezintă o idee strălucită dacă vrei să evadezi din oraș.  Situată în pădure, în zona piemontană cuprinsă între râurile Ialomița și Cricov,amplasarea zimbrăriei este ideală și pentru că se află în apropiere de Târgoviște și Ploiești.

Intrarea în Rezervația Neagra Bucșani

Petrecerea timpului liber într-un mediu nepoluat și faptul că vei cunoaște în mediul lor niște creații minunate ale naturii, zimbrii, constituie motive suplimentare pentru explorarea acestei rezervații.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii de Adrian Satmaru

Informații siteul http://www.zimbrarianeagra.ro/