Mergând pe urmele istoriei, tradiției și culturii la Mediaș, a fost absolut imposibil să nu fac o oprire la Teracota Mediaș. 113 ani de tradiție, 113 ani de istorie, 113 ani de cultură au trecut peste această fabrică, 113 ani de manufactură și meșteșug.

Teracota--floare

De 113 ani, carierele pentru materialele necesare producerii cărămizilor de teracotă sunt aceleași, de 113 ani, rețeta este neschimbată, de 113 ani, grijile, frământările și bucuriile celor care lucrează sunt “arse” aici și se transformă în aceste minunate obiecte care aduc un confort sublim oricărei locuințe. 113 ani de căldură și trudă, așa ar putea fi descrisă, cât se poate de succint, Teracota Mediaș.

_MG_3318 copy
Materie primă de la Șuncuiuș

La intrare, o clădire foarte bine întreținută și organizată, dar … minunea se desfășoară înăuntru. O sobă imensă aduce aminte de istoria teracotei, iar glasul calm și cald al directorului general, domnul Radu George, te introduce în atmosferă. O voce gravă, dar caldă în același timp, probabil o coincidență, dar foarte benefică pentru Teracota Mediaș, te introduce în atmosfera locului.

iza1 Castel.jpg
Sobă fabricată la Teracota Mediaș

Întâi, te conduce la locurile unde se stochează materiile prime, dar, până acolo, treci printre concasoare și malaxoare care prelucrează materia primă pentru modelat. Domnul Radu George, directorul general al Teracotei Mediaș, te introduce în atmosfera locului cu ajutorul poveștilor legate de tot ceea ce vezi, aievea, de-a stânga și de-a dreapta traseului prin fabrică. Totul, parcă, este rupt dintr-o poveste veche de 100 de ani. Dai de două cuptoare vechi în care ceramica se arde ca pe vremuri, două cuptoare unde pereții se zidesc după introducerea ceramicii și apoi se dărâmă după ardere.

_MG_3319 copy
Utilaje pentru prelucrarea materiei prime – Teracota Mediaș

Practic, Teracota Mediaș produce surse de încălzire, sobe de teracotă, pentru cerințele de azi, dar folosind tehnologia de ieri. Este un loc unde căldura istoriei se împletește într-un mod cât se poate armonios cu tehnologia prezentului. Deși totul este realizat manual, produsul finit este cu mult peste standardele industriale, deoarece includ atenția, căldura și dăruirea unor mâini dibace.

_MG_3283 copy
Finisarea manuală a cărămizilor – Teracota Mediaș

Sobele de teracotă produse la Teracota Mediaș aș putea spune că dau mai mult decât căldura necesară. În primul rând, pentru că sunt făcute de mâinile celor care dau viață cărămizilor de șamotă, apoi sunt decorate cu suflet de către cei care fac tot posibilul ca modelul pictat să dea senzația de “acasă, căldură, ospitalitate, frumos”, apoi, măiestria celor care asamblează aceste “infuzii” de căldură.

_MG_3322 copy
Material pentru cărămizi – Teracota Mediaș

Modelele pictate sunt cu mare măiestrie create sau preluate de doamna Iulia Costescu, marele maestru al atelierului de creație. Din mâinile acestei doamne îngropate în mulaje de gips și pensule cu pămătuf mai mari sau mai mici, ies adevărate minuni care încântă atmosfera locurilor unde sobele de la Teracota Mediaș se lăfăie.

_MG_3305 copy
Atelierul doamnei Iulia Costescu – Teracota Mediaș

Este foarte important de știut că suprafețele glazurate produse de Teracota Mediaș nu conțin metale grele și sunt foarte rezistente la agenți chimici. Practic, glazurile folosite nu periclitează în niciun fel sănătatea oamenilor.

_MG_3301 copy
Atelierul doamnei Iulia Costescu – Teracota Mediaș

Influența tradiționalului se remarcă prin modelele albe pictate cu albastru. Sobele produse de Teracota Mediaș sunt produse manual iar aspectul tradițional sau contemporan este ales în funcție de cerințele clientului, astfel se poate asorta, într-un mod cât se poate de natural, tradiția de la 1906 cu sticla refractară, marmura sau accesoriile metalice.

_MG_3293 copy
Pictură manuală tradițională – Teracota Mediaș

Asemenea exemplare de excepție pot fi admirate la Muzeul Astra din Sibiu, la Viscri, în București în strada Polonă la numărul 40 sau la Castelul Mikes din Zăbala, județul Covasna. De asemenea, expoziții ale măiestriei celor de la Teracota Mediaș au fost admirate la cafeneaua Framm’s Alba iulia, Castelul Cantacuzino din Bușteni sau Muzeul Mediaș.

_MG_3273 copy
Cărămidă pictată manual – Teracota Mediaș

Aportul doamnei Iulia Costescu și al absolvenților de la Unarte București este mai mult decât benefic și binevenit pentru crearea unor noi modele sau pentru restaurarea modelelor deja existente aflate într-o avansată stare de degradare.

_MG_3309 copy
Blazon pentru restaurare – Teracota Mediaș

Ca o concluzie a vizitei mele la Teracota Mediaș aș putea spune că în aviditatea mea de cunoaștere a istoriei și culturii la Mediaș, am plecat pe urmele vinului Caspari și am ajuns pe culmile creației la Teracota Mediaș. O îmbinare mai mult decât sublimă a gustului suav al strugurilor fermentați la căldura unei teracote asamblate și pictate manual. Pentru acest lucru nu pot decât să mulțumesc susținătorilor noștri din Mediaș, Tavi Isăilă pentru parcursul istoric al vinului Caspari și al ospitalității, și domnului Radu George pentru trenul tradiției ceramicii medieșene.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru

 

Galeria fotografii Teracota Mediaș

 

Această prezentare necesită JavaScript.