Trăind în orașe aglomerate, cu tot stresul aferent, dintotdeauna vom duce dorul de natură, de verde și frumos. Astfel, tindem să căutăm locuri unde să luăm totul mai lejer, locuri unde să ne încărcăm de energia naturii, locuri unde frumusețea se arată simplu, cu multe chipuri și senzații. Mulți îi spun evadare, eu îi spun regăsire.

Foarte aproape de București, la 50 de kilometri mai exact, în apropierea drumului care duce la Târgoviște, am descoperit acel loc unde relaxarea este la ea acasă. Este vorba despre pensiunea La Moșie, care se afla în satul Bolovani, comuna Cornățelu.

În acest loc încărcat de o energie fantastică, pârâul Ilfov șerpuiește prin spatele pensiunii, iar pădurea îți surâde de la ferestrele camerelor. Trebuie să recunoaștem că arhitectura pensiunii La Moșie este atrăgătoare și deosebită prin alura ei aproape rurală, fiind construită după proiectul arhitectului Șerban Sturdza, folosindu-se cât mai multe materiale naturale, specifice zonei.

La Moșie se pot caza 22 de persoane, în 10 camere duble (20 locuri), 6 camere fiind cu pat matrimonial, putându-se suplimenta 2 paturi. Din cele 10 camere, 4 pot fi conectate două câte două pentru a fi folosite ca apartament pentru familiile cu copii.

Camerele de La Moșie sunt cu totul speciale prin faptul că fiecare are intrarea de pe terase, unde se poate observa că streașina este amplă, cerdacul adânc, astfel încât poți să stai la o cafea admirând răsăritul sau bucurându-te de frumusețea pădurii.

Mobilierul este modern cu alura de rustic, fiind în armonie cu natura ce înconjoară pensiunea. Același gen de mobilier este în salonul pensiunii La Moșie. Acesta este folosit pentru servirea mesei și are dotări moderne cum ar fi sistemul audio și televizorul LCD.

Bucătăria de La Moșie este pentru cei ce doresc să își pregătească singuri mesele, fiind utilată la standarde profesioniste, putând susține orice abordare pentru organizarea mesei. În ceea ce privește mâncarea, La Moșie este în regim self-catering, dar pentru grupuri mici, se poate acorda sprijin în aprovizionarea cu produse locale.

Acest loc numit La Moșie este însă mult mai mult de atât. Este un centru de excelență pentru tradiții educaționale ale turismului rural. La Moșie a fost creat ca un spațiu apropiat de bucureștenii care își doresc pereții albi din odaia bunicii.

La Moșie veți avea parte de căldură, liniște, natură și de ocazia de a răsfoi o carte în foișor sau de a vă distra la un grătar tradițional, lângă focul de tabără.

La plictiseală nu ai cum să ajungi, deoarece aici, La Moșie poți participa la ateliere de gastronomie, copiii pot interacționa cu animalele de la micro-ferma pensiunii. Amatorii de echitație au la dispoziție un cal antrenat care îi poate însoți în plimbări în natură.

Copiii sunt răsfățați aici, La Moșie, având un loc de joacă special amenajat. Dacă e cald afară, au căsuța din copac, trambulina, spațiile de joacă, leagănele. Copiii au posibilitatea de a interacționa cu animalele de la micro-fermă, pot participa la activitățile zilnice de îngrijire a acestora, pot merge, chiar, să caute ouă.

Amplasarea, arhitectura și decorurile pensiunii recomandă acest spațiu ca fiind dedicat tradițiilor de odinioară, un spațiu ce onorează satul românesc. La Moșie poate fi gazda ta dacă vrei să vizitezi rezervația naturală din sud-vestul comunei Cornățelu care găzduiește exemplare rare din diferite specii de stejar seculari sau dacă vrei să vizitezi rezervația de zimbri Zimbrăria Neagra din Bucșani aflată la mai puțin de 30 de kilometri de pensiune.
Articol scris de Adriana Roman
Fotografii de Adrian Satmaru și La Moșie