Între două mari obiective de interes turistic, Cascada Vărșag sau Cascada Secuiului și Lacul Zetea, la doar 36 de kilometri de Odorheiu Secuiesc, la poalele Șumuleului Mare, foarte aproape de izvorul Târnavei Mari se regăsește unica localitate din România formată din șapte cătune, comuna Vărșag. 8000 de hectare administrate și organizate în așa fel încât cei care trec pe aici odată, cu siguranță vor reveni. Una din puținele locații în care tradiția este ridicată la loc de cinste, unde produsele naturale au rămas … naturale, unde meșteșugurilel se respectă și în ziua de azi. O locație unde tradiționalul “Bâlci” a rămas “bâlci” și tradiționala șindrilă din lemn de molid se folosește și astăzi constituind cel mai fiabil acoperiș. Meșterii populari și interesul localnicilor pentru păstrarea și perpetuarea tradiției au făcut din comuna Vărșag un veritabil muzeu în care viața se desfășoară zi de zi mai molcom, mai sănătos, mai aproape de rădăcini.

IMG_20180723_163630 copy
Vârșag văzut din curtea casei de oaspeți Tokes Levente

Prima oară când am ajuns la Vărșag am avut senzația că am aterizat într-un loc uitat de lume, “pe un picior de plai/pe o gură de rai”. Zilele petrecute aici mi-au întărit convingerea. Am stat la Casa de oaspeți Tokes Levente, ocazie cu care am aflat că tatăl domnului Tokes Levente este un renumit meșteșugar în ale șindrilei. Aici, șindrila se face așa cum se făcea pe vremuri, cu scule de mână. Uimit și încântat de demonstrație am decis să mai rămân o zi pentru a surprinde cât mai mult din viața satului de altă dată. Nu mică mi-a fost mirarea când am văzut că soția domnului Levente face siropuri naturale din fructe de pădure și ceaiuri din plante. Nu doar că le face, dar există o adevărată tehnologie, acestea fiind ambalate căt se poate de frumos și pregătite pentru comercializare. Fiecare zi petrecută aici a venit cu câte o învățătură, a venit cu un plus de culoare, a venit cu o acumulare de ce a însemnat satul secuiesc acum 100 de ani. O experiență unică, reală care merită trăită cel puțin odată în viață.

Casa de oaspeți Tokes Levente pune la dispoziția turiștilor cinci camere cu două băi ce pot adăposti 13 persoane. La parterul clădirii se află livingul, bucătăria complet utilată, o cameră cu paturi supraetajate și cele două băi, iar la etaj patru camere, trei dintre ele fiind dotate și cu pat suplimentar de o singură persoană. Tradiția își spune cuvântul și aici, camerele și clădirea fiind decorate tradițional. În curtea casei de oaspeți Tokes Levente se poate parca, există loc pentru grătar și disc pentru prepararea mâncărurilor, loc de joacă pentru copii și tradiționalul “Jacuzzi Secuiesc”, un ciubăr cu apă sărată încălzită cu o capacitate de 4 – 6 persoane.

O adevărată desfătare, mai ales iarna, când poți sta în apa sărată, ca la tratament,  și admira joaca fulgilor de zăpadă. Împrejurimile sunt rupte dintr-un basm, activitățile din zonă fiind legate în principal de turism. Pentru cei care vor să facă o plimbare prin sat se poate închiria o căruță care face turul satului cu opriri la cele 3 foișoare construite de unde se poate admira întreaga comună. Iarna plimbările cu sania trasă de cai sunt la ordinea zilei, iar preparatele tradiționale secuiești fac deliciul oaspeților.

8

Dacă vrei să trăiești cu adevărat în mijlocul naturii și a unor oameni primitori, tradiționali și curați la suflet și la minte, Casa de oaspeți Tokes Levente este locul unde vrei să te cazezi și să trăiești experiența unică a traiului unic rural.

Articol scris de Adrian Satmaru