Tradiții și obiceiuri legate de una dintre cele mai mari sărbători

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare este una dintre cele mai mari sărbători din an și este sărbătorită la 15 august.

Tradiţia Bisericii consideră ziua de 15 august, Adormirea, ca fiind cea mai importantă pentru cinstirea Maicii Domnului. Sfânta Maria a adormit și a înviat, învierea Ei simbolizează învierea muritorilor de rând atinși de Divinitate.

Adormirea Maicii Domnului

Mărturiile cu privire la sărbătorirea Adormirii Maicii Domnului încep din secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului începe să se dezvolte, mai ales după Sinodul IV Ecumenic, care a hotărât că Maica Domnului este Născătoare de Dumnezeu. (1)

Adormirea Maicii Domnului

După Învierea lui Hristos, Înălţarea Sa la ceruri şi Pogorârea Duhului Sfânt, Adormirea Maicii Domnului încheie lucrarea mântuirii oamenilor săvârşite de Mântuitorul Iisus Hristos.

În seara de 14 august, în toate bisericile se săvârşeşte Vecernia cu Litie şi chiar Privegherea întreagă, adică slujba Utreniei, urmată de cântarea Prohodului Maicii Domnului.

Adormirea Maicii Domnului

Sărbătoarea Sfintei Marii aduce o serie de obiceiuri și tradiţii. În popor Maica Domnului este considerată ocrotitoarea şi ajutătoarea familiei creştine, a unităţii şi armoniei dintre soţi şi dintre părinţi şi copii.

Adormirea Maicii Domnului

Maica Domnului este considerată de creștini o mijlocitoare, pururea rugătoare, apărătoarea celor mâhniţi, singuri, a celor neiubiți. Maica Domnului este în apropierea celor năpăstuiţi, lângă mamele şi copiii agresaţi şi alungaţi, lângă cei care suferă pe pat de spital sau se află în temniţă, lângă cei neputincioşi.

În prezent, în aproape toate satele noastre, importanța acestei sărbători este marcată, în primul rând, prin postul de două săptămâni și este ținut cu strictețe la fel de mare ca Marele Post de Paște.

Pensiunea Casa Ralucăi, Moisei, județul Maramureș

Se deschide astfel, un important sezon de nunți (16 august – 14 noiembrie), un adevãrat ciclu uman de regenerare a vieții. (2)

Perioada dintre 15 august (Sfânta Marie Mare) şi 8 septembrie (Sfânta Marie Mică) este cunoscută în popor sub denumirea de Între Sântămării. Această perioadă este considerată a fi potrivită pentru semănăturile de toamnă.

Costum pregătit pentru sărbătoare la Casa Ralucăi, Moisei, județul Maramureș

Sfânta Mărie Mare într-un colț de Maramureș – Moisei

În Maramureș, Adormirea Maicii Domnului are o mare însemnătate, iar tradițiile și obiceiurile de Sântămărie se păstrează cu sfințenie.

Mănăstirea Moisei

Procesiunile religioase spre Mănăstirea din Moisei se țin și în prezent, iar fiecare parohie merge cu profeți.

Pregătită pentru sărbătoare – Casa La Bella Vista Moisei, județul Maramureș

Așa cum se menționează și în Memoria Ethnologia (colecția Dumitru Iuga) la slujbele speciale participă câteva zeci de mii de oameni. La Mănăstirea din Moisei vin credincioși din satele de pe Valea Vișeului, din Borșa și de pe Valea lzei.

Două mândruțe pregătite pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului – Casa Ralucăi, Moisei, județul Maramureș

În Moisei, la pensiunea Casa Ralucăi sau la Casa La Bella Vista pregătirile pentru sărbătorirea Sântămăriei erau în toi. Fetele și-au pregătit bluzele albe, femeile au pregătit bucatele pentru biserică și pentru potolirea foamei de după slujbă, casele mândre și curate, curțile înflorate și verzi, toate erau în așteptarea marii sărbători.

Bucatele pregătite pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului – Casa Ralucăi, Moisei, județul Maramureș

Frumusețea și curățenia sufletească s-au născut în Maramureș sau, cum spunea Eminescu, pe la 1872: “în timp, toţi venim din Maramureş”. Nu se referea doar la originile Muşatinilor, ci la puterea de a păstra ceea ce este moştenit din tată în fiu. Maramureşul este considerat şi astăzi “memoria ancestrală, încă vie, a Europei”.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii de Adrian Satmaru

Sursa informațiilor

(1) crestinortodox.ro

(2) Anotimpuri magico-religioase – Prof. Marcel Lapteș (2011)