Definiția muzeului este, conform wikipedia, o instituție permanentă, aflată în serviciul societății, deschisă publicului, care se ocupă cu strângerea, păstrarea, identificarea, catalogarea, analizarea, menținerea, conservarea și expunerea de diverse obiecte sau artefacte ce prezintă interes științific, istoric, artistic, tehnologic, în scopul studierii, educării, relaxării vizitatorilor, a oamenilor de știință.
Iată mai jos, 3 muzee din județul Covasna care oferă experiențe unice, de neuitat:
Muzeul de Istorie a Breslelor „Incze László” din Târgu Secuiesc

Muzeul Breslelor găzduieşte colecţii şi expoziţii valoroase expuse în opt săli și găzduiește expoziţii care refac istoria breslelor şi a asociaţiilor meşteşugăreşti. Materialele au fost adunate de profesorul de istorie Incze László, care a realizat și expoziţia muzeului, unele piese având o valoare inestimabilă.

O mare parte din uneltele şi obiectele diferitelor meşteşuguri au fost donate muzeului de către urmaşii meşterilor care au fost implicaţi în procesul naşterii breslelor şi al asociaţiilor meşteşugăreşti.

Muzeul Breslelor a fost inaugurat în anul 1972, în incinta fostei primării, construită în 1857, fiind o secţie a Muzeului Naţional Secuiesc, înfiinţat cu scopul de a prezenta istoria breslelor şi a asociaţiilor meşteşugăreşti din zonă.

Citește mai multe despre Muzeul de Istorie a Breslelor „Incze László”, aici.
Muzeul Haszmann Pál din Cernat

Muzeul Haszmann Pál numără peste 8.000 de piese, iar conform site-ului oficial al Muzeului Național Secuiesc, principalele grupuri de colecţii sunt: colecţia de istorie materială şi spirituală locală; colecţia de meşteşuguri tradiţionale; colecţia de mobilier popular şi mobilier pictat secuiesc;

colecţia de sculptură populară (grinzi şi alte elemente de construcţie, sculptate şi inscripţionate); colecţia de ustensile (tradiţionale şi de alt tip); colecţia de ceramică (de uz comun, de lux, porţelan) şi de sticlărie; colecţia de istoria culturii; colecţia de ţesături, broderii şi port popular; colecţia documentară (documente, cărţi vechi, necrologuri, fotografii) şi de discuri;

colecţia de numismatică; colecţia de geologie şi mineralogie; colecţia de arheologie; colecţia de artă plastică; colecţia de monumente funerare (pietre şi stâlpi funerari, cruci); colecţia instrumentelor de redare şi transmisie a sunetului (telefoane, radiouri, pickup-uri, magnetofoane, televizoare etc.); colecţia de industria fontei; colecţia de utilaje şi maşini agricole.

Citește mai multe despre Muzeul Haszmann Pál, aici.
Muzeului de păpuși din Târgu Secuiesc

Galeria de păpuși a primit numele soacrei doamnei Nagy, Olga și este expusă într-o casă de epocă construită în 1910, care se află în Târgu Secuiesc, pe strada Independenței la numărul 4. O plimbare pe această stradă este o întoarcere în timp, toate clădirile vechi fiind martori ai istoriei orașului.

Pasiunea inedită a doamnei Nagy de a colecționa păpuși de porțelan a început cândva, când a primit cadou 6 păpuși de porțelan iar, apoi, în timp, pornind de la dragostea și fascinația pentru acestea, în anul 2010, a decis să înființeze acest muzeu dedicat acestor minunății cu doar 175 de păpuși. Acum, Muzeul de păpuși are peste 1.000 de exemplare.

Indiferent de costumația, de expresia, de epoca sau cultura pe care o reprezintă, fiecare păpușă are, așa cum consideră și familia colecționară, familia Nagy, trei suflete unul dat de producător, unul dat de copilul care s-a jucat cu ea și cel de-al treilea dat de colecționari.

Citește mai multe despre Muzeul de păpuși, aici.
Articol scris de Adriana Roman
Fotografii de Adrian Satmaru