Chiar înainte de sărbătorile de iarnă am decis să fac o ultimă plimbare, în căutare de zăpadă, pentru că prea era o iarnă cu iz de … primăvară. Am vrut să caut frig și zăpadă, să simt iarna adevărată, așa că, am pornit către Munții Apuseni, dar spre extremitatea lor nordică, aproape de granița județelor Cluj și Bihor, la poalele Vlădesei, Meseșului și Șesului, pe Valea Drăganului.

slide-1
Pensiunea Orhideea, Tranișu, județul Cluj

Drumul s-a desfășurat fără evenimente și am ajuns cu bine la Valea Drăganului. Aici m-a întâmpinat o vreme destul de ciudată pentru această zonă. Relativ cald pentru decembrie, dar se mai vedeau ceva petice de zăpadă de la ninsoare de acum câteva zile. Am decis să fac o plimbare până la Barajul Drăganu sau Floroiu, cum mai este cunoscut.

slide-2
Pensiunea Orhideea, Tranișu, județul Cluj

Am apucat drumul spre baraj și, chiar la ieșirea din Valea Drăganului și intrarea în Tranișu am descoperit, pe partea stângă, o clădire pe două etaje cu o arhitectură un pic diferită. Am decis să intru, măcar pentru o cafea, mai ales că scria la poartă Pensiunea Orhideea.

_MG_3946 copy
Lounge la Pensiunea Orhideea, Tranișu, județul Cluj

Am intrat într-o parcare care putea adăposti cu lejeritate cel puțin 10 mașini și am intrat în clădire. Am dat de un restaurant cu aproximativ 30 de locuri, un brad frumos împodobit și un șemineu care radia o căldură foarte plăcută.

_MG_3938 copy
Lounge la Pensiunea Orhideea, Tranișu, județul Cluj

Imediat au apărut și proprietari care mi-au dat binețe și mi-au zâmbit de parcă ne cunoșteam de când lumea. Nu a fost necesar să cer ceva pentru că a venit oferta instantaneu: “vă fac o cafea?”. Bineînțeles că am acceptat fără să stau prea mult pe gânduri și, … ne-am pus la o vorbă.

_MG_3941 copy
Restaurant la Pensiunea Orhideea, Tranișu, județul Cluj

Fiind în ajun de sărbători, pregătirile pentru Crăciun erau în toi așa că am apucat să trag cu ochiul la preparatele care așteptau să fie servite la masa de Ajun. Instantaneu mi-a lăsat gura apă. Din vorbă în vorbă am aflat că Pensiunea Orhideea are 10 camere structurate în camere cu paturi twin și matrimoniale dispuse la etajele 1 și 2 ale clădirii.

_MG_3942 copy
Restaurant la Pensiunea Orhideea, Tranișu, județul Cluj

Am urcat să văd cum arată camerele și, în primul rând, am rămas foarte surprins de spațiul imens de care se bucură oaspeții cazați aici. Un hol decorat cu flori și foarte bine încălzit și luminat înlesnește accesul către camere.

_MG_3957 copy
Holul ce conduce turiștii către camere – Pensiunea Orhideea, Tranișu, județul Cluj

Camerele Pensiunii Orhideea  sunt impecabile, dotate cu frigider, telefon, balcon și baie proprie. Bineînțeles, accesul la internet se face prin conexiune wireless și este prezent pe toată suprafața proprietății.

_MG_3949 copy
Cameră la Pensiunea Orhideea, Tranișu, județul Cluj

Am apreciat foarte mult curățenia și organizarea camerelor în așa fel încât spațiul să fie maximizat pentru crearea unui confort plăcut.

_MG_3950 copy
Cameră la Pensiunea Orhideea, Tranișu, județul Cluj

Pensiunea Orhideea dispune de un restaurant cu circuit închis, doar pentru cei cazați, iar mâncarea servită face parte din bucătăria tradițională a zonei.

_MG_3940 copy
Restaurantul Pensiunii Orhideea, Tranișu, județul Cluj

Printre facilitățile Pensiunii Orhideea se numără grătarul pus la dispoziția turiștilor, un foișor acoperit, acces la râu în spatele clădirii și loc de joacă pentru copii.

_MG_3947 copy
Holul ce conduce turiștii către camere – Pensiunea Orhideea, Tranișu, județul Cluj

Pentru pasionații de călătorii sau pentru cei care doresc să cunoască zona de menționat sunt Cetatea de la Bologa, Moara de apă de la Bologa, Barajul Floroiu, care oferă un peisaj spectaculos al Apusenilor, Biserica de lemn de la Bucea, Mănăstirea Ciucea, Casa Memorială Octavian Goga.

Experiența mea la Pensiunea Orhideea a fost mai mult decât plăcută, iar dacă luăm în calcul peisajul absolut magnific pe care îl vezi din cameră, ospitalitatea gazdelor, mâncarea tradițională și curățenia, nu pot să spun decât că este un loc perfect pentru odihnă, vacanță sau pentru drumeție.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru