Sfârșitul lunii ianuarie “bătea la ușă” când am ajuns la Turda. Veneam de la Gheorgheni după câteva zile de ger uscat în care am avut ocazia să mă bucur de minunile pe care le poate crea natura. Am ales Turda datorită așezării sale geografice, ușor de ajuns în Munții Apuseni, și a încărcăturii istorice. Până la urmă, Turda este unul dintre cele mai vechi orașe atestate documentar din țara noastră, oraș unde s-au scris nenumărate file de istorie începând din perioada romană.

_MG_4983 copy
Casa Abel, Mihai Viteazu, județul Cluj

Având în vedere că am ajuns în zonă pe înserat am preferat să mă odihnesc și apoi să aprofundez orașul cu împrejurimile. Am preferat o locație apropiată de Turda, dar puțin mai retrasă de oraș. Am făcut un scurt search pe web și m-am hotărât să stau la Casa Abel, în Mihai Viteazu, la doar câțiva kilometri de Turda.

_MG_4982 copy
Casa Abel, Mihai Viteazu, județul Cluj

Se înserase bine afară când am ajuns. Poarta era deschisă și am intrat liniștit în curte unde, o parcare imensă mi-a urat bun-venit. Am ocolit pensiunea și am intrat pe o terasă acoperită, unde două mese din lemn masiv așteptau mușterii să-și ocupe locul.

_MG_4985 copy
Terasa Casei Abel, Mihai Viteazu, județul Cluj

Am fost invitat în cameră, am primit camera 2, apoi, condus la bucătărie pentru a mă familiariza cu obiceiurile locului. Așa am aflat că bucătăria Casei Abel este complet utilată și la dispoziția musafirilor, iar ceaiul și cafeaua sunt din partea casei.

_MG_4652 copy
Bucătăria Casei Abel, Mihai Viteazu, județul Cluj

Combinația dintre albul mobilierului și culoarea asemănătoare spumei capucino a scaunelor creează o stare de bine, de relaxare, de … acasă. Curățenia locului te va convinge să lași curat în urma ta.

_MG_4917 copy
Holul generos și spațiu de relaxare de la Casa Abel, Mihai Viteazu, județul Cluj

Un hol imens, plin de flori, cu o canapea generoasă cu masă de sticlă sunt la dispoziția doritorului de relaxare.

_MG_4987 copy
Interior Casa Abel, Mihai Viteazu, județul Cluj

După ce m-am acomodat, am fost invitat la un pahar de palincă, din partea casei. Ovidiu, proprietarul pensiunii, un om dintr-o bucată, așa cum sunt majoritatea celor ce trăiesc și trudesc aici, în Ardeal, m-a invitat la un tur al curții. Foarte uimit am fost să constat că în spatele pensiunii se află o seră cu nu mai puțin de 5.000 de ghivece cu flori pentru primăvară. Ulterior, am aflat că aici este doar una dintre sere. Oricum, despre frumusețile pe care le-am descoperit aici, în sere, vă voi spune într-un alt articol pe care vă invităm să-l îl citiți cât de curând.

_MG_4938 copy
Acvariu

Am mai stat puțin de vorbă cu Ovidiu, ocazie cu care am aflat că este pasionat de acvaristică și chiar are performanțe notabile în acest domeniu. O vorbă după alta, încă un pahar de palincă și ne-am retras, hotărâți să reluăm discuția a doua zi.

_MG_4908 copy
Cameră la Casa Abel, Mihai Viteazu, județul Cluj

Obosit, după o jumătate de zi de condus, m-am repezit la baie să fac un duș și apoi să mă arunc în brațele lui Moș Ene. Baia este impecabilă, iar în cameră, parchetul parcă abia era pus, mobila nouă, modernă și așternutul alb ca spuma laptelui al patului mă atrăgeau ca un magnet. Am făcut repede un duș și … îmi aduc aminte că m-am trezit perfect odihnit a doua zi.

_MG_4647 copy
Cameră la Casa Abel, Mihai Viteazu, județul Cluj

Am profitat din plin de soarele mai mult decât strălucitor pentru această perioadă a anului și am făcut o vizită la Salina Turda, Castrul Roman Potaissa, Cheile Borzeștilor și cascada Ciucaș, rămânând pentru zilele ce urmează Cetatea Colțești, Cheile Turzii, Muzeul de Istorie și multe alte obiective care vor fi detaliate pe parcursul vizitei mele în zona Turda. Către sfârșitul zilei, am revenit la Casa Abel, obosit și m-am bucurat în continuare de ospitalitatea locului.

_MG_4914 copy
Cameră la Casa Abel, Mihai Viteazu, județul Cluj

Mobilierul din camere este simplu și de efect, iar simplitatea și naturalețea accentuează starea de decență și eleganță. Paturile din lemn masiv, cu așternuturi albe, alături de saltelele ortopedice asigură un somn odihnitor și un confort pe care rar îl întâlnești.

_MG_4909 copy
Interior Casa Abel, Mihai Viteazu, județul Cluj

Ce am remarcat pe toată perioada șederii mele la Casa Abel a fost curățenia din pensiune, ospitalitatea gazdelor și grija permanentă față de musafiri. Aici, la Casa Abel te simți atât de bine de parcă ai face parte din familie. Totul este atât de natural și normal încât ai senzația că ești la tine acasă.

Dacă vrei să vezi ce înseamnă ospitalitate, curățenie și bun gust, vino la Casa Abel din Mihai Viteazu, cu siguranță vei reveni.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru