Cafeneaua artiștilor

Alba Iulia, 100 de ani de România și peste 5.000 de ani de atestare documentară, un oraș istoric, un oraș care a scris istorie și o face în continuare fiind un exemplu cu privire la conservarea trecutului și la promovarea acestuia. Cred că mi-ar lua mai bine de 2 zile să scriu despre ceea ce m-a impresionat în acest oraș pentru că amalgamul de istorie, arhitectură, ospitalitate este foarte complex și clar delimitat. Mândria orașului Alba Iulia, Cetatea Alba Carolina reprezintă cea mai impresionantă fortificație de tip Vauban din Europa de Sud-Est. Vizitarea ei prilejuiește aduceri aminte ale unor lecții de istorie pe viu ce culminează cu schimbarea gărzii. Cetatea Alba Carolina este o minune arhitecturală pe care nu trebuie să o ratezi.

14
Cafeneaua Framm’s, Alba Iulia

În acest articol am să mă rezum la experiența oferită de localul Framm’s situat chiar în cetate, între porțile 3 și 4, pe strada Păcii nr. 13. Framm’s mi-a ieșit în cale, aproape de sfârșitul vizitei. Aș putea spune că a fost perfect pentru că era momentul pentru o cafea bună și puțină odihnă. Zâmbetul cu care am fost întâmpinat de la intrare m-a convins că era ceea ce căutam. Am cerut o cafea și m-am așezat la o masă situată pe terasă.

10
Cafeaua cu care m-am delectat la Framm’s

Terasa Framm’s este spațioasă, având aproximativ 60 de locuri, de unde poți admira zidurile fortificațiilor. Mobilierul modern al terasei și zidurile străvechi ale cetății creează o imagine unică ce te îmbie la reverie. Cu același zâmbet, mi-a fost adusă o cafea absolut genială și am fost invitat să văd grădina japoneză. Am sorbit o gură de cafea și m-am dus să arunc o privire. Trecerea către grădina japoneză se face prin interiorul localului. Am avut o altă surpriză plăcută. Aici, se poate admira o expoziție de fotografie.

8
Grădina japoneză a cafenelei Framm’s

Grădina japoneză este o oază de liniște și calm. O insulă înconjurată de apă, câteva băncuțe, arbuști miniaturali și câțiva încărcați de flori roșii, o alee pietruită ce dă spre zidurile cetății sunt câteva dintre elementele mobilierului grădinii Framm’s. Aici, te poți relaxa citind câteva pagini dintr-o carte sau, pur și simplu, stând pe una dintre băncuțe poți să te lași cuprins de energia grădinii. Aceasta este o rețetă sigură pentru relaxare și liniște.

 

Spațiul cafenelei Framm’s are dimensiunile și aspectul unui tunel. Mobilierul este o combinație fericită de piese vechi, recondiționate și piese noi. Este de remarcat faptul că fiecare piesă de mobilier are un design diferit. O mică terasă cu două mese, deasupra grădinii japoneze te lăsa să te „pierzi” printre ziduri, plante pitice și mobilier discret. Muzica este în perfectă armonie cu atmosfera cafenelei. Din când în când, parcă pentru a verifica dacă totul este în regulă și bună ordine, își face apariția și mascota Framm’s, motanul Alexandru. O frumusețe de pisică care își face prezența în cafenea sugerând liniște și relaxare. Cafeneaua este un spațiu declarat prietenos cu animalele.

11
Motanul Alexandru, mascota Framm’s

La cafeneaua Framm’s se pot servi specialităţi de cafea, diverse sortimente de băuturi răcoritoare şi alcoolice, de la premium până la super premium.

2
Barul cafenelei Framm’s

Categoric, Framm’s este un spațiu deosebit şi special, iar povestea sa, începută în 2014, a fost gândită cu sufletul de către cei doi proprietari, soții Mihaela şi Radu Viţălaru. Au simțit și au gândit acest local, ca spațiul în care să-și savureze cafeaua, alături de prieteni, fiind înconjurați de artă și orice formă de exprimare a ei, ca galerie de artă. Framm’s este spațiul care găzduiește evenimente culturale, totodată fiind cadrul ideal pentru o întâlnire de afaceri sau, pur și simplu, pentru petrecerea unei amiaze liniștite.

Articol scris de Adrian Satmaru