Meleagurile Ardealului au avut dintotdeauna un dar aparte, o atracție deosebită pentru mine, și cred că, și pentru cei care le cunosc. Stâncile semețe și ascuțite ale Cheilor Turzii, cascada Ciucaș cu a ei impunătoare cădere de apă, Piatra Secuiului, semeață și albă, Cheile Turului, Cheile Vălișoarei cu al lor peisaj selenar sau Salina Turda sunt doar câteva din locațiile pe care le-am vizitat fiind cazat la Casa Abel din Mihai Viteazu.

Casa Abel , Mihai Viteazu, județul Cluj

Nici nu mai țin minte, de-a lungul timpului, de câte ori m-am oprit aici, dar pot spune un singur lucru. De fiecare dată am fost primit la fel de bine și de frumos, deși proprietarii nu-și văd capul de treabă. Întotdeauna au avut disponibil pentru mine și pentru toți cei care trec pragul pensiunii, un zâmbet sincer și o vorbă frumoasă.

Florile Casei Abel, Mihai Viteazu, județul Cluj

Pe lângă condițiile excelente de cazare, Casa Abel iese în evidență și prin natura activităților care se desfășoară aici. Având în administrare și sere de flori sau de legume, la Casa Abel din Mihai Viteazu poți avea parte de experiențe de neuitat.

Sera Casei Abel, Mihai Viteau, județul Cluj

Indiferent de perioada anului în care ajungi aici, poți admira sau cumpăra flori din serele proprii sau, dacă vrei să ai parte de niște legume proaspete, te poți duce să le culegi singur din serele din spatele pensiunii.

Sera Casei Abel, Mihai Viteau, județul Cluj

Fiind și proprietari de oi, tot aici, la Casa Abel, poți degusta sau cumpăra toate sortimentele de lactate care rezultă din laptele de oaie. Așadar, fie că este vorba despre brânză, caș, unt, urdă sau cașcaval, aici ai certitudinea că vei mânca sănătos și natural.

Ferma Casei Abel, Mihai Viteazu, județul Cluj

Pentru doritori, Ovidiu poate face un tur la stână și poate prezenta activitățile vieții de oier, iar Semida vă poate introduce în tainele cultivării plantelor ornamentale sau a legumelor.

La întoarcere de la păscut

Modul lor de a povesti și explica scoate în evidență pasiunea și grija cu care acești oameni minunați desfășoara toate aceste activități, pe lângă administrarea Casei Abel.

Brânză de oaie – Casa Abel, Mihai Viteazu, județul Cluj

În cazul în care cei doi nu sunt disponibili, Erika, mâna lor dreaptă vă poate ajuta cu detaliile pe care le solicitați și vă poate îndruma în așa fel încât zilele petrecute aici să fie liniștite, fără griji și cu toate cele necesare la îndemână.

Hamac în curtea Casei Abel, Mihai Viteazu, județul Cluj

Raportat la amplasarea în zonă, Casa Abel din Mihai Viteazu se află la doar câteva sute de metri de orașul Turda și la câțiva kilometri de Salina Turda.

Terasa Casei Abel, Mihai Viteazu, județul Cluj

Pentru cei dependenți de aglomerație, Turda vine în întâmpinare cu activitățile orășenești specifice, iar pentru doritorii de liniște și relaxare, Casa Abel vine în întâmpinare cu o terasă acoperită sau cu o grădină impresionantă unde vă puteți relaxa la o masă printre pomi fructiferi sau puteți savura liniștea și aerul curat într-unul din hamacele disponibile printre meri și peri.

Bucătăria Casei Abel, Mihai Viteazu, județul Cluj

Bucătăria pusă la dispoziția musafirilor asigură cele necesare pentru pregătirea mesei sau a gustărilor pe care doriți să le serviți. De menționat este faptul că atât cafeaua cât și palinca sunt oferite din partea casei, semn de ospitalitate și bun venit.

În curtea Casei Abel, Mihai Viteazu, județul Cluj

După câteva zile petrecute aici, cu siguranță veți reveni de fiecare dată cu plăcere. Pentru mine, Casa Abel din Mihai Viteazu a devenit un loc unde, chiar dacă nu stau peste noapte, intru pentru a da bună ziua și pentru a petrece câteva clipe minunate alături de niște oameni cu totul și cu totul speciali.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru și Casa Abel