În ziua de 7 ianuarie, în fiecare an, după Bobotează, se sărbătoreşte Sfântul Ioan Botezătorul. Sfântul Ioan este cel care a avut rolul de a pregăti oamenii pentru primirea Fiului lui Dumnezeu. Sfântul Ioan este cel care face legătura dintre Vechiul şi Noul Testament. Ioan este considerat cel mai important proroc, ultimul proroc al Vechiului Testament.

Foto crestin-ortodoxro
Foto crestin-ortodox.ro

Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului are loc a doua zi după Bobotează, la 7 ianuarie, potrivit obiceiului ca după marile praznice împărăteşti să fie cinstite şi persoanele care au luat parte la respectivul eveniment.

Momentul cel mai important al activităţii sale este întâlnirea cu Iisus, la al cărui botez în râul Iordan, Sfântul Proroc Ioan Botezătorul asistă la prezenţa Duhului Sfânt sub înfăţişarea unui porumbel şi are revelaţia împlinirii profeţiei sale privind venirea adevăratului Mesia.

digi
Foto digi.ro

În predicile sale susţine îndreptarea moravurilor, dreptatea, cinstea, buna convieţuire. Îl acuză de incest pe Irod Antipa, regele Iudeii, fapt pentru care este încarcerat şi decapitat, la cererea soţiei lui Irod, Irodiada, şi a fiicei vitrege a acestuia, Salomeea.

Aproximativ 2 milioane de români îşi sărbătoresc astăzi onomastica.

Obiceiuri de Sfântul Ioan Botezătorul

În dimineaţa zilei de Sfântul Ion, oamenii trebuie să se stropească cu agheasmă, pentru a fi feriţi de boli în timpul anului.

udatul-ionilor-primar-basaraba
Foto turnusfatului.ro

În Bucovina, în trecut, se pune un brad împodobit la porţile tuturor celor care poartă numele de Ion, iar aceştia dau o petrecere.

De Sfântul Ioan, există obiceiul numit „Udatul Ionilor”. În Transilvania, cei care purtau acest nume sunt purtaţi prin sat până la râu și sunt botezaţi.

car-alegoric-udatul-ionilor
Foto turnusfatului.ro

Ediția din acest an a ”Udatului Ionilor” din satul Tălmăcel, județul Sibiu, este programată marți, 7 ianuarie 2020, de la ora 11:30. Tradiție păstrată de ani buni, ”Udatul Ionilor” îi are în centru pe cei care poartă numele de Ion, care – de Sfântul Ioan Botezătorul – sunt duși la râul din sat de către tinerii din sat pentru a fi ”scăldați” în apele reci, conform site-ului http://www.turnulsfatului.ro/.

Surse: digi.ro, Agerpres, turnusfatului.ro