De-a lungul timpului am avut ocazia să degust nenumărate feluri de mâncare din diverse zone ale țării, dar întotdeauna am avut o afinitate pentru mâncărurile ardelenești.

Combinația complexă de arome fac din preparatele ardelenești un regal culinar. De 4 ani colind județul Harghita și caut să aflu cât mai multe despre istoria, tradiția, cultura și preparatele culinare ale zonei.

Iată că am avut ocazia să întâlnesc un chef care, cu pasiune, a făcut ca preparatele sale să se înscrie în topul preferințelor mele și, nu numai, dovadă fiind clienții care își doresc să se bucure de preparatele sale de excelență.

Unul dintre preparatele la care se face coadă este ciolanul afumat. Iată, mai jos, rețeta primită de la Chef Andras Zsigmond, cunoscut ca Chef Zsiga.

Modul de preparare este foarte important, pașii trebuind urmați întocmai pentru a obține un preparat perfect, aromat și foarte bine asezonat. În mod normal, ciolanul afumat are foarte multe modalități de preparare, dar ciolanul a la Zsiga este absolut senzațional.

Conform rețetei lui Chef Zsiga, ciolanul puțin afumat trebuie tăiat transversal la 3 centimetri grosime pentru a putea păstra textura, parte bună din os pentru savoare și, nu în ultimul rând, aspectul specific preparatului.

Pe această felie de ciolan se pune doar usturoi, piper și foaie de dafin apoi se învelește îm folie de aluminiu și se dă la cuptor la o temperatură de 100 de grade timp de 8 ore, așa numitul slow cooking. De regulă, acest preparat se pregătește de cu seară și se lasă la cuptor, la foc mic, până a doua zi dimineață.

După ce a fost scos de la cuptor se prepară un sos brun cu puțin whiskey și se tapetează ciolanul bine făcut la cuptor. Trebuie foarte mare grijă pentru că felia de porc este foarte bine făcută și există riscul dezlipirii și fărâmițării cărnii. După ce s-a făcut tapetarea se dă la cuptor, la o temperatură de 240 de grade până când sosul prinde o crustă maronie și devine puțin crocant.

Se pune pe o farfurie și se garnisește cu ce considerați că se potrivește. Experiența mea culinară a fost completată de o garnitură de pure de sfeclă, struguri albi, prune și o crenguță de baby ardei iute, cu ardei iute pe ea.

Gustul este absolut senzațional, iar amestecul de arome date de foaia de dafin, usturoi, piper și sosul de whiskey crează o avalanșă de arome care îți umple simțurile. Dacă mai adăugăm și un peisaj montan, specific acestui tip de preparat ajungem la un apogeu al unei mese perfecte.

Ciolanul afumat a la Zsiga se poate degusta într-un peisaj mirific la Oxygen Restro, Gheorgheni, Harghita, acolo unde nenumărate preparate făcute de Chef Zsiga sunt la dispoziția clienților.
Să nu uităm că o mâncare bună trebuie neapărat să cuprindă multă pasiuine și un strop de suflet, aceste ingrediente fiind găsite din abundență la Chef Zsiga.
Poftă mare!
Articol scris de Adrian Satmaru
Fotografii de Adrian Satmaru și Chef Zsiga