Pentru cunoscători, a colecţiona este un hobby care aduce satisfacție, bucurie, cunoaștere și, totodată, includerea în grupuri de oameni cu aceleași preocupări, aceleași talente dar și recunoașterea strădaniei.
Am descoperit în Târgu Secuiesc o doamnă pentru care a colecționa înseamnă pasiune, trăire intensă și, de ce nu, afacere. Astfel am cunoscut-o pe doamna Nagy Ibolya, fondatorul Muzeului de păpuși din Târgu Secuiesc.

Pasiunea inedită a doamnei Nagy de a colecționa păpuși de porțelan a început cândva, când a primit cadou 6 păpuși de porțelan iar, apoi, în timp, pornind de la dragostea și fascinația pentru acestea, în anul 2010, a decis să înființeze acest muzeu dedicat acestor minunății cu doar 175 de păpuși. Acum, Muzeul de păpuși are peste 1.000 de exemplare.

Galeria de păpuși a primit numele soacrei doamnei Nagy, Olga și este expusă într-o casă de epocă construită în 1910, care se află în Târgu Secuiesc, pe strada Independenței la numărul 4. O plimbare pe această stradă este o întoarcere în timp, toate clădirile vechi fiind martori ai istoriei orașului.

Casa care găzduiește Muzeul de păpuși are ferestre mari din care cochete, elegante, mirate sau timide privesc trecătorii câteva dintre minunile doamnei Nagy, făcându-le parcă cu ochiul pentru a-i convinge să intre.

Scurtă istorie despre păpușă
De-a lungul timpului, confecționarea păpușilor a trecut prin mai multe etape. Primele păpuşi erau confecţionate din materiale simple, cum ar fi lutul, pânza, lemnul sau pielea. Și păpuşile din cârpă au fost foarte populare fiind apreciate în special de către păturile sociale sărace.

Începând cu secolul al X-lea, păpuşile au început să fie confecționate din porţelan. Vestimentaţia păpuşilor era la curent cu moda și prezenta aspectul femeilor adulte, mai ales a femeilor din înalta societate reprezentând o replică identică a hainelor vremii.

Un alt trend, de dinaintea celui De-al Doilea Război Mondial, a fost acela că păpușile au reprodus personaje celebre, iar în anii ’50, ’70 și ’80, colecţionarea acestora a devenit un hobby în Statele Unite şi s-a răspândit şi în Europa.

Despre exponatele de la Muzeul de păpuși
Păpușile din Colecția Olga, din Muzeul de păpuși, sunt parcă, ființe vii. Astfel, am întâlnit o pereche de copii năstrușnici, puși pe șotii și, parcă, obligați să stea cuminți pe scaune,

o mămică ce are o pisică în brațe, împinge căruciorul cu un bebe deplasându-se în parc la plimbare,

două domnișoare cochete, elegante, coafate își așteaptă nerăbdătoare partenerii pentru o ieșire cu caleașca în oraș,

opt măicuțe, în genunchi, se roagă, parcă, în fața ieslei în care s-a născut Iisus,

o pleiadă de prințese așteaptă mândre și cuminți, onorându-și costumul tradițional: prințesa indiană,

prințesa africană, tribul de indience, fete mândre ce poartă costume populare ucrainiene, maghiare și exemplele pot continua … de 1.000 de ori.

Așa, imaginația ajutată de exponatele din muzeu poate fi lăsată liberă. Păpușile au fețe expresive, fiecare, parcă, spune o poveste, arată o emoție. Indiferent de costumația ei, de expresia ei, de epoca sau cultura pe care o reprezintă, fiecare păpușă are, așa cum consideră și familia colecționară, familia Nagy, trei suflete unul dat de producător, unul dat de copilul care s-a jucat cu ea și cel de-al treilea dat de colecționari.
Vă invităm să descoperiți universul din Muzeul de păpuși, un univers al păpușilor, al copilăriei.
Articol scris de Adriana Roman
Fotografii de Adrian Satmaru
Buna ziua! Am o colectie destul de mare de papusi de dimensiuni mici si medii de prin lume adunate! Mai faceti achizitii?
Bună ziua! Puteți lua legătura direct cu proprietarul accesând link-urile din articol.